Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Itthon

Az Alkotmánybíróság döntése után

Oltások rendszere – változások előtt?

Évtizedes változatlanságából mozdította ki a magyar oltási rendszert az alkotmánybíróság júniusi határozata. Sok szempontból fellélegezhettek azok, akik hosszú évek óta dolgoznak egy korszerűbb, európai normákon és értékelveken alapuló oltási rendszer megteremtéséért.

3/3. oldal

A gyógyszerpiac része, komoly profittal

Nem beszélve arról, ami talán a legfontosabb, de amiről szemérmesen elég kevés szót ejtünk. Nyílt titok, hogy az oltás ma már messze nem csak a megelőzésről, a karitatív szándékról szól. A vaskos, komoly profitot hozó üzletág réges-régen kilépett az egészségügy többé-kevésbé tisztán átlátható keretrendszeréből, és a védőoltás évek óta a gyógyszerpiac részét képezi. Kereskedelmi áru, amely hatalmas, elképesztően nagy hasznot hoz a gyógyszeriparnak. Aki ezt ma figyelmen kívül hagyja az oltásokkal kapcsolatos döntési kérdésekben, az súlyos hibát követ el. Többek között ezért sincs fejlett demokratikus állam, amely megkockáztatná alkalmazni a hivatalos törvényi kötelezésnek azt a formáját, amelyet nálunk az 50-es évek óta használnak. A piacnak piaci kérdésekben önmagát kell szabályoznia, márpedig a védőoltás ma már erősen üzleti kérdéssé vált.

Az oltások alkalmazását ezért mára minden fejlett országban nagyon komoly szabadság kíséri, amely megillet orvost és szülőt, miközben az oltások piaca fogyasztóvédelmi eszközökkel erőteljesen védett területté vált. Senki sem teheti kötelezővé egyik vagy másik gyár termékét, miközben a gyártók folyamatosan fejlesztenek, s a jobb oltóanyag itt életet és biztonságot jelenthet.

Hivatalos ajánláson alapuló egyéni oltási naptár kellene

Bármerre is nyílik és tágul az oltási rendszer jogszabálygyűrűje, az mindenképpen és nyílt lelkiismerettel elmondható, hogy a jól bevált, legkorszerűbb modellnél, a hivatalos ajánláson alapuló egyéni oltási naptárnál ma senki sem ismer jobbat. A kötelezés elavult, korszerűtlen, etikailag és morálisan sem tartható már sokáig. Minél hamarabb alkotunk újat, annál jobban járunk vele. A cél amúgy is közös és össztársadalmi: biztonságos, járványoktól mentes, ugyanakkor erős, egészséges immunrendszerű nemzedék felnevelése.

Ezen az úton már sokan járnak előttünk, és jól boldogulnak vele. Partneri gondolkodás, bizalmi viszony tartja őket össze, és ez komoly dolog: sokkal nagyobb összetartó erő a fenyegetésnél, az erőnek erejével beadott oltások merev, uniformizált rendszerénél. Érett, felelős, szakmailag önálló orvosokat teremt, nem úgy, mint a másik út, amely minduntalan elakasztja a tudományos fejlődést, a véleménynyilvánítás, a döntéshozatal szabadságát.

Az alkotmánybíróság döntésével fordulóponthoz érkeztünk. 2008. március végéig rajtunk, mindannyiunkon múlik a hogyan tovább kérdése. Nemcsak az orvosokon, a jogászokon, a jogalkotókon és más szakembereken, hanem minden nyitott, tájékozott vagy tájékozódni vágyó szülőn, szakemberen és nem szakemberen.

A legfontosabb feladatnak tűnik most megértetni mindenkivel, hogy a tájékozódás, a nyitottság és az ehhez szükséges keretek megteremtése a védőoltások terén nem elvont orvosi kérdés, hanem a jövő generáció, a mai gyereknemzedék egészséges felnőttkorának egyik záloga. Ehhez szívesen fogadunk bárkitől bármiféle segítséget. Információt és kérdést csakúgy, mint kritikát vagy segítő, építő javaslatot.
Most ennyit tehetünk, és ez talán nem is lesz kevés.

Hajdu Ráfis Gábor
A Nyitott Kapu Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke
csillag-kapu@t-online.hu
info@vedooltas.hu
www.vedooltas.hu
(honlapunk tartalma feltöltés alatt van)

A Nyitott Kapu Alapítvány alkotmánybírósági beadványának szövege innen letölthető.
Az Alkotmánybíróság 39/2007. (VI. 20) AB határozata itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com