Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Homeopátia

A homeopátia kézikönyve (2.)

Akut és krónikus betegségek természete

A homeopátiában természetesen fontos, hogy mi baja van a betegnek, azaz törekszünk a klinikai diagnózis felállítására. Még fontosabb ennél, hogy milyen az ő betegsége, miben térnek el a panaszai más azonos diagnózisú beteg tüneteitől. A legfontosabb azonban az ember.

3/2. oldal

A gyógyszer kiválasztását segítheti a kísérő tünetek, kisugárzások és az ún. paradox tünetek megfigyelése. Paradoxnak mondjuk azt a tünetet, amely (vagy annak modalitása) a megszokottól, illetve a formális logika szabályaitól eltér. Paradoxnak tekinthető az is, ha hiányzik egy tünet – pl. nincs fájdalom, pedig annak tapasztalataink szerint az adott helyzetben jelen kellene lennie.

A homeopátiás gyógyszer hatásának köszönhetően az akut betegség természetes úton zajlik le, de

  • gyorsabban
  • enyhébben
  • kevesebb szövődménnyel
  • gyors felépüléssel (minden szinten)

Az egész ember gyógyul, nem csak a betegsége!

A homeopátiás kezelés kezdetén, az öngyógyító erők mozgósításakor, az éppen meglévő tünetek ennek az „elsődleges gyógyreakciónak” a következtében átmenetileg felerősödhetnek. A gyógyulás folyamata során gyakori, hogy elsőként a beteg közérzete javul, általános tünetei enyhülnek, és a konkrét testi panaszai csak ezt követően csökkennek.

Akut testi betegségek esetén alacsony-közepes potenciát választunk (az anyagot az anyag tudja „megszólítani”), naponta többszöri bevétellel. Használhatjuk a bevált indikációk szerinti, viszonylag gyorsan, könnyen elsajátított ismereteket.

Ha jó homeopátiás gyógyszert választottunk, akkor annak hatása 24, maximum 48 órán belül egyértelműen észrevehető. Ha nincs javulás, akkor másik gyógyszerre kell áttérni az aktuális helyzet elemzését követően. Ha a tünetek enyhülnek, akkor a választott szert azonos potenciában, ritkábban kell adni. Ha a javulás egyértelmű, de lassú, akkor a potencia esetleg emelhető. Ha a beteg általános állapota javul, de a tünetek megváltoznak, akkor a régi gyógyszert abba kell hagyni, és várakozás után, ha szükséges, akkor a megváltozott helyzethez illő új szert kell választanunk.

A krónikus betegségek

A krónikus betegség sokkal „alattomosabb”. Kialakulása mindig a szervezet dekompenzációjának jele, magától soha nem gyógyulhat meg, egyre mélyebbre ássa magát a szervezetbe, az élet szempontjából egyre fontosabb szerveket támad meg. Nyugvó, tünetszegény periódusok közötti heveny (akut) fellángolások sorozatából áll. A köztes nyugalmi (látens) periódusok az egészség benyomását, az akut fellángolások (subok) akut betegségek sorozatának látszatát kelthetik. Ha az akut fellángolásokat csak akut betegségként kezeljük, akkor legfeljebb átmeneti tünetmentesség érhető el, gyógyulás biztosan nem. Ha figyelmesek vagyunk, akkor a nyugalmi, tünetszegény periódusokban is tetten érhető a krónikus betegség. A beteg általános állapota, erőnléte, kedélyállapota, szellemi teljesítménye rosszabb, és biztosan megtalálhatók az egészségestől eltérő fizikai állapot – néha valóban csak enyhe – tünetei is.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com