Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Test-lélek-szellem

Tick Ervin asztrológus sorozata (7.)

A Jupiter archetípusa

Elérkeztünk azon archetípusok körébe, ahol egyre kisebb a személyes tartalom jelentősége, és a kollektív jelentéskör válik dominánsabbá. Megkezdjük utazásunkat a kollektív tudattalan mélyebb rétegei felé, a pszichének abba a régiójába, ahol minden archetípus gyökerezik.

2/2. oldal

Ő is egy lehetséges férfiszerep, illetve belső férfikép (animus), ugyanakkor a fiatalos, izgága, „rövid távú” Marssal szemben a Jupiter az érett férfi archetípusát képviseli. Kapcsolódása a tudatközeli archetípusokkal sikerorientálttá, magabiztossá, messze tekintővé, optimistává teszi azokat. Ám vigyázat, a tranzakció analízisből ismert állítás – az „én OK vagyok” – könnyen csap át nagyképű meggyőződésbe!

Hódító férfielvet képvisel, ám mindig vállalja a felelősséget is a kapcsolataiért. Tartós elköteleződéseket viszont akkor köt, ha az stratégiai szempontból számára előremutató.

Zeusznak mindennél előbbre való isteni feladata volt a nemzés és a teremtés. Fontos, hogy szerelmei és gyermekei többségében elvont fogalmak. Métisztől (Bölcsesség) születik Athéné. Themisztől (Jogrend) születnek a moirák (Klothó fon – Lakheszisz kiméri a fonalat – Atroposz elvágja) és a hórák, a társadalmi rend istennői (Eunómia a törvényesség – Diké az igazságosság – Eiréné a béke). Mnemoszünétől (Emlékezet) születik a kilenc múzsa (hét művészet + történetírás + csillagtudomány). Létóval nemzi a Napot és a Holdat (Apollón, Artemisz), Maiával a Merkúrt (Hermész) és Hérával a Marsot (Árész).

Elvonatkoztatás, absztrakció

A Jupiter a psziché jelképalkotó képességét is képviseli. Bár képes elnagyolni a valóságos „igazságot”, mégis hitet, reményt és értelmet ad az életnek. Késztetést ad egy magasabb értelmű rend iránt, vagy aziránt, hogy kapcsolatba kerüljünk valami önmagunknál nagyobb szabásúval.

A Merkúr archetípusánál megemlített ismeretrendezésen túl a helyes döntések, illetve egy magasabb szintű ítéletalkotás érdekében szükségünk van a Jupiter által képviselt szintézisalkotásra vagy elvonatkoztatásra. Így kollektív archetípus létére személyes jelentősége megnő, hiszen fontos szerepet kap az összefüggések felismerésében.

A jupiteri álláspont szerint, ha az egészről tudok valami lényegeset, akkor nem baj, ha a részleteket nem ismerem jól. A Jupiter felépít egy absztrakciót, egy szimbolikus észlelést: a labdáról eszembe jut egy forma (kör) és egy formáról (háromszög) a háztető. A jupiteri elvonatkoztatás segítségével tehát értelmezem az információkat.

Morál, világnézet

A Jupiter archetípusa szabaddá tesz, elsősorban az Erkölcs teljesítése által. A Jupiter a belső megvilágosodás és a szellemi látókör kiterjesztése által joviális világnézet kialakulását segítheti elő. Dominanciája elsősorban a bölcselet, a szellemi fölény dominanciája. Megmondja, mi „jó” és mi „rossz” – de látnunk kell, hogy e fogalmak viszonylagosak, tudatunk álláspontjától függ a megítélésük. A jó mindig a rosszhoz képest jó, ráadásul a hétköznapok szintjén a legtöbb esetben inkább a számunkra kedvező és kedvezőtlen között teszünk különbséget az erkölcsi értelemben vett jó és rossz helyett.

Tick Ervin
asztrológus
Stellium Asztropszichológia
Tel.: (30) 534-9183
www.stelliumpress.hu

(Felhasznált szerzők: Hajo Banzhaf, Jean Shinoda Bolen, Marie-Louise von Franz, C. G. Jung, Kerényi Károly, dr. Süle Ferenc)

A sorozat következő részében folytatjuk kalandozásunkat a kollektív archetípusok világában és megismerkedünk a Szaturnusszal.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com