Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Test-lélek-szellem

Homeopátia és családfelállítás

Lelki betegségek értelmezési modelljei

Izgalmas est kerekedett a minap a Soteria Alapítvány legújabb kerekasztal-beszélgetéséből. A téma: a homeopátia és a családfelállítás; a vendégek: dr. Angster Mária pszichoterapeuta, családfelállító és Bóna László, a Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság elnöke.

2/2. oldal

Bóna számára értelmezhetetlenek a pszichiátriai kórképek, szerinte semmi közük nincs az egyénhez, hiszen csak hipotetikusak, és önmagukban semmit nem jelentenek. Van olyan ”pánikbeteg„, akire összehúzó, a másikra kiterjesztő hatóerő jellemző, és Bóna úgy gondolja, meg kell ismerni a konkrét hatóerő természetrajzát.

A homeopátia kritikája

A moderátor az est során többször próbált élni a homeopátia kritikájával, egy katolikus weblapot idézett több alkalommal, ahol nyilvánosságra hoztak a homeopátia kapcsán egy halálesetet, és támadnak mindenféle alternatív orvoslást. Említette, egy bulimiás esetében például a családfelállítás azt mondja: az anya a gyermekének azt közvetíti, hogy az apától ne fogadjon el semmit. Angster hozzátette, ennek vannak sémára épülő magyarázatai, de alapvetően egyéni tapasztalatokkal dolgoznak. (A 2003-as vatikáni nyilatkozat szerint e két gyógymód elvetendő.) Bóna könyvében leírja, miként lett volna gyógyítható II. János Pál, ha homeopatához fordul.

Később a két vendég a hallgatóknak adta át a szót, kérdezhettünk a két gyógymódról.

Angstert olyan kritika érte a hallgatók soraiból, hogy a családfelállítás gyorsvonat: amikor vége, az egyén egyedül marad élményeivel, és pszichotikus állapotba is kerülhet. Válaszában Angster hangsúlyozta, nem hagy magára senkit, a csoporton belül nagyon gyorsan alakul ki a kötődés, és szépen el is engedik egymást utána. Figyeli, mennyire ”engedi fel„ a másik érzéseit, és ha neki van olyan érzése, hogy ”ebből többet ne„, vagy az izmai feszülnek, akkor tudja, hogy nem mehet mélyebbre. Egyes esetekben pszichoterápiára van szükség.

Nem nyúlhatnak bele az egyén sorsába

Mindkét vendég kiemelten kezeli tevékenysége során a terápiás légkört, hiszen tudják, nem nyúlhatnak bele az egyén sorsába, ők csupán szándékmentes eszközök a valóság rejtett dinamikáinak megjelenítéséhez. Bóna homeopata-szeretet magyarázata szerint a kliens nem véletlenül választja ezt vagy azt a terapeutát, hiszen a terapeuta valamiért beleillik a kliens játszmájának és drámájának egy éppen üres helyébe, vagyis az illető a tudati fejlődése fokához választ terapeutát. Hangsúlyozta, hogy a homeopátia minden embert véglegesen önálló egyénként szemlél.

Angster végül kifejtette, hogy a gyermeki szeretetet alakítják át felnőtt szeretetté. Például ha valaki a világháborúkat vagy 1956 eseményeit átélte a családban, amikor a későbbi generációból valaki át akarja venni a másik történelmi keresztjét, azt még a gyermeki szeretet vezérli, ami egyáltalán nem segíti sem őt, sem az átélőt.

Varga Bernadett
varga.bernadett@tenyek-tevhitek.hu

A nyári szünet előtt még egy alkalommal, június 25-én 19 órai kezdettel kerül sor Soteria-beszélgetésre, ahol a kamaszkor dilemmáiról, kríziseiről és az e kort érintő, nagy számú pszichiátriai diagnózisról lesz szó. A részvétel ingyenes, helyszín az Erzsébet téri Gödör Klub.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com