Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Test-lélek-szellem

Zágon Judit álomelemző sorozata (9.)

Halál álmainkban: a gyermek elvesztése

Sokan kerestek meg azzal, hogy álmukban meghalt a szerettük, sőt rendszeresen elveszítik őt valami módon, s megijedtek, vajon ez mit jelent. Sajnos az „olcsó” álmoskönyvek e témában csak a diéta- és mozgásmentes fogyókúra-ajánlatokhoz hasonló „megoldásokat” kínálnak.

2/2. oldal

„Kirándultunk a gyerekkel, eközben egy folyó feletti, nagyon magas hídon kellett átsétáltunk. Láttam, hogy a deszkahíd lécei között van néhány nagyobb rés, rettegtem, hogy beleeshet a fiam, de nem akartam az aggodalmammal zaklatni, mert tudom, hogy utálja, ezért közel mentem hozzá, de nem fogtam. Egyszer csak megbotlott, de mire utánakaptam, leesett, és a szemem előtt nyelte el a víz. Hiába ugrottam volna utána, a víz koromfekete volt, semmit nem lehetett látni. Iszonyatos volt, napokig nem tudtam szabadulni a rettegéstől.”

A kulcsszó a bűntudat

Az álom kulcsszava kimondatlanul a bűntudat: „Bármit teszek, rossz a gyereknek.” Ez az álom az anyának arról a kétségbeejtő dilemmájáról szól, hogy tartsa-e tiszteletben a gyerek igényelt szabadságát, vállalja-e ezzel a saját állandó rettegését, halálfélelmét, vagy korlátozza és tartsa fogva a gyereket, hogy ne kelljen rettegnie miatta. Az álom után természetesen nem tágított mellőle egy pillanatra sem, de aztán rájött, hogy így nem lehet élni, elküldte nekem az álmát, és tudomásul vette, hogy a halálfélelméről álmodott, nem pedig a halál jöttéről.

Sokan hiszik, hogy az álmok a jövőt jósolják, én nem hiszem. Elhiszem, hogy van néhány különleges ember, ahogy van néhány látó vagy magnetikus, aki jós-álmokat lát, azt is elhiszem, hogy néha mindannyian megálmodunk valamit a jövőből, de ez nagyon ritka. Az igaz, hogy az álmaink a jövő felé lökdösnek minket, de nem jóslatokkal, hanem ráébresztésekkel. Az említett álomban például azzal, hogy az álmodót szembesíti a kételyeivel, így tudatosan felvállalhatja az aggodalmát, a minden anya által ismert rettegést, hogy elveszítheti a gyerekét.

Ha ez tudatos, akkor kordában tarható, és nem kell gúzsba kötni miatta a gyereket, hiszen az csak fokozza a félelmet, ráadásul a gyerekbe is átülteti. Ámbár az is lehet, hogy a gyerek a saját halálfélelmét álmodtatta meg a mamával, mert beszélni nem tud róla, de átéli, márpedig eleinte anya és gyereke érzésvilága közt elmosódó a határvonal. Ha nagyon megnyugtató akarok lenni, azt mondom, hogy a gyerek halála az álomban „csak” azt jelenti, hogy rettegek attól, hogy elveszthetem őt, és hogy nem merem felvállalni a vele kapcsolatos agressziómat sem.

Zágon Judit
pszichológus, iparművész
http://web.axelero.hu/pszichoglass/frames.htm
Tel.: (20) 397-0611
E-mail: pszichoglass@t-online.hu

(Folytatjuk)

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com