Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Test-lélek-szellem

Tesztelje, hogy most éppen a jobb
vagy a bal agyféltekéjét használja

Az Ön agya csupán egy kb. 1300 g súlyú szövetállomány a két füle között – mégis az ismert világ legbonyolultabb képződménye. Annyi neuront tartalmaz, ahány csillag van a Tejútrendszerben, és oly keveset tudunk a működéséről, mint a galaxisunk csillagairól.

Az alábbi teszt segíthet kideríteni, hogy az Ön agya az adott pillanatban hogyan működik, melyik félteke dominál. Esetleg Ön arra is képes lehet, hogy tudatosan, akarata szerint átváltson a két agyfélteke között.

Ha a Herald Sun című laphoz megadott linkre kattint, akkor látni fog egy táncoló figurát. Nézze meg, hogy a táncos a forgást az óramutató járása szerint vagy ellenkező irányban végzi. Ha a forgás az óramutató járásával megegyező, tehát balról jobbra történik, akkor az adott pillanatban Ön inkább a jobb agyféltekéjét használja. Ha viszont jobbról balra, az óramutató járásával ellenkező irányban forog a táncos, akkor pillanatnyilag inkább a bal agyfélteke tölti be az uralkodó szerepet.

Milyen funkciók tartoznak az egyes agyféltekékhez?

Lássuk, hogy az egyes féltekékhez milyen működések kapcsolhatók:

A bal agyfélteke funkciói: a logikus gondolkodás, a részletekre való fogékonyság, a tények tisztelete, a szavak és a nyelv ismerete, a jelenben és a múltban való gondolkodás, a matematika és a különböző természettudományok ismerete, illetve vonzódás hozzájuk, a felfogóképesség és az értelem, a tudás, a felismerés, a rendben, illetve rendszerben való gondolkodás, a dolgok és tárgyak nevének ismerete, a realitásokban való gondolkodás és cselekvés, a stratégiaformálás, a gyakorlatiasság és a biztonság.

A jobb agyfélteke felségterületéhez a következő funkciók tartoznak: az érzések és a megérzések, a nagy egészben való látásmód, az imagináció, tehát a képekben való gondolkodás, a szimbólumok és az ábrák iránti vonzalom, a jelen és a jövő felé való orientáltság, a filozófia és a vallás iránti vonzalom, a dolgok mélyebb megértése, a hiedelmek és a hitek, a térben való felfogóképesség és gondolkodás, a dolgok működésének ismerete, a fantázia előtérbe kerülése, a lehetőségek felismerése, az indulatosság, hevesség és a kockázatvállalás.

Mozgósíthatjuk-e az agy „alvó” területeit?

A tudósok még most sem tudják pontosan, hogyan működik az agy, miként tárolja az információkat a neuronok aktivitásának változásával, hogyan teszi el az emlékképeket, és miképp veszi elő, újítja fel őket. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy agykapacitásunknak mindössze a 10%-át használjuk fel, de ez valószínűleg nem több egyszerű hiedelemnél vagy misztikumnál, és soha nem volna szabad mentségként felhasználni arra, hogy ha nem érjük el a céljainkat, és nem ragadjuk meg az elénk kerülő lehetőségeket.

Lehetséges-e agyunk „alvó” területeinek feltárása? Talán jobb volna, ha azt kérdeznénk, hogyan találhatjuk meg meglévő agykapacitásunk jobb használatának és rugalmasabb használatának a módját. Agyunk működését akkor tarthatjuk csúcsformában, ha nyitottak vagyunk az új eszmékre, ötletekre, ha idegen nyelveket tanulunk, ha keresztrejtvényt fejtünk vagy más fejtörővel foglalkoztatjuk az agysejtjeinket. Bizonyos gyakorlattal az ember elérheti, hogy a forgó táncos figurát akarata szerint mozgathassa, tehát akarattal tudjon átváltani az egyik agyfélteke működéséből a másikba.

Természetesen agyunknak arra is szüksége van, hogy egészségesen táplálkozzunk, és rendszeres testmozgást végezzünk. Ez a két legfontosabb eszköz ahhoz, hogy agyunkat egészségesen tartsuk, és optimálisan kihasználjuk a képességeit – függetlenül attól, hogy működésében a jobb vagy a bal félteke dominál.

(Forrás: Herald Sun, 2007. október 9., valamint dr. Mercola honlapja.)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#4 ritter 2009-04-27 21:07:31
 
Nekem is ment a figura forgatása, inkább azzal próbálkoztam, hogy hogyan tudom megállítani.
#3 anbeno 2009-04-20 19:59:29
 
Ez csak úgy működik jól, ha mindkét szemünk aktív, vagyis jó. Nem?
#2 gugszi 2008-03-12 13:52:13
 
Nekem ment a figura ide-oda forgatása.akkor ez valami trük vagy mi van????????
#1 malnassyf 2007-11-21 08:25:10
 
''Természetesen agyunknak arra is szüksége van, hogy egészségesen táplálkozzunk, és rendszeres testmozgást végezzünk''

A világhirű asztrofizkus Steven Hawking aki tolókocsiban tölti egész életét ,milyen testmozgást végez és mégis lángeme.

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com