Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Életmód

Majombarack Kínából

Kivi: az éltető szőrös, barna labda

Való igaz, a kivi külseje nem túl bizalomgerjesztő. Ha jól választunk, a belseje azonban csodás, egyszerre emlékeztet a banánra, a szamócára, a sárgadinnyére, az ananászra. A furcsa, egzotikus gyümölcs kedvező élettani hatásai is különlegesek. Próbálja ki kivireceptjeinket!

2/2. oldal

Receptek kivivel

A kivit természetesen önmagában is lehet enni, de ha változatosságra vágyunk, először javasoljuk a gyümölcs helyes kiválasztását, majd valamilyen recept szerinti elkészítését. Nos, válogatunk. A kivi akkor érett, ha ujjunkkal megnyomva érezzük, hogy kissé puha. A kivi frissen a legfinomabb. Általában megtisztítva és darabokra vágva, vagy félbevágva és a húsát kikanalazva eszik. A kivi ezenkívül tökéletesen kiegészíti a gyümölcssalátákat, tortákat, sőt még a húsokat is.

Gyümölcssaláta dióval és kivivel

Hozzávalók: 4 kivi, 2 banán, 1 kisebb ananász (vagy konzerv ananász), 2 evőkanál durvára vágott dió, 2 evőkanál porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 3 evőkanál citromlé, gyümölcslé (ízlés szerint).

Az ananászt, a banánokat és a kiviket megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. A salátás tálban összekeverjük a felvágott gyümölcsöket, hozzátesszük a diót, a porcukrot és a vaníliás cukrot. A salátát meglocsoljuk a citromlével és ízlés szerint gyümölcssziruppal (pl. befőtt levével). Tálalás előtt 30 percig hagyjuk állni.

Saláta avokádóból és kiviből

Hozzávalók: 2 avokádó, 4 kivi, 1 evőkanál felaprított petrezselyem, 1 evőkanál felaprított újhagyma zöldjével együtt, 1 kisebb friss uborka, 1 zeller. Ecet, olívaolaj, só, bors, cukor ízlés szerint.

Az avokádót hosszában kettévágjuk, kivesszük a magot, megtisztítjuk, kockára vágjuk. Hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott kivit, uborkát, zellert és hagymát. Az alkotóelemeket meghintjük ecettel, hozzáadjuk az olívaolajat, sót, cukrot, borsot, és alaposan összekeverjük.

Saláta kiviből és mandarinból

Hozzávalók: 2 kivi, 2-3 mandarin, 1-2 banán, 1/4 pohár almalé, 20 g mogyoró, néhány mentalevél.

Tisztítsuk, hámozzuk meg a kivit, a mandarint és a banánt, vágjuk egyenlő darabokra. A felvágott gyümölcsöket fektessük rétegesen a tálba, öntsük rá az almalevet, szórjuk meg a darabolt mogyoróval, díszítsük mentalevelekkel.

Hús kivivel

Hozzávalók: 2 kg borjú-, sertés- vagy marhahús, 500 g kivi

A kivit megmossuk, megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A húst megmossuk, egész felületén egyenletesen felszurkáljuk spékeléshez (éles kés hegyével ferdén szurkálva készítünk kisebb „zsebeket”). Minden zsebbe egy-egy darab kivit, egy kis sót és frissen őrölt borsot teszünk. Az így spékelt hús felületét bedörzsöljük a maradék kivi húsával, és így pihentetjük egy éjszakán át. Reggel olajozott alufóliába csavarjuk, és sütőben megsütjük. Az ilyen módszerrel elkészített hús különlegesen omlós lesz.

Kivis sütemény

Hozzávalók: 2 pohár liszt, 1 pohár cukor, 300 g vaj, 5 tojás, 10 kivi, 1/2 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál sütőpor

A cukrot a vajjal kikavarjuk fehérre, fokozatosan, egyenként hozzáadva a tojásokat. A tészta 2/3-át vajjal kikent sütőformába tesszük, a tetejére pedig a megtisztított és karikára vágott kivit. A maradék tésztát tegyük a gyümölcs tetejére, és 180°C-os hőmérsékletű sütőben 1 órán keresztül sütjük. A kész süteményt megszórjuk porcukorral.

Limonádé kiviből

Hozzávalók: 6 kivi, 1 pohár cukor, 3/4 pohár citromlé, 1 l szódavíz. A kivis jéghez: 4 kivi, 2 jégkockatartónyi jég, hideg víz

A kivit megtisztítjuk és pürésre turmixoljuk, majd szitán áttörjük, a magokat eltávolítjuk. Egy nagy edényben elkeverjük a citromlevet és a cukrot, hozzáadjuk a kiviből készült pürét, és felöntjük szódavízzel.

Kiviből jégkását készítünk. Megtisztítjuk a gyümölcsöket, kis darabokra vágjuk, összekeverjük a jégkockákkal, hozzáadjuk a hideg vizet, és fagyasztóba tesszük. Az elkészült gyümölcsjeget felaprítjuk (összetörjük vagy megdaráljuk). Magas poharakat megtöltünk ezzel a gyümölcsjéggel, és felöntjük a limonádéval.

(Forrás: www.greenmama.ru/nid/2492661/#ko, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 SoftVeres 2010-02-09 13:34:08
 
Kedves Bajkovné Erdész Mária!

Kivi evés során nagyon csípi a nyelvem. Mostanában hasonlóan jártam az ananásszal is.
Mit tegyek, hogy ezeket a hasznos gyümölcsöket tudjam enni.

Köszönettel:
Veres István

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com