Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Életmód

Németh Imréné Éva:

Karácsonyi ellazulás, pihenés

Utolsó hónap, utolsó kép a naptárban, Karácsony hava. Hűvös estén, a meleg szobában néztem a késő esti tv-műsort. A riportban megszólított férfi szemeiben a reménytelenség, a jövő kilátástalansága tompa fénnyel égett. Próbáljunk szabadulni a gondoktól, segítenek a növények!

3/3. oldal

Még mindig orbáncfű...

Kutatások szerint az orbáncfű emeli az agyban termelődő szerotonin szintjét, de az még nem teljesen ismert, hogyan fejti ki a növény ezt a hatást. Olívaolajos kivonata az égési sebek gyógyírjaként régóta közismert Szent János-olaj néven. Ez csillapítja a fájdalmat, gyulladásgátló, zúzódásoknál, sportsérüléseknél, aranyeres panaszok csökkentésénél, ideggyulladásoknál is igen jó hatású. Kisbabák hasfájását csökkenthetjük, ha az orbáncfű olajával bedörzsöljük a baba hasát.

Az orbáncfű fogyasztása elővigyázatosságot igényel, fotoszenzibilizáló hatása miatt tartós fogyasztása esetén óvakodni kell az erős napfénytől (szoláriumtól). Lehetőség szerint kerüljük a kávé, a sör, a joghurt, a füstölt és savanyított ételek fogyasztását, valamint a fogyókúrás tabletták, szénanátha (asztma) elleni szerek egyidejű használatát.

A lefekvés előtti orbáncfüves fürdő, nemcsak megnyugtat, hanem oldja a merev izmokat, csökkenti a reumatikus és ízületi fájdalmakat is. Így készítsük:

  • orbáncfű (Hypericum perforatum) 3 rész
  • citromfű, 1 rész
  • mezei zsurló (Equisetum arvense) 3 rész
  • menta (bármely fajta) 2 rész
  • narancshéj 2 rész

Keverjük össze a gyógynövényeket a megadott arányban. A keverékből 3-5 evőkanál mennyiséget tegyünk vászonzacskóba, és kezdetben forró vizet folyassunk rá a fürdőkádban. A hideg vizet csak akkor adjuk hozzá, ha a keverék hatóanyaga már jól kioldódott a kádban. Akinek nem magas a vérnyomása, tehet hozzá még 2-3 kanál tengeri sót, és legalább 20-25 percig pihenjen a vízben (a meleg víz folyamatos pótlásával).

Az ünnep: örökség utódainknak

Karácsony közeledtével próbáljuk meg – ha átmenetileg is – csak pozitív, optimista, jövőbe reménykedve néző gondolatokkal várni az ünnepeket. Családunk körében a szeretet és nyugalom az, aminek át kell hatolnia a gondokon, a hétköznapi terheken. Gyermekeink, unokáink sokáig megőrzik majd az ünnepek hangulatát, ebből építik fel majd a maguk kis emlékeit, kapaszkodóit felnőtt életük nehéz napjaira. A legnagyobb ajándék, amit a családban adni tudunk egymásnak, a kellemes, nyugodt és szeretetteljes együttlét lehet.

Az ünnepi készülődésben az illatok emlékként rögzülnek. Mi, felnőttek gyakran beszélünk arról, hogy a fenyő illata, a narancs illata, a fahéj és szegfűszeg, de az ánizs illata is a Karácsonyt idézi számunkra. A karácsonyi sütemények, étkek sokasága ezeket az illatozó fűszernövényeket is tartalmazza.

Néhány fenyőágat tegyünk vázába, még akkor is, ha nem tudunk vagy nem tehetjük meg, hogy igazi fenyőt vásároljunk. Az ágat feldíszíthetjük színes zsinórra akasztott fahéjjal, csillagánizs, szárított citrom vagy narancsszelet karikáival, citromba, egész narancsba vagy almába dugdosott szegfűszeggel. Az ünnepi asztalon hálásan ontja majd illatanyagait ez a néhány elmaradhatatlan fűszernövény. Próbáljuk ki!

Boldog karácsonyt!

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
Tel.: (24)-530-570 vagy (20)-974-2394
Életmód-tanácsadás

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com