Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Életmód

Hetvenen túl is

Együnk jóízűen, egészségesen!

Nyammog, válogat, falánk, nassol, nem eszik. E megállapítások valamelyike általában érvényes az idős emberekre. Sem az étvágy, sem az ízérzékelés nem a régi már, ez az oka, hogy sok idős ember sovány. Nem kell más, csak egy kis odafigyelés, és máris jobban ízlik az étel.

2/2. oldal

Ne csak a sózásra gondoljunk itt, hanem inkább használjunk friss növényi fűszereket, mint a curry, a fokhagyma, a szerecsendió stb. A fűszerek intenzív illata növeli az étvágyat. Azt is vegyük figyelembe, hogy A „szemünk is velünk együtt eszik”, tehát tálaljuk az ételt étvágygerjesztően!

Vegyük figyelembe azt is, hogy némelyik gyógyszer befolyásolhatja az étvágyat. Beszéljünk erről az orvosunkkal, biztosan talál megoldást. Gyakran már a gyógyszer bevételének időpontja is kedvezően hat.

Naponta többször, kevesebbet

A telítettség, jóllakottság érzését az időseknél a gyomor-béltraktusban és a hormonálisan vezérelt központi telítettségérzés központjában létrejött változás okozhatja.

Együnk többször naponta kisebb adagokban, hogy a fontos tápanyagok bejussanak szervezetbe. Kezdjük a napot reggelivel, közvetlenül felkelés után, és fejezzük be édességgel. Naponta legalább egyszer együnk könnyű, meleg ételt.

Nap közben készítsünk magunknak finom falatokat, például egy szendvicset, egy hámozott almát, egy pohár joghurtot vagy egy szelet gyümölcstortát. Gondoljunk az elegendő folyadékbevitelre is, mert a korral nemcsak az étvágy csökken, hanem a szomjúságérzet is. A napi „ivásterv” segíthet ebben.

Nehéz a rágás és a nyelés?

Idős korban a fogak elvesztése és a rosszul illeszkedő protézis miatt csökken a rágóképesség. Sok idős ember nyelési panaszokkal és szájszárazsággal is küszködik, ezért a sok rágást igénylő nyers zöldségek és gyümölcsök kikerülnek az étrendből. Az menü így egyhangúvá válik, és főként könnyen lenyelhető ételeket tartalmaz (tejberizs, tejes levesek, puding, burgonyapüré).

Aprítsuk fel a nehezen rágható élelmiszereket, akár úgy, hogy megreszeljük, akár pépesítjük a friss gyümölcsöt és zöldséget, a húst pedig daraboljuk apróra. Távolítsuk el a kemény részeket, vágjuk le e kenyérhéjat, távolítsuk el az amúgy is nehezen emészthető felvágottak szélét. Válasszunk olyan könnyen rágható kenyérfajtát, amelyet teljes kiőrlésű lisztből sütöttek.

Cseréljük fel a kemény élelmiszert, például azonos értékű puha halra a húst, rántottára a tükörtojást, tehéntúróra vagy lágy sajtokra a kemény sajtokat, burgonyára a rizst, burgonyapürére a másként elkészített burgonyaköretet. Válasszunk megfelelő elkészítési módszert: készítsünk fasírozottat, pároljuk meg a gyümölcsöt és a zöldséget, használjunk finomlisztet a felfújtakhoz, egytálételekhez.

Talán a legfontosabb szempont: az idős ember azt egye, ami jólesik neki!

(Forrás: Gesundheit, németből fordította: Koncz László)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com