Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Életmód

Bajkovné Erdész Mária:

Az orosz konyhaművészet rejtelmei

A következő áttekintés is mutatja, mennyivel sokszínűbb, változatosabb az orosz konyha, mint amilyennek mi ismerjük. Egy-két étel kivételével nem is tudjuk, milyen sokszínűség jellemzi, mennyivel több egészséges fogás kerül ott az asztalra, mint nálunk. Érdemes „csemegézni”!

2/2. oldal

A halat sütés előtt általában nem fűszerezik túl, csak sózzák, esetleg borsozzák, így minden hal a saját ízét „adja” a tányérunkon. Természetesen a halikra, a kaviár sem hiányozhat az ünnepi asztalról a pácolt hering, a füstölt lazac és a lepényhal mellől – no meg a halkocsonya. Ezenkívül a tenger összes gyümölcsét szeretik, főként a rákokat, isteni ráksalátákat és sült rákot készítenek.

Az orosz ünnepi asztal külön kategória, erről majd később ejtünk szót.

Fogadják sok szeretettel tőlem a recepteket, próbálják meg elkészíteni, ígérem, nem bánják meg!

Bajkovné Erdész Mária

Ízelítőül következzen két recept:

Spenótfelfújt, avagy hogyan szerettessük meg a spenótot?
(főétel)

Hozzávalók (4 személyre számítva):
Spenót (friss 80 dkg, vagy mirelit 450 g)
Zsemle 2 db
Tojás 3-4 db
Tej 0,5 l
Húsleves 0,3 l
Fokhagyma, só, fekete bors, zsiradék (legfinomabb a vaj), 2 evőkanál liszt

A friss spenótleveleket bő hideg vízben átöblítjük (ne áztassuk!), lecsöpögtetjük, a levélnyeleket eltávolítjuk. A tiszta leveleket kevés zsiradékon megfuttatjuk (ha mirelitet használunk, akkor azt felengedett és lecsepegtetve futtatjuk meg), meghintjük 2 evőkanál liszttel, folytonos keverés mellett tovább pirítjuk. Tovább kevergetve felöntjük 0,3 l tejjel és ugyanennyi húslevessel (készülhet leveskockából is), felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint áttört, nyers fokhagymával ízesítjük. A két zsemlét előre megáztatjuk 0,2 l tejben, kifacsarjuk, mint a fasírozotthoz szoktuk. Most erőteljesen átmorzsolva hozzáadjuk a spenóthoz, felrotyogtatjuk, a nyers tojásokat egyenként, folyamatos keverés közben beletesszük, mint a tojáslevesbe. Amint megfelelően besűrűsödik, elkészült spenótfelfújtunk. Érdekes módon minden gyermek és felnőtt szereti, az is, aki utálja a spenótfőzeléket.
Feltétként kevés sült hús vagy fasírozott illik hozzá (semmi esetre sem tükörtojás!).

Halkocsonya
(édesvízi vagy tengeri halból)

Hozzávalók (4 személyre számítva):
Hal (ponty, harcsa vagy nem filézett tengeri hal) 1,5 kg
Leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, vöröshagyma héja nélkül, fokhagymagerezdek héjastól) 2-2 db
Só, fekete bors, babérlevél

A megtisztított hal (halak) fejét, farkát, uszonyait és a fej, uszony melletti első szeleteket feltesszük főni kevés hideg vízben (1,5-2 l), nagyon lassú tűzön, a megtisztított leveszöldséggel és fűszerekkel együtt. Forráskor leszedjük a habját. Amikor a lassú tűzön már kezd szétfőni a hal, levesszük a tűzről, és több rétegű gézen átszűrjük, majd tiszta fazékban visszatesszük a tűzre. Ha felforrt, beletesszük a haldarabokat, gyengén forralva addig főzzük, amíg a haldarabok megfőnek. Ekkor a halat óvatosan kitesszük az átlátszó kocsonyástálakba (pl. jénai edényekbe), mellé citromkarikákat, szárastól fácskákat formázó petrezselyem zöldjét és főtt zöldborsót, főtt sárgarépából kivágott virágokat, valamint főtt tojáskarikákat, illetve hosszúkás tojásszeleteket helyezünk díszítésül. A hallevet levesszűrőn keresztül óvatosan ráöntjük, és hideg helyre tesszük kihűlni.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 Bajkovné Erdész Mária 2009-09-02 13:00:21
 
Tisztelt olvasó!
Elnézést kérek egy félreértés miatt. A fenti spenótfelfújt nem orosz étel, hanem sváb. A félreértés valószínűleg onnan származik, hogy én sok receptet küldtem a Natúrsziget Szerkesztőségének, mivel szeretem megosztani az emberekkel az étkezés sokszínűségét lehetővé tevő nemzeti, nemzetiségi étkek receptjeit. Az én családom német származású, Mária Terézia korában települt le Magyarországon és én őrzöm magymamám sok receptjét (köztük a spenótfelfújtét, amivel még egyetlen gyermek előtt sem vallottam szégyent, még akkor sem, ha utálta a spenótfőzeléket!).
Azonban akit érdekel, nagyon szívesen megosztom vele az akár vegetáriánus, akár hús-, hal- vagy süteményreceptjeimet, melyeket orosz rokonainktól, illetve barátaimtól kaptam. Valóvan finomak és egészségesebbek a magyar ételeinknél és arra mindenképpen megfelelnek, hogy változatosabbá és egészségesebbé tegyük családunk étrendjét.
Jó étvágyat kívánok!
A szerző

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com