Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Életmód

Túl aprók a tévéfeliratok

A „kórházasnál” jobb a valóság

Az európaiak többsége számára nehezen olvashatók a tévéképernyőn megjelenő feliratok, teletext-szövegek, ezért növekvő igény mutatkozik olyan kiegészítő szolgáltatások iránt, mint a nagyítás vagy a betűméret beállítása, amelyek „akadálytalanná” teszik a televíziózást.

2/2. oldal

A távirányító egyszerű – kivéve nekünk...

A kiegészítő szolgáltatásokat is egyértelműen leginkább a távirányítóval kezelnék a nézők, amelynek használatát az európaiak elsöprő többsége (97%) egyszerűnek találja. Idehaza ugyanakkor az átlagot meghaladó az elégedetlenek aránya: az osztrákok után a legtöbben (5%) itt érzik úgy, hogy a távkapcsolót nehéz kezelni.

„A felmérés megerősítette, hogy az emberek a televíziót ma már többnek gondolják egyszerű szórakoztató és informáló eszköznél: egyre inkább kétirányú kommunikációra alkalmas készüléknek tartják. Mindemellett az olyan demográfiai folyamatok, mint a népesség fokozatos elöregedése is erősítik az igényt az újabb, megfelelő kiegészítő szolgáltatásokra” – elemezte az eredményeket Andrew Kearney, az UPC Broadband tévés szolgáltatásokért felelős alelnöke. Kiemelte: „különösen a digitális televízió segíthet abban, hogy hasznos kisegítő lehetőségeket, ábrákat, nagyítási funkciót kínáljunk a nézőknek, ahogy az UPC is tette a digitális Elektronikus Műsorújság fejlesztésével. Ezek a kiegészítő szolgáltatások nagyban segítik az idősek és a testi fogyatékosok, gyengénlátók hozzáférését is a televízióval elérhető információkhoz” – tette hozzá az alelnök.

Vezetnek a külföldi és a kórházi sorozatok

Az egészségügyi valóság érdekesebb a kórházi sorozatoknál. A nemzetközi felmérés második részében a televízióban látható egészségügyi, orvosi tájékoztatással, felvilágosítással, illetve a burjánzó kórházi sorozatokkal kapcsolatos vélekedéseket gyűjtötték össze. A sorozatok látszólagos népszerűsége ellenére a megkérdezett európaiak többségében (78%) inkább az egészségügyi témájú beszélgetések, dokumentumfilmek és valóságshow-k, mint a fikciós tévésorozatok iránt mutatnak érdeklődést (71%). Ez utóbbiak közül a külföldi produkciók (mint a Vészhelyzet, a Doktor House vagy a Grace klinika) lényegesen kedveltebbek (50%-ban), mint a hazai sorozatok (22%).

Itthon még az átlagosnál is inkább kedvelik a nézők a külföldi műsorokat (59 kontra 18%). Az is jelzi, hogy a színészekkel eljátszatott helyzetek helyett a valóságra nyitottabbak az emberek, hogy a többség (56%) akár műtéteket is végignézne a képernyőn. E kérdésben hazánk polgárai a legkonzervatívabbak közé tartoznak, így a legnagyobb mértékben (49%) mondták azt, hogy semmiképpen nem néznének meg ilyen orvosi beavatkozásokat.

Az egészségügyi felvilágosító programok iránti igény mutatkozik meg abban is, hogy a válaszadók háromnegyede hasznosnak találja, és szívesen nézne olyan műsorokat, amelyekben orvosok adnak gyakorlati tanácsokat betegségekkel és azok kezelésével kapcsolatban. A vizsgálat arra is fényt derített, hogy a megkérdezettek több mint harmada szívesen venné, ha alkalma nyílna személyre szabott orvosi konzultációra a tévékészüléken keresztül. Ez a lehetőség ugyanis kisebb egészségügyi problémák esetén megkímélné őket az utazástól és a személyes megjelenéstől. További negyedük szerint a távbeavatkozás és -tanácsadás jó lehetőségnek bizonyulna elsősegélynyújtás esetén.

(Forrás: Infovilág, szerk. Kulcsár László)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com