Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Életmód

Temesvári Gabilla könyve (2.)

Élelmes – A táplálkozásról másképpen

„Sok az ellentmondásos jó tanács a táplálkozás területén. Itt próbálok meg »rendet tenni«” – írja a természetgyógyász szerző. Az első rész folytatásaként ezúttal a táplálkozás időpontjáról és tartalmáról lesz szó. Alább további részleteket olvashatnak a könyvből.

3/1. oldal

Élelmes – A táplálkozásról másképpenMikor?

A mikor-ra több javaslat is adódik. Alapelv: csak akkor együnk, ha éhesek vagyunk.

Ha ránk tör az éhség, és még nem akarunk enni, (túlsúly esetén) foglaljuk le magunkat, kezeinket valamivel – pl. a Vab-11 akupresszúrás pont nyomásával –, az éhségroham elmúlik egy időre, és nem kínoz minket. Ha sovány valaki, és híznia kellene, de nem „nem ér rá” enni, akkor az éhségroham idején hagyjon abba mindent és egyen. Lehetőleg készüljön fel az étkezésre, ne akkor találja ki a menüt.

Van olyan elmélet, mely szerint reggelizz, mint a király, ebédelj, mint a polgár, és vacsorázz, mint a koldus. Azaz a reggelit tartja a főétkezésnek, szolid ebéd és szegényes vagy semmi vacsora ajánlott.

A legősibb – és ma is igazoltnak látszó – ajánlás egészséges felnőttek esetében az, hogy 11-12 óra tájban étkezzünk először. Ha előtte is szükségét érezzük, akkor frissen préselt gyümölcslevet fogyasszunk. A táplálkozást délután 7 óra körül fejezzük be. Ezután már csak gyümölcs fogyasztható, például 9 után (ha már kiürült a gyomrunk) egy alma elrágcsálása jó a fogaknak, de lereszelve is egészséges, segít az emésztésből maradt salakanyagok gyors elszállításában. Ne felejtsük el, hogy a korral sokkal kevesebb a szervezet tápanyagigénye.

Itt van még egy fontos momentum. Az előbb is említettük, hogy az éhségérzetet a vér cukorszintjének csökkenése okozza. Viszont ameddig inzulin van a vérben, addig nem tudják kifejteni hatásukat az „ifjúság-hormonok”, a „karcsúsághormonként” emlegetett glukagon (a hasnyálmirigy termeli), az „erőhormon” (tesztoszteron) és az „örök ifjúság hormonja”, az STH (zsírmobilizáló szomatotrop növekedési hormon). Tehát eszerint sokáig fiatalosak maradunk, ha nem nassolunk sokat, és hosszabb ideig alacsony a vércukorszintünk. Ajánlott a napi 2-szeri étkezés inkább bőségesen, mint a napi sokszor keveset. A sokszor keveset csak bizonyos helyzetekben helyes, például ha valakinek gyomorműtétje volt, és eltávolították a gyomra egy részét. Ekkor viszont lemond a fiatalos megjelenésről.

A gyümölcsök fehérjetartalma kevés, ezért gyorsan áthaladnak az üres gyomron. Ha a gyomor tele van – ha étkezés után esszük a gyümölcsöt –, akkor a gyors áthaladás helyett az ott lévő anyagokkal keveredve erjedni kezd.

Mit?

És végül a mit kérdése.

Itt a kutatások során figyelembe vették a régi tanításokat, valamint a ma élő egészséges népek, népcsoportok táplálkozási szokásait. Ami ezekben közös, az valószínűleg közel járhat a helyes úthoz.

Alapszabály, hogy minél természetesebb, nem feldolgozott, teljes értékű, élő, méregmentes legyen a táplálékunk.

A cikksorozat egyéb írásai:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com