Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Életmód

Temesvári Gabilla könyve (1.)

Élelmes – A táplálkozásról másképpen

„Sok az ellentmondásos jó tanács a táplálkozás területén. Itt próbálok meg »rendet tenni«” – írja a természetgyógyász szerző. Olyan témákkal foglalkozik, amelyekre eddig nem sokat gondoltak, bár nem kerülnek semmibe. Ilyen pl. a rágás fontossága. Részletek a könyvből.

3/2. oldal

A legközelebbi evés-leállítás az agyban a gyomor telítettségével valósulhat meg. Ez amolyan vészfék. Mivel a gyomor tágul, egyre nagyobb ételmennyiségnél következik be a gyomor feszülése által keltett evés-leállító vészjelzés.

A tápcsatornába került felesleges élelemmennyiséget nem dolgozzuk fel, emésztési rendellenességet, pangást, túlsúlyt, lerakódásokat okoz.

A rágással munkára buzdítjuk, masszírozzuk a nyálmirigyeinket, a fogínyünket. A szájban lévő érzékelők „megtelefonálják” a táplálék összetételét a gyomornak, hasnyálmirigynek, és mire a szállítmány megérkezik, már szakszerűen összeállított emésztőnedvek állnak rendelkezésre. Ha nem adtunk rá elég időt, akkor a találomra összeállított emésztőnedvek elégtelen emésztéshez, végül önmérgezéshez vezethetnek. Akár kevés van valamelyik emésztőnedvből, akár több, mint kellene, problémát fog okozni.

Fogak, fogíny

A fogak vérellátását növeljük a rágással, rágáskor az erek „belepumpálják” a vért a fog belsejébe, ezáltal csökken a fogszuvasodás, a fogromlás veszélye.

A fogíny is masszírozódik a rágás folyamán, amivel nemcsak a nyálmirigyek termelését serkentjük, hanem a fogínygyulladást is megelőzzük, mivel a pangást rágással megszüntetjük. Ha nem használjuk az ínyünket, a vér pangani fog benne, és fogmosáskor vérezni fog. Ilyenkor kezdjük el masszírozni a fogínyünket, és kezdjünk el rágcsálni. Hamarosan rendbe jöhet.

A fogíny gyulladása azért is káros, mert a gyulladt fogíny és a fog között megtelepszenek a kórokozók, amelyek felgyorsítják a fogak romlását is. A gyulladás megszűnte után sorvad az íny, így a gyökérnyak is a felszínre kerül, érzékeny lesz.

Mindegyik fogunk egyik belső szervünk energetikájával reflex-kapcsolatban van. A fog betegsége a szerv ártalmára lehet, illetve a szerv megbetegedése jelezhet a fogunknál. Előfordulhat, hogy nehezen kezelhető fogbetegségnél az adott foghoz tartozó belső szerv (meridián) energiaproblémája áll a háttérben. Az adott szerv kezelése a meridiánon keresztül a fog gyógyulásához vezethet.

Szájüreg, nyelv

Rágás alkalmával a fogíny, a szájüreg, a nyelv is dolgozik, masszírozódik. A nyelv reflexzónáinak, valamint a szájüregben lévő akupunktúrás pontoknak a „masszírozása” szintén egész szervezetünk egészségéhez hozzájárul.

A rágás szerepe tehát összegezve: az alapos rágás nélkülözhetetlen a jó emésztéshez, serkenti a nyálképződést, segíti az emésztőnedvek összeállítását, óvja fogaink, fogínyünk, szájüregünk egészségét, meggátolja az elhízást, sőt a reflex-kapcsolatok révén az egész szervezet egészségére hatással van.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com