Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Életmód

Óraátállítás: tavasszal hátrányos,
ősszel jót tesz a biológiai óránknak

Október utolsó hétvégéje a hétalvók számára nagy örömet jelentett, hiszen az óraátállítás miatt az éjszaka egy órával tovább tartott, több idő jutott alvásra. A tavaszi és őszi óraátállítás azonban nagyobb mértékben megterheli a szervezetet, mint ahogy eddig gondolták.

2/2. oldal

Megzavart alkalmazkodási mechanizmus

A legutóbbi vizsgálatok eredményei ellenben azt mutatják, hogy a tavaszi és az őszi óraátállítások nagyobb mértékben megterhelik az emberi szervezetet, mint ahogyan a tudósok eddig gondolták. A Müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kutatóinak irányítása alatt két vizsgálat is folyt a közelmúltban, s közülük az egyikben az 55 000 kitöltött kérdőív alapján a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy biológiai óránk télen pontosan igazodott a pirkadat évszak szerinti változásaihoz.

Az alvás közepe és a felébredés ideje későbbre tevődött a nyári értékekhez képest, és kirajzolódott egy viszonylag állandó távolságra levő görbe a naplementéhez viszonyítva. Ezzel szemben a nyári időszakban nem lehetett kivenni semmilyen egyértelmű ívet, ami annak a jelzése, hogy az időeltolódás megzavarja szervezetünk alkalmazkodási mechanizmusát.

Nyáron tévesen ketyeg a biológiai óránk

A másik vizsgálatban 50 önkéntes alvási szokásait vették górcső alá a márciusi és az októberi óraátállítás előtti és utáni 4-4 hét folyamán. A megfigyelésben részt vevők aktivitását egy karórával mérték, amely minden mozgásukat regisztrálta, szétválasztva a munkanapokon és a szabadnapokon tanúsított aktivitást, hogy el tudjanak tekinteni a szociális kötelezettségeknek a biológiai órára gyakorolt hatásától – mondja Till Roenneberg, a kutatás vezetője.

A vizsgálat során kiderült, hogy a biológiai óra kismértékben vagy egyáltalán nem állt át az időeltolódás szerint. Hiába csörgött a vekker az óraátállítástól függetlenítve ugyanabban az időpontban, a megfigyeltek mozgásprofilja azt mutatta, hogy testileg csak egy órával később lettek élénkek és kezdtek el többet mozogni. A kronobiológusok szerint ez azt bizonyítja, hogy biológiai óránk nem követi az óra átállítását.

Különösen a későn fekvőknek gond

Bár a nyári időszámítás minden tevékenységet egy órával előbbre hoz, biológiai órája szerint sok ember abban az időpontban még nyugalmi fázisban van. Ez olyan tény, amelynek számos érintett valószínűleg nincs is tudatában. A nyári átállás különösen a későn fekvőknek jelent gondot, ők teljes mértékben megtartották aktivitási mintájukat a tavaszi óraátállítás után is. A korán kelők sem tudtak azonban 100 százalékosan alkalmazkodni a nyári időszámításhoz, aktivitási profiljukat csupán 30 perccel tudták hátrébb csúsztatni.

Az október végi átállás azonban megkönnyebbülést hoz a bagoly és a pacsirta típusú embereknek egyaránt: biológiai óránk felszabadul a nyomás alól, és nagy ugrást tehet hátra.

Mindemellett Roennenberg hangsúlyozza, hogy biológiai óránk komplex rendszer, amely évmilliókon keresztül alakult ki, és hihetetlen pontossággal beáll az évszakok és a napszakok változását követően. Ennélfogva nem szabad alábecsülnünk a most jelentéktelennek tűnő kis változásoknak a hosszú távon jelentkező lehetséges hatásait.

(Forrás: Focus Online alábbi cikkei, németből fordította Mészáros Csilla)
Rückkehr zur Normalzeit
Kaum aus dem Takt
25-Stunden-Tag: Herbst-Umstellung fällt meist leichter

Nyelvtanítás, korrepetálás, fordítás bölcsész-nyelvtanárnál: (30)-587-9517 (x)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com