Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Életmód

Légzésünk és az egészség (8.)

Izgalmas, új módszer: a Butejko-légzés

Cikksorozatunkban a légzés és az egészség bonyolult kapcsolatát járjuk körül. Eddig a légzés élettanával, az egyes orrnyílásokkal, a jógalégzésekkel, a kínai légzéstechnikákkal foglalkoztunk. Végül a főleg az asztmásoknak segítséget jelentő Butejko-légzésről lesz szó.

3/3. oldal

Egyes pszichológusok úgy tartják, hogy éppen a hiperventiláció állhat az idegesség, a nyugtalanság kapcsán fellépő összes fizikai tünet hátterében. Márpedig a hiperventilációt gyakran kiváltja és fenntartja az idegesség, a nyugtalanság és a krónikus stressz. A megfelelő légzés kialakításával a stresszre adott választ is befolyásolni lehet.

A Butejko-féle légzés kivitelezése

A Butejko-módszer lényege, hogy befolyásolja a légzésvisszatartás idejét, ezáltal csökkenti a szén-dioxid-vesztés mértékét.

Fontos eleme, hogy a légzésvisszatartást addig a pontig viszi el, amikor már gyengén, de határozottan, hosszabb időn keresztül érezhető a levegőhiány. Szisztematikus légzésvisszatartást alkalmaz, amely lehetővé teszi, hogy ismét megnőjön a szén-dioxid szintje. Ezzel helyreállítja az egészséges homeosztázist, illetve megtanítja a szervezetet, hogyan szokjon hozzá a krónikus hiperventiláció következtében kialakuló alacsony szén-dioxid-szint normalizálásához.

A csökkentett (hypoxiás) légzés és a légzésvisszatartás nagyon sok betegség esetén segíthet. Ha a szervezetet megtanítjuk, hogy jobban elviselje a hypoxiát, akkor végül arra is képessé válik, hogy tökéletesebben használja fel a meglévő oxigént. Ezzel tisztában vannak azok a sportolók, akik magaslati edzőtáborba mennek, hogy javítsák majd a teljesítményüket az alacsonyabban, a tengerszinthez közelebb megrendezendő sporteseményeken. Hegymászók szerint csodálatos élmény, hogy miután hosszabb időt töltenek nagy magasságban, remek lesz a közérzetük, amikor visszatérnek megszokott életvitelük helyére.

A témával foglalkozó orosz kutató, dr. Asszija Kolcsinszkaja professzor úgy találta, hogy a Butejko-féle terápiával aktiválni lehet a szervezet mindazon kompenzáló mechanizmusait, amelyek a szövetek és a sejtek oxigénellátásáért felelősek. Hozzáteszi, hogy azoknak az embereknek a sejtjei, akik átestek a hypoxiás tréningen, sokkal jobban, hatékonyabban használják fel az oxigént, mint amikor még hiperventilált volt a légzésük.

Terméketlennek tartott nők mégis szültek

Egy amerikai kutató, Rosalba Courtney a Butejko-légzésről írott cikkében érdekes kutatást említ. Ebben több mint háromezer olyan személy vett részt, aki a következő betegségek egyikében szenved: neurózis, tüdőbetegségek, allergia, angina pectoris, nőgyógyászati és bőrbetegségek. Az egyik vizsgálatba 49 olyan, terméketlennek vélt nőt vontak be, aki hypoxiás tréningen vett részt. A terápia lényege az volt, hogy mindennap egy bizonyos időn keresztül oxigénben szegény levegőt lélegeztek be. A szakemberek is meglepődtek, amikor kiderült, hogy a terméketlennek tartott 49 nőből 48 később terhes lett, és egészséges gyermeknek adott életet.

Azok a rákbetegek, akik elsajátították a Butejko-módszert, a továbbiakban jobban viselték a sugárkezeléseket. A Butejko-terápia céljára kifejlesztették az úgynevezett hypoxikátor nevű készüléket, amelynek segítségével oxigénben szegény levegőt megfelelő nyomáson lehet belélegezni. A kezelés naponta kb. egy óra hosszat tart. Ennek során a betegek rövid ideig belélegzik az oxigénben szegény levegőt, később ezt többször megismétlik. Az oxigénben szegény levegő bejuttatásának két időszakasza között a szokásos levegőt lélegzik be a betegek.

A cikksorozathoz felhasznált és ajánlott irodalom:
Dely Károly: Jógagyakorlatok, Új Nap Könyv- és Lapkiadó, Budapest, 1990
Dely Károly: Jóga, Medicina Könyvkiadó, Budapest, 1971
Selvarajan Yesudian: Sport és jóga, Lazi, Szeged, 2001
Selvarajan Yesudian: Jóga hétről hétre, Lazi, Szeged, 2001
B. K. S. Iyengar: Jóga új megvilágításban, Saxum, Budapest, 1999
Baktay Ervin: A diadalmas jóga, Szukits Könyvkiadó, Budapest, 2001
Urbán István, Saáry Kornélia: Qi, avagy az életerő megőrzésének ősi, kínai módja, SPRINT Kiadó és Nyomda, 1990
Roger Jahnke OMD: Secrets of Self-Healing from Chinese Medicine
Chinese Self-Healing Methods for Health

Kürti Gábor

(Vége)

További információ a Butejko-légzésről: www.buteyko.hu

Jelentkezés a szerző budapesti vagy váci természetgyógyászati rendelésére, valamint hét végi öngyógyító és gyógyító tanfolyamaira: kurti.gabor@natursziget.com, (30)-996-2787
A tanfolyamokról részletesen tájékozódhat itt.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 cerceruska 2007-10-26 05:08:36
 
Nagyon érdekes volt a cikk és maga a sorozat is.
Egyetlen helyesbítés: ez nem Új módszer.
Részlet egy cikkből:
"Egy ukrajnai származású orvos-professzor, név szerint Konsztantin Pavlovics Butejko (az interneten 'Buteyko'-ként terjedt el) nevével fémjelzett asztma-gyógyító módszerrõl szeretnék tájékoztatást adni. Ez a lélegzést visszatartó gyógytechnika kizárólag az õ érdeme. Az orvos-professzor 1958 óta kutatott a témában és egy publikációban olvastam, hogy csupán a régi Szovjetúnióban 1967-ig több mint 1000 beteget (asztmás, magas vérnyomású vagy szívbeteget) kezeltek a módszerével, azóta ez a szám meghaladta a százezer fõt. (forrás: dr. Paul J. Ameisen: Every Breath You Take, kiadó: Lansdowne Australia Pty Ltd)"
http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com