Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 18. (csü) – Andrea,Ilma
Életmód

Légzésünk és az egészség (6.)

Kínai légzéstechnikák

Cikksorozatunkban a légzés és az egészség bonyolult kapcsolatát járjuk körül. A légzés élettani, fiziológiai hátterének, a légzésszünetek és a két orrnyílás fontosságának felvázolása után a jógalégzésekkel foglalkoztunk, most pedig a kínai légzéstechnikákat ismertetjük.

3/3. oldal

Ennél a légzőgyakorlatnál hol úgy lélegzünk, mint egy még meg nem született csecsemő, tehát magzati légzéssel, hol pedig úgy, mint egy kisbaba. Vagyis mind a reverz, mind a természetes légzést használjuk.

Ahogy belélegzünk, behúzzuk a has alsó részét a rekeszizom alá. Eközben hasunknak a rekeszizom feletti része kidülled. Amikor kilélegzünk, az alhasunkat kinyomjuk, miközben a has felső részét behúzzuk. Ez egyfajta hullámhatáshoz vezet. Amikor a tüdő a teljes légzés állapotában van, akkor a prenatális és a posztnatális energia keveredik egymással a rekeszizom határán, így a légzés révén felépítjük a csi raktárunkat.

Ez azért történik így, mert a hasunk prenatális és posztnatális részében ellenkező irányban áramlik a csi. Ha a megszokott módon lélegzünk, kizárólag a természetes légzést vagy pedig csak a reverz légzést használva, akkor a csinek ez a két fajtája nem fog találkozni.

Teknősbéka légzés

A teknősbéka légzés pontosan olyan, mint a prenatális légzés, de ebben az esetben a kilégzés előtt vissza kell tartanunk a levegőt, tízig számolva. Ez lehetővé teszi, hogy még több csi keveredjen egymással. Megjegyzendő: ez már olyan légzőgyakorlat, amelyhez kb. négy éves előzetes gyakorlás szükséges. Vagyis: az eddig említett légzéseket hónapokig kell gyakorolni, amíg az ember eljut odáig, hogy megpróbálkozhat a teknősbéka légzéssel.

Tisztító légzés

Egyike azoknak a légzésfajtáknak, amikor a szájunkat is használjuk a légzőgyakorlat során. Végezzünk belégzést az orrunkon keresztül, és kilégzést a szánkon át. Úgy tartják, hogy ez a gyakorlat megtisztítja a testet a tisztátalanságoktól, segít csökkenteni a belső feszültséget és az esetleges lázat. A sóhajtás tulajdonképpen ennek a légzésfajtának a spontán megnyilvánulása.

Tonizáló (erősítő) légzés

A korábban ismertetett kínai légzéstechnikának éppen az ellenkezője. Ezúttal a belégzés a szájunkon át, a kilégzés pedig az orrunkon át történik. Ezt a légzőgyakorlatot tonizáló, erősítő, keringésjavító hatásúnak tartják, amely segít felépíteni a testalkotókat.

* * *

Cikksorozatunk következő részében a különböző kínai légzésfajtákról, a csikung és a tajcsi légzőgyakorlatairól lesz szó. Végül a legutóbbi évtizedekben elsősorban nyugaton elterjedt, modern légzésterápiákat – köztük a transzlégzést, más néven holotrop vagy csakralégzést, a rebirthing és a vivation légzést – ismertetjük, valamint érintjük a Butejko- és az Osho-féle légzésterápiát is.

Kürti Gábor

(Folytatjuk)

Jelentkezés a szerző budapesti vagy váci természetgyógyászati rendelésére, valamint hét végi öngyógyító és gyógyító tanfolyamaira: kurti.gabor@natursziget.com, (30)-996-2787.
A tanfolyamokról részletesen tájékozódhat itt.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 Jona 2007-10-10 11:16:50
 
Szia Kedves Gabor,

Nagyon tettszik ez a sorozat, mar ra is hangoltal a legzesgyakorlasra napi szinten!!
Halas koszonet!
Barati szeretettel,

Jona

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com