Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Egész-ség

Húzódás, rándulás: segít a mozgás

Gyakorlatok fájós vállra

Sokunkkal előfordulhatott már, hogy egy rossz mozdulat miatt napokig tartó fájdalom lett a „jutalom”. Ha érezzük, hogy nem súlyos a baj, tehát nem szakadt ín, tört csontunk, akkor a legjobb gyógymód a mozgás. Még jobb persze, ha az alábbi tornát megelőzésképpen is végezzük.

Rosszul nyúltam a felső polcra és úgy éreztem, hogy leszakad a vállam. Gondoltam, majd elmúlik. Tettem rá vizes ruhát, egy napig, két napig, de a fájdalom csak nem szűnt. Elmentem az orvoshoz, írt fel egy kis izomlazítót (micsoda mellékhatásokkal!), egy kis fájdalomcsillapítót és – hab a tortán – egy tubus szteroidos krémet. Jöjjön vissza 10 nap múlva, mondta, ha addig sem múlik el, majd nézünk valamilyen más gyógyszert.

A mozgás gyógyít

Nem szeretem sem az izomlazítót, sem a szteroidot, úgyhogy nekiültem az internetnek, és egy estén át kerestem, kutattam, aminek az lett az eredménye, hogy a titok nyitja a mozgás. Ha nem szakadt el izom vagy ínszalag, ha nincs szükség sebészi beavatkozásra, a legjobb gyógyszer a mozgatás, az edzés.

Persze nem 100 kg-os súlyokat kell emelgetni a konditeremben, hanem a gyógytornász által megadott gyakorlatokat kell mindennap hűségesen elvégezni. Ezek segítségével fellazulnak a begörcsölt izmok, amelyek a fájdalmat okozzák, megerősödnek az izmok és a szalagok, így helyükre kerülnek a csontok, és a megfelelő helyen, módon fognak mozogni.

Ismétlem, nem erőltetésről van szó, hanem gyógyító mozgásról. Egy kis gyógynövényes krém azért még jól jön, de annak nincs mellékhatása... 2-3 hét torna után ismét tudok az oldalamon aludni, és elérem a legfelső polcot is. A gyakorlatok pedig – a megelőzés érdekében – a heti mozgásprogramom részei maradnak.

Egyszerű, hatásos mindennapi gyakorlatok

A gyógytornász a következőket ajánlotta: mielőtt elkezdenénk a gyakorlatsort, bemelegítésként végezzünk néhány vállkörzést hajlított és nyújtott karokkal, külön-külön és egyszerre is. A következő gyakorlatok napi végzésével nagyszerűen regenerálhatjuk, erősíthetjük vállaink, lapockáink izomzatát. Minden mozdulatot 5-ször ismételjünk.

Első gyakorlat: húzzuk fel egyszerre mindkét vállat magasra, majd engedjük vissza. Ezután egyszerre húzzuk hátra a vállakat úgy, hogy a lapockánk összeérjen, és közben hajtsuk hátra a fejünket is. Végül engedjük vissza vállunkat a kiinduló testtartásba.

Második gyakorlat: alapállásban tegyük a vállunkra a kezünket. Emeljük fel a karokat a fül mellett, egymással szembe fordított tenyérrel. A kezeket engedjük vissza a vállakra, majd a combokra.

Harmadik gyakorlat: tegyük a kezeket ismét a vállunkra, és a felkarokat emeljük vízszintes helyzetbe, úgy, hogy a könyökünk és a vállunk egy vonalban legyen. Ezt a helyzetet megtartva nyújtsuk ki a karokat, tenyérrel felfelé fordítva. Hajlítsuk be a kart felfelé mutató ujjakkal úgy, hogy a felkar és az alkar 90 fokos szöget zárjon be. Megtartva a váll és a könyök egyenes vonalát, zárjuk össze magunk előtt a karokat, majd nyissuk szét az előző helyzetbe, és az alkart könyékből fordítsuk lefelé.

Negyedik gyakorlat: mellkasunk előtt nyújtsuk előre összekulcsolt kezünket. Húzzuk be a karunkat a mellkasunkhoz, majd nyújtsuk ki újra magunk elé, megtartva a kezek összekulcsolt helyzetét. Ezután húzzuk be ismét a karokat először a bal, majd a jobb vállhoz, végül nyújtsuk ki, vissza a kiinduló helyzetbe.

Ötödik gyakorlat: fogjuk meg mindkét kezünkkel a másik könyökünket, így emeljük a fejünk fölé. Engedjük vissza magunk elé. Ezután az összekulcsolt karokat toljuk el először bal oldalra, majd vissza középre, végül jobb oldalra.

(A gyakorlatokat összeállította: Kalmár Nagy Laura gyógytornász)

(Forrás: Gyógyulás útjai)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com