Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 16. (ke) – Csongor,Joakim
Egész-ség

A gyógyszerfüggőség új formája

Veszélyesebb, mint a kábítószer?

Szakértők szerint járványszerű méreteket öltött a receptre írt fájdalomcsillapítóktól való függőség. Az ópiumszármazékokból készülő gyógyszerek veszélyesebbek a kokainnál, a heroinnál, a végzetes túladagolások száma néhány év alatt több mint a háromszorosára nőtt az USA-ban.

Évente 26 000 ember hal meg gyógyszer-túladagolásban, és Leonard Paulozzi, az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és -Megelőzési Központjának (CDC) járványkutatója szerint az esetek többségében a vényre adott medicinák felelősek a tragédiáért. Az ópiátok (olyan ópiumszármazékból készült fájdalomcsillapítók, mint a kodein vagy a morfium) okozta végzetes túladagolások száma 1999 és 2006 között több mint háromszorosára nőtt. A CDC adatai szerint ez 13 800 halálesetet jelent. Paulozzi állítja, hogy bár régebben az illegális narkotikumok (heroin, kokain) feleltek az ilyesfajta tragédiákért, napjainkban már inkább a receptre adott fájdalomcsillapítók váltak az első számú veszélyforrássá.

A beteg is, az orvos is a könnyebb utat járja

Szakértők szerint világos, miért nyúlnak annyian ezekhez a szerekhez: ahogy az emberek öregszenek és a mérleg is egyre többet mutat alattuk, mind többen űznék el a fájdalmaikat, betegségeik nyűgét fájdalomcsillapítókkal.

A Nemzeti Drogfogyasztási Intézet volt igazgatója, Robert DuPont, a Fehér Ház korábbi drogcárja szerint a statisztikák egyértelműen bizonyítják, hogy Amerikában a drog elleni harc legszélesebb frontja a receptre írt gyógyszerek terén nyílt meg. Évente 120 000 amerikai köt ki a sürgősségi osztályokon túladagolás miatt, és több mint 26 000-en nem élik túl az ilyen vészhelyzeteket.

Egyes szakemberek szerint egyszerre okolható ezért a fogyasztói és a hagyományos orvosi hozzáállás. Az emberek tudják, hogy bármilyen problémájukra létezik könnyű megoldás, és csak meg kell kérni az orvost, hogy írja fel a gyógyszert. Az orvosok hibája viszont, hogy minden hosszú távú kezelési eljárást csak gyógyszerekkel tudnak elképzelni, a fájdalom megszüntetésére például gyulladáscsökkentő, izomlazító és görcsoldó szerek kombinációját használják.

Válasszunk biztonságos megoldást!

Érthető, hogy mindenki meg szeretne szabadulni a fájdalomtól, de inkább más megoldásokat válasszunk, amelyek sokkal biztonságosabbak a receptre adott fájdalomcsillapítóknál. Érdemes például állati eredetű ómega-3 zsírsavat fogyasztani (például krillolajat), optimalizálni a D-vitamin termelésünket (például napozással), vagy táplálkozási alkatunkhoz hangolni étkezési szokásainkat. Segíthet továbbá, ha felhagyunk az édességek és a cukor fogyasztásával. Mindezek kedvező hatása persze nem egyik napról a másikra érződik. A fájdalom csökkentése életstílusbeli változást igényel, de az eredmény minden erőfeszítést megér.

A fájdalomcsillapítók mellett persze akadnak más gyógyszerek, amelyek használata ugyancsak veszélyeket rejt magában. Főleg most, a H1N1 körüli mizéria közepette feltűnnek olyan medicinák, amelyek többet ártanak, mint használnak. Ilyen például a Tamiflu. A British Medical Journal egyik száma szerint a Tamiflu kezelésével a gyerekeknél megnőtt a komplikációk kialakulásának kockázata is.

A gyógyszer alig van hatással a betegség lefolyására és az influenza terjedésére, de kiválthatja egy ellenállóbb törzs mutálódását. A mellékhatásaként pedig émelygésről, hányásról, alvási zavarokról, koncentrálási problémákról, gyomor- és fejfájásról, görcsökről számoltak be. Vajon megéri-e a kockázatot például a Tamiflu szedése, ha a pihenés hagyományos módszerével is el lehet érni ugyanazt a hatást? Csupán egy nappal tovább tart a gyógyulásunk... És megéri-e akkor, ha – a CDC és WHO adatai szerint is – a tavalyi szezonális influenzajárvány nagyobb volt a mostani H1N1-nél?

A fekete halál és a H1N1

Dr. Mercola neves amerikai orvos szakíró arra emlékeztet, hogy a pestis, amely „fekete halál” néven harmadolta Európa lakosságát a középkorban, még ma is szedi az áldozatait. Felhívja a figyelmet arra a visszás helyzetre, hogy bár a pestis halálos és fertőző betegség, az egészségügyi illetékesek mégsem szorgalmazzák, hogy bárki oltóanyaggal védekezzen ellene.

A H1N1 esetében, amely szintén „halálos”, a hivatalos álláspont csakis a vakcinát tartja az életben maradás egyetlen zálogának. Annak idején a pestist a higiénia és a táplálkozás javításával sikerült legyőzni. A H1N1 ellen is érdemes tehát úgy védekezni, hogy erősítjük az immunrendszerünket. Ennek érdekében sportoljunk (ez javítja a vérkeringést), használjunk természetes antibiotikumokat, például az oregánó (szurokfűként vagy vadmajoránnaként is ismert) olaját és fokhagymát. Lehetőség szerint csökkentsük a stresszt, optimalizáljuk a D-vitamin szintünket, pihenjünk eleget, és fogyasszunk ómega-3 zsírsavakat! Étlapunkról húzzuk ki a cukrot és a feldolgozott élelmiszereket, illetve kerüljük a kórházak környékét.

(Források: Prescriptions now biggest cause of fatal drug overdoses, Swine flu drug Tamiflu 'a danger to children' and should not be given to them, expert warns, angolból fordította: Heszky András)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com