Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

A mobiltelefon káros hatásai

Mobil az övön: gyengíti a csontokat

A török Süleyman Demirel Egyetem kutatói szerint a csípőre csatolt mobiltelefon gyengítheti a medencetájéki csontokat. Olyan férfiak csonttömörségét mérték, akik rendszeresen az övükön hordták a készüléket. A mobil sugárzása árt a spermiumok minőségének, mozgásképességének is.

2/1. oldal

A kutatók 150 férfit vizsgáltak, ugyanazzal a röntgentechnikával, mint amilyennel a csontritkulásos betegeket is szokták. A „mobilos” férfiak átlagban 6 éve, a nap 15 órájában viselték a készüléket. A kutatók azt tapasztalták, hogy a medencecsont sűrűsége kisebb volt azon az oldalon, ahol a férfiak a mobiltelefont hordták. A vizsgálat eredményének fényében megnőtt annak a valószínűsége, hogy a mobiltelefonok elektromágneses mezői ártalmasak a csontok tömörségére.

Mit tesz velünk a mobil sugárzása?

Ha övünkre csatoljuk a mobiltelefonunkat, talán fel sem merül bennünk, hogy ez esetleg káros lehet csontjainkra. Vagy – ami még rosszabb, különösen a férfiak esetében – a termékenységünkre. Az eddigi kutatások eredményei azt mutatják, hogy a mobiltelefon sugárzása ártalmas a spermiumok számára, minőségére és mozgásképességére, emellett számos olyan érzékeny szervünkre, mint a máj, a vesék, a vastagbél és a húgyhólyag. A legutóbbi tanulmány szerint pedig immáron a csontjainkra is.

Bár a kutatók a csonttömörség csökkenését egyelőre elhanyagolhatónak vélik, várjuk ki a végét! – mondja az amerikai orvos szakíró, dr. Mercola. A vizsgálat alanyai ugyanis fiatalok, 32 éves átlagéletkorúak voltak. Mi történik akkor, ha további 10, 20, 30 évig viselik még mobiljukat a csípőjükön? Sok krónikus betegségnél, mint a csontritkulás vagy a rák, 30-40 év is eltelhet, mire a baj jelentkezik. Túl korai tehát megmondani, valójában milyen egészségügyi következményekkel járhat az övre csatolt készülék.

Ne felejtsük el, hogy nem kell telefonálnunk ahhoz, hogy a mobilunk sugárzást bocsásson ki. Ehhez elég már az is, ha be van kapcsolva. A mobiltelefon a rádió frekvenciasávjainak egy részét használja, ami pedig a mikrohullámok tartományába esik – így biztosítja a hangok adatátvitelét. A mikrohullámú sugárzás káros hatásai pedig már 1998 óta teljesen nyilvánvalóak. Ha telefonunkat 15 óráig a csípőnkön viseljük, testünket lényegében a folyamatos sugárzás veszélyének tesszük ki.

Riasztó számok a pusztító sugárzás veszélyeiről

A káros egészségügyi hatásokról először éppen a nemzetközi mobiltelefon-ipari szövetség (Cellular Telephone Industry Association) által támogatott kutatás bizonyosodott meg. Az eredmény nem egészen az lett, amit a szövetség remélt:

  1. A vörösvérsejteket ért sugárzás miatt közel 300%-kal nőtt a genetikai károsodás előfordulási aránya.
  2. A mobilhasználók körében jelentősen megnőtt az agydaganatok kialakulásának kockázata az agy külső részén, ahová a készüléket leggyakrabban tartották. (A 2009-es év eleji kutatások szerint mintegy kétszeresére.)
  3. Azoknál, akik 6 éve vagy esetleg ennél több ideje használtak mobiltelefont, 60%-kal megnőtt a hallóideg-daganat létrejöttének kockázata.
  4. Az autóban kihangosítót használókhoz viszonyítva magasabb az agyrák okozta halál aránya azoknál, akik vezetéskor a fejükhöz tartották a készüléket.
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com