Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Egész-ség

Hogyan készül a gyógyító nyalánkság?

Egészségesre turbózott fagylalt

Bár szinte mindenki el-elcsábul néha, azért azt tudjuk, hogy a fagylalt nem számít a legegészségesebb táplálékok közé. Az emberi lelemény azonban végtelen: amerikai tudósok most azon dolgoznak, hogyan lehetne hasznossá, sőt gyógyító hatásúvá tenni a kedvelt hideg nyalánkságot.

A gyerekkor íze igazi élvezet és gyönyörűség – a fagylalt millióknak nyújtja a boldogság és megelégedettség érzését. A Missouri Egyetem fagylaltkutatói különböző módokat találtak már arra, hogy a fagylaltot finomabbá és egészségesebbé tegyék. Munkájukkal immáron több mint egy évszázada járulnak hozzá a hideg finomság továbbfejlesztéséhez és gyártásához. Napjainkban az egyetem kutatói azon dolgoznak, hogy a fagylaltot funkcionális élelmiszerré tegyék – olyan tápanyagok hozzáadásával, mint rostok, antioxidánsok és probiotikumok.

Az egészséges, gyulladáscsökkentő fagylalt

„Annak ötlete, hogy az élelmiszerbe funkcionális összetevőket tegyünk, ahelyett, hogy inkább természetes úton jutnánk hozzá ezekhez a tápanyagokhoz a különböző ételekből, multifunkcionális alapú szemléletből ered” – mondta Ingolf Gruen, a Missouri Egyetem élelmiszerkémia professzora, a Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Természeti Források Főiskola fagylaltkutatója. „Az étel kalóriát biztosít és élvezet nyújt – és az emberek szeretik magukat kényeztetni. Mi azon dolgozunk, hogy a fagylaltot olyan élelmiszerré tegyük, amit az ember élvezettel fogyaszt, ugyanakkor egészséges is.

”A fagylalt rosttal és probiotikumokkal való dúsítása – amelyek egyébként egyes tejtermékekben már eleve megtalálhatók – javíthatja az emésztést. Sok betegség kiváltó oka olyan gyulladás, amely a belekben jelentkezik először„ – mondja Gruen. ”A funkcionális élelmiszerek javíthatják az emésztést, és ez így elősegítheti a gyulladás csökkenését. Bár a funkcionális élelmiszer használ az egészégnek, a fagylalt esetében még sok feladat vár megoldásra.„

Fél év múlva tesztelhető?

Gruen szerint a legfőbb kihívásaik az állag, az íz és a pszichológiai fogadtatás kapcsán jelentkeznek. A hozzáadott tápanyagok ugyanis gyakran keserűek és befolyásolják a fagylalt állagát, amit a kutatóknak valahogyan ki kell küszöbölniük.

Az olyan ízek esetében, mint például a csokoládéé is, ez a fajta probléma nem merül fel, mert ezek annyira erős, jellegzetes ízek, hogy nem érezzük mellettük a hozzáadott tápanyagok aromáit. Fontos továbbá, hogy a fagylaltkutatók megtudják, az emberek nem nyugtalankodnak-e majd amiatt, ha ”belerondítanak„ kedvenc ételükbe. ”Tudnunk kell, szívesebben vennének-e olyan fagylaltot, amelyben ilyen egészségügyi többlet található„ – mondja Ingolf Gruen.

Az egészséges, gyógyító fagylalt előállításában neki és kutatócsapatának az açai pálma bogyója és a borkészítésből származó szőlőmaradványok lesznek segítségükre. Remélik, hogy az elkövetkezendő hat hónapban már el is készül a tesztelhető minta.

(Forrás: Scientists Study How To Add Nutrients Such As Fiber And Probiotics To Ice Cream, angolból fordította: Heszky András)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 Gloria 2009-11-25 12:11:56
 
Arról nem szól a fáma, hogy mivel édesítik ezt az "egészséges" fagylaltot, milyen zsiradékot használnak fel hozzá. A fagylalt lehet úgy is egészséges, hogy pl. bio alapanyagokból készül, xilitol és stevia édesítéssel, és ha netán a gyümölcsfagyiban friss gyümölcspép van, akkor a rostokat sem kéne pótolni. Szóval szerintem a fenti hír, ill. a mögötte álló termék jó nagy porhintés, majd abból az indíttatásból, hogy "hajrá, egészséges fagyit eszem" nagyobb adagokat fognak megenni, és finomított cukorbevitelüket növelni fogják az emberek. De inkább ne legyen igazam ...

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com