Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

Óvakodjunk a sarlatánoktól!

A hipnózis allergiát is gyógyíthat

Tudjuk, hogy a kissé titokzatos hipnózis sokféle testi és lelki betegség gyógyításában nyújthat hathatós segítséget. Ezzel a módszerrel sikeresen kezelhetők különféle neurotikus panaszok, pszichoszomatikus problémák. Kevésbé ismert, hogy az allergia pszichés eredetű fajtái is.

3/3. oldal

Azt mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy a nagyon hasonló tünetek ellenére nem minden allergia pszichés eredetű, így ezek az esetek hipnózissal nem gyógyíthatók. A kétfajta eredetű betegség megkülönböztetésének fontos szempontja az életkor, vagyis az az időpont, amikor először jelentek meg a tünetek. A kisgyermekkorban jelentkező allergiánál például szinte kizárható a pszichés eredet, viszont a felnőttkori tünetmegjelenés nagyon gyakran egyértelműen köthető a beteg életének valamely válságos eseményéhez, például valamely (akár fizikai, akár szellemi) méltánytalan támadáshoz. Az ebben érintett személy a frusztráció okozta szorongásait, a szervezetét érő külső hatásokra (pollenre, porra stb.) testálja át. Ha a terapeuta hipnózisban megkérdezi az allergiás betegtől, hogy vajon milyennek látja, képzeli el a tüneteket okozó pollenszemcséket, akkor igen sokszor antropomorf válaszokat kapunk. A terápia célja, hogy az allergiás páciens előbb ismerje meg a saját frusztrált érzéseit, majd tanulja meg azok tudatos szabályozását. Így olyan érzelmi viszonyba tud került a pollenekkel, mint az, aki nem allergiás.

- Az allergián kívül még milyen betegségek, tünetek kezelésére alkalmas a hipnoterápia?

- A fogorvosok már évtizedek óta sikerrel alkalmazzák érzéstelenítésre. Magyarországon például dr. Kelemen Pál szájsebész főorvos látványos filmen dokumentálta a folyamatot. Megmutatta, hogyan lehet hipnózisban érzésteleníteni, kisebb szájsebészeti műtéteket vagy fogorvosi beavatkozást fájdalommentesen elvégezni. A hipnózisnak különösen nagy a jelentősége azoknál a pácienseknél, akik allergiásak az érzéstelenítő injekciók hatóanyagaira, vagy egyéb okok miatt ellenjavallt náluk azok használata.

- Napjainkban megszámlálhatatlan hangkazetta, DVD, könyv, tévéadás „bombázza” az emberek tudatát, amelyek a „házi” hipnózisra, relaxációra, tudatmódosításra buzdítanak. Lehetnek veszélyesek ezek, árthatnak az azokat alkalmazóknak, valóban képesek a módosult tudatállapot felidézésére?

- A forgalomban lévő filmek, kazetták, DVD-k döntő többségét nem szakemberek állítják elő. Azok a hangkazetták, amelyek bizonyos célzott szövegeket (relaxáció, leszoktató) ismételgetnek folyamatosan, csak akkor hatásosak, ha a pácienst ebben a tevékenységében egy terapeuta irányítja. Olyan, aki jól ismeri páciense problémáit és tudja, hogy számára konkrétan milyen tartalmú szöveg hallgatása lehet a hasznos. Szerintem a ma forgalomban lévő kazetták, könyvek inkább piaci célt szolgálnak, mintsem a gyógyítást.

Az is nyilvánvaló, hogy többféle módon árthatnak az embereknek. Egyrészt azért, mert a gondokkal küzdő páciens ahelyett, hogy szakemberhez fordulna, inkább a kazettáktól, könyvektől remél gyógyulást. Bár a magyar törvényalkotók már régen kimondták, hogy hipnózist kizárólag klinikai pszichológus és orvos végezhet, ez egyáltalán nem tántorítja el azokat a vállalkozó kedvű amatőröket, akik hasznot remélnek ebből a tevékenységből.

Megszámlálhatatlan esetet hallottam, tapasztaltam, amelyek során vallási szekták, vagy magánemberként „imaginációt” végző, „látó”, „sorselemző” személyek a hipnózist is megpróbálják felhasználni a tevékenységükhöz. Ezekből a „mágusokból” ma is rendkívül nagy a kínálat, elég csak az internet információiba belepillantani, hogy lássuk, hányan és milyen módon ajánlgatják szakértelem nélküli szolgáltatásaikat. A hipnózist sokan kártyajóslással, asztrológiával, egyéb „ezoterikus tanokkal” kombinálva kínálgatják. Nem tipikusan magyar problémával állunk szemben, világszerte sarlatánok százezrei próbálkoznak hasonló módszerekkel. Ezek az emberek óriási károkat okozhatnak.

Lóránth Ida

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 Gloria 2009-11-11 15:16:39
 
Több olyan esettel is találkoztam, hogy gyermekkorban keletkezett allergia pszichés eredetű volt (traumához kapcsolódott az adott anyaggal való találkozás, így a szervezet azt ellenségként azonosította ettől kezdve), és ennek kiderítése után viszonylag könnyen és gyorsan végleg meg lehetett szüntetni. Igaz, nem hipnózissal, hanem EFT-vel.

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com