Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

Természetes gyógymódok (11.)

Felfázás, hólyaghurut

Ősszel, télen általában felerősödnek a vesével, húgyhólyaggal kapcsolatos panaszok, főleg azoknál, akik érzékenyebbek a hideg, nyirkos időjárásra. Ha pedig meglévő, ismétlődő felfázással, hólyaghuruttal bajlódik valaki, ilyenkor gyakrabban kínozzák a kellemetlen tünetek.

3/3. oldal

A görcsoldó és gyulladásgátló, kamillagőzös altesti fürdőt különösen kisgyermekek és idős emberek kedvelik. Bidében vagy megfelelő nagyságú műanyag tálban egy csésze kamillavirágot 1 liter forró vízzel leforrázunk. Vigyázat: a gőz ne legyen túl forró! A tálon helyet foglalva, néhány percen belül tapasztalható a vesében és a hólyagban jelentkező görcsök oldódása. Menstruációs görcsök esetében is igen hatásos.

A petrezselyem zöldjéből készített főzettel ugyancsak gőzölhetünk. Két liter vizet forraljunk fel, tegyünk bele 2-3 csomag petrezselyem zöldjét, várjunk egy kicsit, amíg hűl (nehogy a forró gőz megégessen), majd guggoljunk a gőz fölé.

Pakolások, melegítés

A káposztalevél minden gyulladás esetében, így hólyaghurutnál is hatékony. Sodrófával törjünk puhára néhány vörös, zöld vagy fehér káposzta levelet, helyezzük több rétegben az altestre, és rögzítsük könnyű kötéssel. Éjszakára is hagyjuk a testen.

Alkalmazható a forró burgonyazsák is. Héjastul nyomjunk össze héjában főtt burgonyát egy vászonzsákban. Az elviselhető legmelegebb állapotban használjuk, és terítsünk rá egy vastag kendőt, majd takarózzunk be gyapjútakaróval, hogy a pakolás lassabban hűljön ki. Hagyjuk a zsákot egy órán keresztül az alhason, majd 30 perc múlva ismételjük meg az eljárást.

Tegyünk a has aljára melegítő gumipárnát. Éjszakára jót tesz a meleg vizes palack az alhason és a lábak közé elhelyezve.

Táplálékkiegészítők

Visszatérő hólyagfertőzésnél vagy antibiotikum szedés esetén fontos a normális hüvelyflóra helyreállítása barátságos baktériumokkal. Ez elérhető Lactobacillus acidophilust, Bifidobacterium bifidust vagy más „barátságos” bélbaktériumokat tartalmazó készítményekkel.

Citrátbevitel céljából a leghasznosabb olyan kalcium-, magnézium- és káliumtartalmú étrend-kiegészítők szedése, amelyek az említett ásványi anyagokat citrátkötésben tartalmazzák.

Előnyös még a C-vitamin, a bioflavonoidok, a cink, valamint az A-vitamin vagy a béta-karotin fogyasztása is.

Jók a tapasztalatok az áfonyakivonatot ugyancsak tartalmazó Aloe vera géllel is.

Homeopátiás szerek

Felfázásra leggyakrabban kétféle homeopátiás szert ajánlanak, a tüneteknek megfelelően kiválasztva. Az egyik a Cantharis (9 CH, napi 3x5 golyó), amelyet csípő vizeletürítés, gyakori vizelési inger esetén érdemes kipróbálni. Jellemző, hogy a csípő érzés a vizelés után is megmarad, és a gyakori inger miatt egy-egy alkalommal csak kevés vizelet ürül.

A Mercurius corrosivus (15 CH, napi 2-3x5 golyó) akkor lehet hasznos, ha az előbbi szernél említett tünetek mellett esetleg véres vizelet is megjelenik. Az erre a készítményre többnyire jól reagáló beteg állapota éjjel romlik, emiatt sokszor felébred a vizelési ingerre.

Kürti Gábor

Jelentkezés a szerző budapesti vagy váci természetgyógyászati rendelésére, illetve hét végi, egynapos öngyógyító és gyógyító tanfolyamaira:
E-mail: kurti.gabor@natursziget.com
Tel.: (30)-996-2787.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com