Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

Segítsük testünk megújulását

Szerveink bioritmusa

Az élet állandóan ismétlődő ciklusokból áll, amelyek összhangban vannak egymással. Körülöttünk minden ismétlődik: az órák, napok, évszakok – és a szervezetünk is az olyan ismétlődő mozgásoknak köszönhetően maradhat életben, mint az alvás, a lélegzetvétel, a szív dobbanásai.

2/1. oldal

Ha sikeresen megőrizzük a belsőnk és külsőnk természetes ritmusát, akkor jó eséllyel hosszabbá és harmonikusabbá tehetjük életünket. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, ismernünk kell a módszert. Ismernünk kell testünk és ezen belül szerveink bioritmusát.

Johanna Paungger és Thomas Poppe Aus eigener kraft (Saját erőnkből) című könyvében részletesen bemutatja az emberi szervek működési ritmusát. A szerzők rámutatnak arra, hogy minden szervnek 2 órás „munkaideje” van:

  • Epehólyag 23:00-1:00
  • Máj 1:00-3:00
  • Tüdő 3:00-5:00
  • Vastagbél 5:00-7:00
  • Gyomor 7:00-9:00
  • Lép és hasnyálmirigy 9:00-11:00
  • Szív 11:00-13:00
  • Vékonybél 13:00 – 15:00
  • Húgyhólyag 15:00-17:00
  • Vese 17:00-19:00
  • Keringési rendszer 19:00-21:00

21 és 23 óra között a szervezet feltöltődik energiával.

Egy átlagos nap elemzése

A gyomor, a lép és a hasnyálmirigy
Fontos, hogyan kelünk fel reggel. Ha megfigyeljük az állatok életét, láthatjuk, hogy ők komótosan, nyújtózkodva ébrednek, és frissen kezdik az új napot. Vegyünk példát róluk, és próbáljunk mi is így lazán, nyugodtan kelni, szánjunk néhány percet relaxálásra, mielőtt hozzáfognánk napi teendőinkhez. Sokan úgy kelnek, mintha hajtaná őket a tatár, mintha attól félnének, hogy nem marad idejük az aznapi feladatokra. Ha tehetjük, keljünk a megszokottnál hamarabb, és élvezzük az ébredést.

Reggel 7 és 9 között a gyomorműködés a maximumon van, ezért reggelizzünk meg ebben az időszakban. Jól járunk, ha figyelünk a reggelire elfogyasztott élelmiszereknek minőségére.

A lép és a hasnyálmirigy 9 és 11 óra között „dolgozik”, a gyomor pihen. Ezekben az órákban kerüljük a nehezen emészthető ételeket. A hasnyálmirigy ellenőrzi és tartja egyensúlyban a vércukorszintet. Ne fogyasszunk túl sok édességet, hogy ne terheljük meg a hasnyálmirigyet. A lép a „vérlemezkék temetője”, és ha nem működik megfelelően, a vérben felborulhat az egyensúlyuk.

A szív és a vékonybél
A szív 11 és 13 óra között dolgozik legintenzívebben. Ebben az időszakban ne együnk sokat, mert az étel emésztése energiát von el, és a szív energiaszükségletét a szervezet nem tudja fedezni.

A vékonybél 13 és15 óra között a legaktívabb. A szerzők megállapítása szerint egy csökkentett munkaidős munkás ugyanannyit teljesít, mint egy teljes munkaidős. Hogy miért? A szervezet hatékonysága 13 óra után csökken, főleg ha az ebéd is bőséges volt. A vékonybélnek jelentős szerepe van az emésztésben. Mivel irányító központja a vegetatív idegrendszerben található, működését könnyen akadályozza vagy csökkenti az idegeskedés és a stressz. Emiatt tehát tanácsos nyugodt körülmények között megebédelni.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#2 sanseveria 2009-10-07 09:23:30
 
Figyelmesen olvasd el. lehet,h.találsz benne vmi használhatót
#1 Muntyán Pálné,Erzsike 2009-09-16 14:49:25
 
Ez a tájékoztatás nagyon tetszett és megfogadom atanácsot,már igy is sokmindenre odafigyelek amióta olvasom a cikkeket , és sokkal jobb a közérzetem pedig rengeteg bajom van,de mindegyik kezdeti stádiumban.Tisztelettel:Zsike!

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com