Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Egész-ség

Újinfluenza, avagy kipukkan egy lufi?

A H1N1 vírus „sajnos” nem elég veszélyes

Miközben hazánkban megkezdődött az újinfluenza elleni oltóanyag gyermekeken való tesztelése is, egyre több a kérdőjel. Kiderült, hogy maga a betegség kevésbé súlyos, mint a szokásos influenza, és amerikai kutatók szerint nincs is esély egy veszélyesebb vírustörzs kialakulására.

2/2. oldal

Magyarán: az őszre jósolt, pusztító világjárvány a jelek szerint „sajnos” elmarad. Ez persze nagyon jó hír az embereknek, de nem jó az oltásbizniszben érdekelteknek. Hiszen ezek után egyáltalán mi indokolhatja a tervezett tömeges – ám veszélyes „mellékes” következményekkel fenyegető – oltásokat? (Megjegyzem, az oltásoknak legfeljebb annyi „hasznuk” lehet, mint a szezonális influenza elleni vakcináknak. De erről a témáról majd egy más alkalommal – hiszen megér egy külön cikket.)

Nem várnak 60 napot a biztonságosság megítéléséhez

És mi a helyzet idehaza? Miközben a héten a veszprémi kórházban megkezdték az oltóanyag 3-18 éves „önkéntes” (?!) gyermekeken való kipróbálását, az ÁNTSZ illetékese elmondta, hogy a tesztelésben részt vevő személyeknél 21 napig várnak az ellenanyagok megjelenésére a vérben – ezzel igazolhatják majd a vakcina hatékonyságát. A biztonságosság megítélésére szerinte 60 nap szükséges. Ezt az időt azonban nem fogják megvárni, hanem az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) már előtte megadhatja a forgalomba hozatali engedélyt.

Vajon miért sietnek ezzel annyira? Miért „kell” mindenáron és minél gyorsabban megkezdeni az emberek tömeges oltását? Miért tekintenek kísérleti alanyoknak bennünket, hiszen oltani készülnek, mielőtt kiderülne, hogy biztonságos-e az oltóanyag? Pedig mint Falus Ferenc országos tiszti főorvos a Világgazdaságnak adott interjújában kijelentette, „azért nem teszik kötelezővé az új influenza elleni védőoltást, mert annak lefolyása általában nem súlyos”. Hasonlóan a szezonális influenzához, normál esetben, egy hét a gyógyulási ideje.

Az újságíró megkérdezte: mi lesz a megrendelt négymillió vakcinával, ha az emberek mégsem kérik az oltást? Falus doktor így válaszolt: akkor sem marad a nyakukon a vakcina, hiszen országok sokasága küzd azért, hogy valahonnan beszerezze azt, mert nincs gyártókapacitása.

Az országos tiszti főorvos egyébként hű maradt önmagához. Hiszen egy korábbi nyilatkozatában idézte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalását, amely szerint mind a 6 milliárd embert be kellene oltani a Földön. Falus Ferenc a magyarországi viszonyokról azt mondta: „az lenne a legjobb, ha a készleten tartott 6 millió vakcinára 10 millió jelentkező lenne”.

Szeptember 3-án reggel a Kossuth Rádió műsorában Falus kijelentette: „A tömeges oltási kampány október első hetében el fog kezdődni.” Ezt így is értelmezhetjük: tetszik vagy nem tetszik, mindenképpen oltani fogunk...

Hogyan tovább?

Itt tartunk most. Keszthelyi Gyula tardi háziorvos kezdeményezéséhez több mint 160 orvos csatlakozott. Aláírásgyűjtésüket azért kezdték, hogy az oltások előtt nyilatkoztathassák a betegeket arról, maguk kérték a vakcinát, magukra vállalva így a felelősséget az esetleges szövődményekért. A tiszti főorvos szerint az akciót feleslegesnek ítélte, mert – mint mondta – az oltás nem lesz kötelező, így az esetleges mellékhatásokért a gyártó felel.

Kíváncsian, egyben aggodalommal várom a fejleményeket. Mikor szólalnak meg azok a magyar orvosok, akik brit kollégáikhoz hasonlóan szakmai (nem pedig pénzügyi vagy jogi) aggályaikat hangoztatják? Vajon mikor értesülhetünk a magyar neurológusok felelős véleményéről? Mikor kap a hazai közvélemény hiteles tájékoztatást arról, hogy miért erőltetik a tömeges újinfluenza-oltásokat? Kötelez-e bennünket a WHO forgatókönyve, vagy pedig csupán ajánlásnak tekintendő? Egyáltalán: mikor jutunk el végre odáig, hogy a döntéshozók felnőttnek tekintsék a közvéleményt?

Kürti Gábor

Kövesse nyomon Ön is, hogy az influenzagyanús esetek közül hány bizonyult valóban és hivatalosan H1N1 fertőzésnek. Legyen tisztában vele, hogy van-e H1N1 járvány Magyarországon. Tekintse meg H1N1 indexünket a főoldalon!

Ön mit gondol? Mondja el a Fórumban!

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com