Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

Újinfluenza, avagy kipukkan egy lufi?

A H1N1 vírus „sajnos” nem elég veszélyes

Miközben hazánkban megkezdődött az újinfluenza elleni oltóanyag gyermekeken való tesztelése is, egyre több a kérdőjel. Kiderült, hogy maga a betegség kevésbé súlyos, mint a szokásos influenza, és amerikai kutatók szerint nincs is esély egy veszélyesebb vírustörzs kialakulására.

2/1. oldal

Bár még nem pukkadt ki teljesen, egyre nagyobb rések tátongnak azon a lufin, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére a kormányok és a készséges, de a jelek szerint rendesen „megvezetett” média fújt az újinfluenza és a tervezett oltások köré. Ahogy az egész járvány és az oltási hisztéria külföldről „gyűrűzött” be kis hazánkba, úgy a kételyek és a veszélyek hírei is eljutnak hozzánk – bár sajnos lényegesen kisebb sajtónyilvánosságot kapnak.

Bizalmas levélben az oltás veszélyére figyelmeztettek

Kezdődött az egész azzal, hogy a nagy-britanniai közegészségügyi hatóság (Health Protection Agency) bizalmas levélben figyelmeztetett 600 szakembert, a szigetország vezető neurológusait: az újinfluenza ellen tervezett, tömeges oltások után készüljenek fel egy komoly idegrendszeri betegség nagyobb számú jelentkezésére. A Guillain-Barre szindrómáról (GBS) van szó, amelynek kialakulását elősegítheti a vakcina alkalmazása. A betegség az idegeket támadja meg, bénulást okoz, még a légzőrendszert is megbéníthatja, vagyis végzetes lehet.

A kiszivárgott bizalmas levelet augusztus 15-ei számában közzétette a Daily Mail című lap. Megtoldotta persze azzal a cseppet sem szónoki kérdéssel: a hatóság miért nem tartotta szükségesnek, hogy figyelmeztesse minderre a lakosságot, még mielőtt megkezdenék több millió ember, köztük gyerekek oltását?

1976-ban nyolcszorosára nőtt a bénulásos betegségben szenvedők száma

A levél emlékeztet a sertésinfluenza elleni 1976-os oltásokra. Akkor, mint ismeretes, az USA-ban 10 hét után le kellett állítani az oltási kampányt, mert a vakcinák miatt nyolcszorosára (!) nőtt a GBS kialakulásának veszélye, és több ember halt meg ebben a bénulással járó betegségben, mint az influenza következtében. Az amerikai kormány akkor több millió dollár kártérítést volt kénytelen kifizetni az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.

Két hét sem telt el a bizalmas levél kiszivárgása után, és valósággal fellázadtak a brit egészségügy dolgozói. Mint a The Guardian augusztus 24-ei számában megírta, a megkérdezett 216 orvos több mint fele és a minden harmadik ápolónő nem hajlandó beoltatni magát. Az oltóanyag biztonságosságának tesztelésére rendelkezésre álló időt rövidnek ítélik, és a vakcinát sem tartják elég biztonságosnak. Ráadásul magáról a vírusról is kiderült, hogy kevésbé veszélyes, mint amilyennek korábban hitték. Minden második megkérdezett orvos úgy nyilatkozott: „a betegség túl enyhe ahhoz, hogy egyáltalán szükség legyen oltásra”.

A legfrissebb hír minderre csak „rátett” egy lapáttal. Marylandi (USA) kutatók kimutatták: nincs sok esély arra, hogy az újinfluenza kórokozója valamelyik „hagyományos” vírustörzzsel egyesülve egy veszélyesebb, új vírustörzset hozzon létre. Nem valószínű, hogy a világjárványt okozó új influenzavírus szuperkórokozóvá alakuljon az őszi-téli szezonban, állítják. Pedig a szakemberek éppen a vírus mutációjától félnek leginkább. A Marylandi Egyetem kutatói görényeken kísérletezve jutottak arra a következtetésre, hogy az új vírus nem kombinálódik könnyen a szezonális influenza kórokozóival. Márpedig a genetikai rekombináció volna az a folyamat, amelynek eredményeként módosulna a vírus.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com