Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

A németek és az alternatív gyógymódok

Ízületi kopás ellen: növények, pióca

Az ízületi kopás sokak életét keseríti meg. Gyógyszerek helyett egyre több német bízik azonban az alternatív gyógymódokban, írja a Bild című tekintélyes lap. Németország legnevesebb szakértői nyilatkoznak a népbetegségszámba menő betegségről és kezelésének lehetőségeiről.

A németek több mint 60%-a veszi igénybe az alternatív gyógymódokat, különösen krónikus betegségek esetén. A természetes gyógymódok közül a legkeresettebb a homeopátia és az akupunktúra.

Európa legnagyobb egyetemi klinikáján, a berlini Charitén tudományosan kutatják ezeket a módszereket. Claudia Witt professzor és dr. Michael Teut arról tudósítanak, hogy mely alternatív gyógymódok segíthetnek az igen sokakat érintő térdízület artrózisban (vagyis az ízületi kopás okozta betegségben – a szerk.).

Prof. dr. Claudia Witt (39) a kiegészítő gyógymódok elismert kutatója. Tanulmányai hozzájárultak ahhoz, hogy bizonyos betegségek esetében a betegpénztárak támogassák az akupunktúrás kezelést (a térdízület artrózisban is!).

Dr. Michael Teut (36) közvetlenül a betegekkel foglalkozik. Ő a Charité Prevenciós és Integratív Gyógyászati Ambulanciájának (Champ) orvosi vezetője. Itt kutatják a napi praxisban alkalmazható alternatív gyógymódokat és a megelőzés lehetőségeit.

A betegség tünetei és a tűk

A 60 év feletti németek fele szenved ízületi kopásban. A betegség jele, hogy a térd idővel merevvé válik és fáj, ha pihenés után újra mozgásba hozzuk. A mozgatáskor gyakran reszelésszerű zaj is hallható, ennek oka az ízületi porc kopása. A térdízületi artrózis sajnos még nem gyógyítható, ezért a terápia célja a fájdalom csillapítása, a térd mozgékonyságának javítása és az előrehaladott ízületi kopás megállítása.

Milyen gyógymód hozhat javulást? Jól bevált eljárás az akupunktúra. Claudia Witt kutató írja: „Egy 2006-os tanulmány szerint az akupunktúra hatékonyabb, mint a hagyományos gyógymódok, amelyek gyógyszerekből és fizikoterápiás kezelésekből állnak. Érdekes módon akkor is segített az akupunktúra, ha a tűket nem pontosan az akupunktúrás pontokba szúrták.” A lehetséges magyarázat: a tűszúrásokkal megindul a test fájdalomgátló mechanizmusa.

A tűterápia alkalmas a hagyományos gyógyászat kiegészítésére is, ahogy ezt egy 3600 betegen végzett Charité-tanumány mutatja. Dr. Witt szerint „ötször annyi páciensnél következett be panaszmentesség, mint azoknál, akiket csak hagyományos módon kezeltek.”

Gyógyszer nélküli gyógymódok

Dr. Teut véleménye szerint az akadémiai orvoslásban elfogadott hatóanyagok közül nagyon hatásos a paracetamol (acetaminofen), ezen kívül az ibuprofen (nem-szteroid gyulladásgátló szer) vagy a diclofenac. A térdízületbe adott kortizoninjekciók több héten át segítenek. A növényi fájdalomcsillapító szereknél jó tapasztalataik vannak az aranyvessző-, rezgőnyárfa- és kőrisfa-kivonatokkal, valamint a kosbor- és fűzfakéreg-kivonatokkal, továbbá a porrá őrölt csipkebogyóval.

A fájdalmak enyhítésére dr. Teut jónak tartja, „ha kombináljuk a hagyományos orvosi módszereket és a növényi orvosságokat, de az esetleges mellékhatásokról előtte beszéljünk a kezelőorvossal. A növényi szereket ajánlatos gyógyszertárban megvásárolni – ezekben ugyanis a hatóanyag-tartalom rendszerint magasabb, mint a szupermarketekben kapható szerekben.”

A gyógyszer nélküli eljárások közül mindenekelőtt a fizikoterápia, az akupunktúra és a piócaterápia, a fürdők, pakolások és borogatások segítenek. Artrózis esetén javasolhatók emellett az olyan sportágak, amelyek az ízületi porcot kímélik, miközben erősítik a körülötte lévő izomzatot. Ilyen a kerékpározás és az ergométer-tréning, a gyaloglás, az úszás és az akvafitness. Nem alkalmasak a térdet terhelő sportágak, mint például a tenisz, a súlyemelés, a labdarúgás.

Milyen szerepe van a lelki háttérnek? Fontos, hogy ne bátortalanodjunk el, maradjunk kitartóak és aktívak akkor is, ha a röntgenfelvételek rossz állapotot mutatnak.

Az újra felfedezett pióca

Egy egészen más, már-már elfeledett módszer, az orvosi pióca alkalmazása is szerepet kap az artrózis terápiájában. Witt professzor véleménye erről: „Az első adatokat az Essen-Duisburgi Egyetem szolgáltatta. Az orvosi pióca egyszeri használata egy hét után már hatásosabb volt, mint azoknál, akiknek a térdét naponta kétszer fájdalomcsillapító kenőcsökkel kenték be. A térd mozgásképessége az orvosi pióca használata után még három hónappal később is jobb volt, mint a kontrollszemélyeké.” A lehetséges magyarázat az, hogy a pióca szívás közben fájdalomcsillapító és gyulladásgátló anyagokat juttatott a szervezetbe.

A növényi gyógyszerek alkalmazásával ugyanez a helyzet. Az aranyvessző-, a rezgőnyárfa- és kőrisfa-kivonatok éppoly hatásosak voltak, mint a hagyományos orvosi fájdalomcsillapítók. A vizsgált csipkebogyópor és a kosbor alkalmazása is jobb eredményt mutatott, mit a placebók használata. Hasonló, de nem ilyen egyértelmű adatok vannak a fűzfakéregről – mondta dr. Witt.

(Forrás: Bild.de, németből fordította: Koncz László)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#2 kovács attiláné 2009-10-29 20:49:05
 
Szeretném tudni,hogy Magyarországban hol lehet piócas módszerrel gyógyúlni?sziatti@euromail.hu KÖSZÖNÖM
#1 Szaboné Irénkemami 2009-08-05 13:51:41
 
Szeretném tudni,hogy Magyarországban hol lehet piócas módszerrel gyógyúlni?
65 éves nő vagyok, és már 10 éves koromban édesanyámnak én raktam fel a piócat a
beteg testrészére. Örömünkre 91 évig élt pedig, csak egy koldús hordta a piócát,
amit élelemmel honoráltunk.Nekem is sok fájó izületi pontom van, és nemnagyon
szeretem a gyógyszert. Köszönettel Szabóné.

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com