Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Egész-ség

A bio kevésbé veszélyes!

Toxikus liszt, gombafertőzés

Itt a legújabb élelmiszerbotrány: a Cerbona visszahívta a 2011. május 13. és 2011. június 18. közötti minőségmegőrzési idejű Durillo és Durum márkanevű durum száraztészta termékeit az alapanyag toxin szennyezettsége miatt. Mi van a háttérben, veszélyesek-e a bio-élelmiszerek?

4/3. oldal

A hivatalos adatok

A Vetőmag Szövetség saját honlapján a következőkről informál: egy uniós felmérés eredményei „azt mutatták, hogy a Fusarium mikotoxinok a közösségi élelmiszerláncban igen elterjedtek. A Fusarium-toxinok élelmiszer útján történő bevitelének legfontosabb forrásai a gabonafélékből, különösen búzából és kukoricából készült termékek. Míg a teljes népességben a felnőttek között a Fusarium-toxinok élelmiszer útján bevitt mennyisége gyakran kisebb, mint az adott toxinra vonatkozó megengedhető napi bevitel (TDI) értéke, addig olyan kockázati csoportok, mint a csecsemők és a kisgyermekek esetében a bevitel az ahhoz közeli, sőt néhány esetben azt meghaladó.

Az egyes toxinfajtákra lebontva: ha elsősorban a DON (deoxinivalenol) mennyisége magas, akkor különösen kisgyermekek és serdülők körében élelmiszer útján bevitt mennyiség közel áll a határértékhez. A T-2, HT-2 toxinoknál a becsült mennyiségek több esetben meghaladták a határértéket. A biztonságos kimutathatósághoz azonban szükség van a jelenleginél érzékenyebb mérési módszer kidolgozására. A zearalenon és a fumonizinek élelmiszerrel történő becsült átlagos napi bevitele messze a TDI alatt van. Ugyanakkor például a 2003-as betakarítás felügyeleti ellenőrzésének eredményei azt mutatták, hogy a kukorica és kukoricakészítmények fumonizinekkel erősen szennyezettek voltak.

A közegészség védelmében fontos, hogy a legmagasabb megengedett értékek megállapításra kerüljenek a feldolgozatlan gabonafélék esetében, annak érdekében, hogy ne kerülhessenek az élelmiszerláncba magasan szennyezett gabonafélék, illetve annak elősegítésére és biztosítására, hogy a termelési láncban, a táblákon, a betakarítás és tárolás során minden intézkedést megtegyenek a fertőzés megelőzése érdekében (helyes mezőgazdasági, betakarítási és tárolási gyakorlatot alkalmazva). Helyénvaló a feldolgozatlan gabonafélékre vonatkozó legmagasabb megengedett értéket az első szintű feldolgozás céljából forgalomba hozott gabonafélékre alkalmazni, mivel a gabonafélék rendeltetése (élelmiszer, takarmány vagy ipari) már ebben a fázisban ismert” – áll a szakmai szervezet közleményében.

A biotermesztők tiltakoznak: más a „bio”, más a „reform”

A sajtóban több helyütt olyan hírek is megjelentek mostanában, hogy a biogabonából készült élelmiszerekben feltehetően sokkal magasabb lehet a fuzáriumból származó toxintartalom, hiszen ezeket a terményeket nem vegykezelik a kártevő ellen. Ebből az következik, hogy a bioföldek védekezés híján sokkal fertőzöttebbek lehetnek a gomba által, mint a vegyszeres gombairtásnak alávetett területek.

Dr. Roszik Péter, a Biokontroll Hungária elnöke az egyik nagy példányszámú női hetilapban megjelent ilyen tárgyú cikkre nyílt levelében fejezte ki sajnálatát az abban foglaltak miatt. Úgy gondolja, hogy annak tartalma jelentősen ártott a hazai biogazdálkodásnak és a biotermékeket forgalmazóknak, fogyasztóknak egyaránt. Az utóbbiak a szövetséghez intézett leveleikben, telefonjaikban tömegesen fejezték ki csalódottságukat és a biotermékekben megrendült bizalmukat.

Roszik leszögezi: az ominózus cikk következetesen összekeveri a biotermékeket a reform élelmiszerekkel, holott az utóbbiaknál egyáltalán nem biztos, hogy azokat biotermesztéssel előállított alapanyagokból gyártják.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com