Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 18. (csü) – Andrea,Ilma
Egész-ség

A bio kevésbé veszélyes!

Toxikus liszt, gombafertőzés

Itt a legújabb élelmiszerbotrány: a Cerbona visszahívta a 2011. május 13. és 2011. június 18. közötti minőségmegőrzési idejű Durillo és Durum márkanevű durum száraztészta termékeit az alapanyag toxin szennyezettsége miatt. Mi van a háttérben, veszélyesek-e a bio-élelmiszerek?

4/1. oldal

Lassan megszokjuk, hogy kirobban valamilyen élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos botrány. Volt már aflatoxinnal mérgezett paprika, dioxinos csirke- és sertéshús, „szermaradványos” kínai méz, penészes kávé. A legújabb hír a fuzárium gomba toxinjával fertőzött gabonáról szól.

A napokban tette közzé véleményét dr. Szűts Péter, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház osztályvezető főorvosa, miszerint egy ötéves Csongrád megyei kislány megbetegedett az általa rendszeresen fogyasztott gabonapehelytől. Az orvos tájékoztatása szerint a gyereken észlelt tünetek, a fokozott hormontermelés (ösztrogén) miatt idő előtt köszöntött be nála a kamaszkor. Ennek jeleként a mellei szemmel látható, gyors növekedésnek indultak, és gyenge menstruációs vérzésnyomok is mutatkoztak. Miután a kislánynál a kórházi vizsgálatok kizárták a hormonháztartás rendellenes működését, az orvos arra gyanakszik, hogy ezek a felsorolt jelek a nagyobb mennyiségben, naponta fogyasztott gabonapehely fuzáriummal való fertőzöttsége miatt jelentkeztek.

Feltételezését az is alátámasztja szerinte, hogy az étel elhagyása után a nem kívánt tünetek hamarosan megszűntek, és az elváltozások gyors visszafejlődésnek indultak.

A korai kamaszodás oka?

Egy másik, hét és fél éves kislánynál is hasonló tüneteket tapasztaltak, akinek az édesanyja szintén arról számolt be, hogy a gyerek nagyon gyakran evett gabonapehelyből gyártott készítményeket, illetve korpás vagy teljes kiőrlésű gabonafélékből sütött kenyérféléket. Nála tünetként korai emlőnövekedés mutatkozott. Gyermeknőgyógyásza nála is megállapította, hogy szervezetének hormonszintje (az ösztrogénen kívül) normálisnak mondható, vérképének egyéb laboreredményei is megfelelőek. Ebből szintén arra következtettek az orvosok, mint az előbbi esetnél: az ösztrogénszint kóros megemelkedését valamilyen külső tényező okozza, a szervezetbe a táplálkozással kerül a hormonszint növelő anyag.

Szűts doktor elmondta, hogy számára ezek a tünetek nem jelentenek újdonságot, mert már 19, általa korábban kezelt gyermeknél is észlelte azokat. A náluk elvégzett laboratóriumi vizsgálatok mindegyiküknél bizonyították, hogy a fuzárium gomba által termelt zearonelon egyaránt kimutatható a vérükben és a szülőktől laboratóriumi vizsgálatra kapott élelmiszermintákban. Némely mintában extra mennyiségű toxikus fitoösztrogént találtak a vizsgálatok.

Nincs tömeges fertőzés

Süth Miklós országos főállatorvos és Falus Ferenc tisztifőorvos is nyilatkozott a feltételezett fuzáriummérgezéses esetekről, az esetek ügyében vizsgálatot indítanak. A főállatorvos szerint egyedi, szórványos esetekről lehet szó, nem tömeges megbetegedésről. Hozzá – nyilatkozata napjáig – egyetlen orvostól sem érkezett bejelentés fuzárium toxin okozta megbetegedésekről. Ugyanezt erősítette meg az országos tisztifőorvos is.

A főállatorvos szerint nincs országos összesítő statisztika arról, hogy mekkora lehetett a tavalyi gabonatermés fuzáriumfertőzöttsége, megyei adatokkal viszont rendelkeznek. 2008-ban összesen 3000-nél valamivel több vizsgálatot végeztek, és a minták közül mindössze 7-ben találtak fuzáriumos szennyeződést. A megyénkénti vizsgálat 0-15%-os fertőzöttséget mutatott a gabonatermésben, ám arról a hivataloknak nincs információjuk, hogy a gazdák mit tettek a fertőzött terméssel.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com