Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

Ne hagyjuk annyiban...

Székrekedés elleni házi módszerek

Talán önnek sem ismeretlen az érzés: kellemetlen közérzet, megkeményedett és felpuffadt has. A székrekedéssel együtt járó problémák gyakran igen makacsak, a lelassult emésztést gyakran több tényező együttes hatása okozza. Ezeknek azonban csak egyike lehet a mozgáshiány.

A kellemetlenség megszüntetésében jótékony hatású lehet a hasmasszázs. A legjobb, ha már rögtön reggel, felkelés előtt „aktivizáljuk” magunkat: a hasmasszázs beindítja a perisztaltikát, a bélmozgást. Keverjünk el 50 ml szezámolajat 10 csepp melissza-, 8 csepp ánizs- és 4 csepp köményolajjal. A tenyerünkben melegítsünk fel egy keveset ebből a keverékből, és finoman masszírozzuk vele a hasat körbe-körbe. Kezdjük a masszírozást a has jobb oldalán, a köldök magasságában, felfelé, és körözzünk – a hasat enyhén nyomva – a köldök körül. Pontosan a köldök alatt enyhítsünk a nyomáson, majd folytassuk a körzést a bal oldalon lefelé, a leszálló vastagbélnél. Szánjunk 5 percet a lassú masszázsra, közben lélegezzünk nyugodtan ki be és. Így követjük a salakanyagok anatómiai útját, elősegítve távozásukat.

Víz, almaecet, rostok

A hasmasszázs mellett további segítséget jelenthet 1/8 liter magnéziumban gazdag ásványvíz reggeli előtt történő elfogyasztása. Egy evőkanál almaecet 1/4 liter langyos vízben elkeverve szintén mozgásba hozhatja a renyhe beleket.

Segíthetünk magunkon ballasztanyagokkal is. Tudjuk, hogy a táplálékunkban lévő ballasztanyagok mennyisége döntően befolyásolja az emésztésünket. Ez azt jelenti, hogy bőségesen kell zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk – gyümölcssaláta, kompót, leves vagy köret formájában is. A ballasztanyagok seprűként működnek a bélben, és segítenek abban, hogy annak működése aktív maradjon.

Ha kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, beáztatott lenmag vagy aszalt gyümölcs segítségével orvosolhatjuk székrekedésünket. Ezek ugyanis megduzzadnak a vízben, és a belek tartalmát lággyá, puhává teszik. A megemésztetlen részek elősegítik a perisztaltikus bélmozgást, ennek következtében a béltartalom nem marad sokáig ugyanazon a helyen, és idővel természetes ürítéshez vezet. Mind a lenmag, mind az aszalt gyümölcsök hatása csak akkor lesz optimális, ha fogyasztás előtt vízbe áztatjuk őket – legjobb, ha egész éjszakára –, és emellett elegendő folyadékot veszünk magunkhoz. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a szervezet elvonja a bevitt vizet, a ballasztanyagok pedig összesűrűsödve, éppen úgy, mint a maradék béltartalom, dugót képeznek, és a kívánt hatás elmarad.

A manna

Akinek a fent javasolt megoldások nem tetszenek vagy nem váltak be, az élhet mannával. (Persze nem az égivel...) A virágos kőris (vagy mannakőris) gyantája ízletes, édeskés, és a szervezet csak kis mértékben hasznosítja, ezáltal növeli a bél víztartalmát. A szilárd széklet a manna fogyasztását követően megpuhul, a megnövekedett béltartalom pedig fokozza a bél perisztaltikáját. Idővel – és némi türelmes mannafogyasztás után – beáll az ürítésben a fájdalom- és stresszmentes, kellemes rendszeresség. Tanács a fogyasztáshoz: egy evőkanálnyi mannát oldjunk fel kevés langyos vízben, és keverjük például joghurtba.

(Forrás: apoverlag.at, németből fordította Mészáros Csilla)

A témához kapcsolódóan további információkat talál a Gyógymódkeresőnkben.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 sramosanyi 2009-05-21 09:41:40
 
Valóban igaz hogy a lenmag jótékony feleségem hosszú éveken keresztül szenvedett szorulástól még el nem fogadta az általam készitett örleményt fogyassza ,lenmag,pirosszőlőmag és héj,mogyoró,mandula,dió,sárgabarack mag .Szeptember óta napi két kávéskanállal fogyaszt és széklete rendben van.

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com