Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Egész-ség

Németh Imréné Éva:

Gondolatok citromfű tea mellett

Egyre nyomasztóbban hat ránk a világgazdaság válsága, a negatív előjelek folyamatos emlegetése pedig mind feszültebbé tesz bennünket. Drágább lett sok árucikk, bizonytalanabb lett a jövő. De vigyázat, holnap is kell enni, fürdeni, melegben lenni, dolgozni, tanulni! Élni.

3/3. oldal

A nyárfarügyből készült tea nyálkaoldó és vizelethajtó. Meghűléses betegségek esetén fájdalmat és lázat csillapít, de a reumatikus és ízületi fájdalmak, gyulladások és számos betegség esetén – elsősorban antibiotikus, antiszeptikus hatásai miatt – nélkülözhetetlen természetes szer.

A csalán = vitaminbomba

Mindenki ismeri a természetben elsőként tavasszal megjelenő csípős csalánt (Urtica dioica L.). Sokan tudják, hogy a régi korokban a népgyógyászatban a növény friss hajtásával ütögették a reumás beteg fájó testfelületét, így használva fel a gyógyulás érdekében a csalán hatóanyagait – elsősorban a hisztamint. Ügyes háziasszonyoknak most is kedvesen kínálja magát az üdén zöldellő gyógynövény.

A friss tavaszi hajtásokat még virágzás előtt – kesztyűben – szedjük, bár ezek a hajtások kevésbé csípnek, mint a később, az „idősebb” növényé. A friss csalánt elkészíthetjük levesnek, főzeléknek egyaránt, a spenóthoz hasonlóan, de ellentétben a spenóttal, a csalán főzőlevét is felhasználhatjuk. A csalánleves és a főzelék ízét semmivel sem lehet összehasonlítani, finom, ízletes. Fokhagymával készítve tovább fokozhatjuk a hatást, igazi „zöld ízű” tavaszi vitaminbombát tálalhatunk a családnak.

Ez a „bomba” a vitaminok közül tartalmaz: A-provitamint, C-, B-, K- és U-vitamint, az utóbbi csak kevés más növényben található meg. Az ásványi anyagok közül van benne vas (Fe), magnézium (Mg), zink (Zn), valamint réz (Cu) is. A csalán főzőlevét ne öntsük ki, használjuk fel a főzés során, vagy ha marad belőle, tegyük el, és használjuk ivókúrára, mert megmaradnak benne a felsorolt értékes vitaminok, ásványi és gyógyító anyagok.

A csalán erősítő szer mindazok számára, akiket legyengít a tavaszi fáradtság, akik – átesve a téli influenzán, kisebb náthán – még nem teljesen regenerálódtak. A növényt – sokoldalú felhasználhatósága miatt – később is gyűjthetjük még gyógyászati célokból, de a tavaszi zsenge, leveles hajtásokat feltétlenül használjuk fel a konyhában családunk és magunk egészsége érdekében.

A tavaszi csalán zöld, préselt növényi nedvét fogyaszthatjuk fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, vitaminok és ásványi anyagok pótlására, immunrendszerünk erősítésére. A nyers és a főzött ételek fogyasztását az erős hatóanyag tartalom miatt heti 1-2 alkalomra korlátozzuk.

Természet és ember tavaszi megújulása

Amint elolvadt a hó, már serken a kiskertekben a metélőhagyma vékonyka szára. Bátran és gazdagon használjuk tavaszi salátáinkhoz, hideg ételeinkhez, körözöttek, de akár egy sima vajas kenyér megízesítésére is. A C-vitamin és a benne lévő szép zöld klorofill erősíti immunrendszerünket. Az eredmény nem marad el.

Életünk energiáit egész élethosszunkra kapuk, okosan, mértékletesen kell gazdálkodnunk vele. A hirtelen felemésztett életenergia, valamint a kibillent lelki egyensúly visszaszerzése időigényes és hosszú folyamat, bizonytalan kimenetellel. Figyeljünk magunkra, igyekezzünk megőrizni azt a finom testi-lelki egyensúlyt, amely feltétlenül szükséges egészségünk stabil megőrzéséhez.

A fákban, növényekben a télen felhalmozódott, majd tavasszal újratermelődő fontos hatóanyagok a Föld erejéből táplálkoznak. Ezt az erőt mi, emberek is okosan felhasználhatjuk, hiszen ugyanúgy a természet részei vagyunk. Tegyük hát meg! A természet nagyszerű példával jár előttünk, újuljunk meg mi is hozzá hasonlóan – mind testi, mint lelki értelemben.

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
Életmód-tanácsadás
Tel.: (24)-530-570 vagy (20)-974-2394)

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com