Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Egész-ség

Németh Imréné Éva:

Gondolatok citromfű tea mellett

Egyre nyomasztóbban hat ránk a világgazdaság válsága, a negatív előjelek folyamatos emlegetése pedig mind feszültebbé tesz bennünket. Drágább lett sok árucikk, bizonytalanabb lett a jövő. De vigyázat, holnap is kell enni, fürdeni, melegben lenni, dolgozni, tanulni! Élni.

3/2. oldal

Nem feltétlenül a méregdrága tisztítószer a legalkalmasabb a karbantartására, takarításra, hiszen a növényi, természetes készítmények gyakran egészségesebbek, környezet-, ember- és állatbarát szerek. Az ablak tisztítására nagyon jó az enyhén mosogatószeres, ecetes langyos víz és a kiselejtezett pamutpólók darabjai.

Gyakran tapasztalom, hogy kisgyerekes anyukák egymás között – példaértékű módon, „hálózatot” működtetve – átadják egymásnak a kinőtt babaruhákat, a babavárás egyéb kellékeit, akár műszaki cikkeket (bébiőr, csecsemőmérleg), bababútorokat. Ezt nagyon nagyra értékelem! Keressük a „bababörzékben” rejlő lehetőségeket!

Igyunk nyírfaviricset

A természet kínálta adományokat is okosan felhasználhatjuk arra, hogy egészségesebb étrendet alakítsunk ki.

A növényvilág kezd ébredezni téli álmából. Használjuk ki, figyeljünk a természet jeleit. Amint elindul a fákban a nedvkeringés, keressük meg legkitűnőbb tavaszi italunk forrását. Ezt az ajándékot a nyírfáktól (Betula pendula) kaphatjuk.

Eszünkbe se jusson a kóla vagy más hasonló ital. A nyírfavíz elérhető. Apró sebet ejtve, vigyázva a növényre, megcsapolhatjuk a fát úgy, hogy a kicsorduló nedvet, nyírfaviricset felfogjuk egy edényben. A népgyógyászat évszázadok óta életelixírként ismeri, használja. Az ital tömény vitaminbomba, főként C-vitamin forrás, de főként ásványi anyag tartalma, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, salaktalanító hatása teszi egyedivé. A tavaszra energiahiányban szenvedő ember számára pótolhatatlan érték.

A pitypang, mint kapribogyó

Egyik legkorábban megjelenő gyógynövény a gyermekláncfű (Taraxacum officinalis), közismert nevén pitypang. A leveleket már most gyűjtögethetjük, majd citrommal, étolajjal, minimális ételízesítővel kiváló és vitamindús salátát készíthetünk.

A kora tavaszi első bimbókat leszedve só, méz, ecet hozzáadásával „kapribogyó” helyettesítőként – párolva, de nyersen fogyasztva is – használhatjuk a konyhában. Serkenti az epetermelést, hígítja az epét, ezzel a máj munkáját megkönnyíti.

A gyermekláncfű használata népgyógyászati tapasztalatok szerint gyomorjavító, vértisztító, reumatikus és ízületi gyulladások esetén is javasolt. Vizelethajtó tulajdonságával segíti a magas vérnyomásos problémákban szenvedőket. A tavaszi növények levele – egyéb hatóanyagai mellett (taraxacin, inulin, cseranyag, illóolaj, kolin, szaponin, nyálka stb.) – nagy mennyiségű C- és B2-vitamint tartalmaz.

Mire jó a nyárfarügy?

Sétáink során megeshet, hogy a tavaszi erős szél nyárfaágat sodor elénk. Vegyük alaposan szemügyre, mert a fekete nyárfa (Populus nigra) rügyecskéi már mézillatot árasztanak, ami számos illóolaj jelenlétének a jele. A hidegben még nem, de a melegedő tavaszi napra már kibontják a rügyeiket. Az értékes tápanyagokat tartalmazó rügyeket gondosan gyűjtsük be.

A rügyecskék középbarnák, ragadós érintésük ne lepjen meg minket, ennek az oka a gyanta és számos hatóanyag (cserzőanyag, szalicil, flavonoid) jelenléte a kicsiny (1-3 cm) rügyekben. Óvatos szárítás után raktározzuk el „gyűjteményünket” sötét helyen.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com