Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Egész-ség

Németh Imréné Éva:

Gondolatok citromfű tea mellett

Egyre nyomasztóbban hat ránk a világgazdaság válsága, a negatív előjelek folyamatos emlegetése pedig mind feszültebbé tesz bennünket. Drágább lett sok árucikk, bizonytalanabb lett a jövő. De vigyázat, holnap is kell enni, fürdeni, melegben lenni, dolgozni, tanulni! Élni.

3/1. oldal

Ahogy telnek a napok, szinte folyamatosak a lehangoló, már-már világvége hangulatot árasztó hírek. Dac fogott el és úgy éreztem, hogy „nem állok be a sorba”. Kérek minden kedves olvasót, ne adja át magát ezeknek a nyomasztó, életünket negatívan befolyásoló érzéseknek. Gondoljunk arra, hogy mi mindent meg tudunk oldani a magunk erejéből. Mennyi nehézség adódott már, amelyeket könnyedén átvészeltünk, és fel sem merült a reménytelenség lehetősége. Ne lógassuk az orrunkat! Emeljük fel a fejünket! Kezeljük és viseljük méltósággal ezt a kivételesen nehéz helyzetet!

Amint ezt megtettük, elővehetjük a citromfüvet, és egy csésze (2 dl) kiváló teát készíthetünk egy teáskanálnyi forrázatából, fenyő-, akác-, gesztenye- vagy bármilyen virágmézzel (ami van otthon) ízesítve. Kortyolgatás közben egy szabad pillanat is elég ahhoz, hogy végiggondoljuk, mit tehetünk önmagunkért, családunkért, lakókörnyezetünkért és munkahelyünkért. Ne hagyjuk elhatalmasodni a szomorúságot, a kilátástalanságot. Ebben a citromfű teája is segítségünkre lesz, amely már oldja is a bennünk lévő feszültséget. Megőrizve higgadtságunkat, maguktól jöhetnek majd az előre mutató gondolatok, azután a tettek is: mit tehetünk még önmagunkért, másokért.

Keressünk gazdát a tárgyaknak

Aki eddig néhány utcácskányit autóval tett meg gyermekével az iskoláig, óvodáig, erre a rövid távolságra leteheti az autót, 10 perc séta a friss levegőn még az egészségünknek is jót tesz. A gyerekek pedig bizonyára élvezni fogják a változást. Séta közben végre beszélgethetünk is. Amikor már szebb idők járnak, elővehetjük a kerékpárt, azzal akár már rövidebb távolságokat megtenni is sportnak számít.

Amikor lakásunkban, házunkban rendet teszünk, selejtezzük a limlomokat, gondoljuk át, van-e olyan barátunk, ismerősünk, szomszédunk, aki a számunkra megunt tárgyaknak, kinőtt ruháknak stb. örülnének! Ne sajnáljuk az időt, üljünk le és írjunk le néhány nevet, így biztosan nem felejtjük el, hogy kik jöhetnek számításba. Ha nincsenek alkalmas nevek, bátran kérdezzük meg a szomszédokat, ismerősöket, tudnak-e nehéz helyzetben lévő családokról.

Megunt játékok, labdák, hinták, gyűjtemények (képeslap, bélyeg, szalvéta) gyermek- és ifjúsági könyvek, felnőtteknek való olvasnivalók, újságok, regények, keresztrejtvények, ismeretterjesztő könyvek, kiselejtezett CD-k, DVD-k... Ne dobjuk el ezeket, ajándékozzuk tovább, mert bizonyára vannak olyanok, akik boldogan fogadják az ilyen adományokat. Lehetnek ezek akár intézmények is – idősek otthona, könyvtárak, iskolai könyvtárak –, amelyek a szűkös költségvetésük miatt csak alig vásárolhatnak. Bizonyára örülnek majd adományunknak.

Régi típusú műszaki cikkeinket se dobjuk el, mindig találhatunk olyan szegényebb sorban lévő családod, esetleg idősebb embert, aki örülne, szívesen felhasználná ezeket. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy gazdát keresünk a tárgyaknak.

Alapszerek cserépben, ecet és babaruha

Az egészségünkre is jobban odafigyelhetünk, mint korábban. Táplálkozásunk hiányosságait gyakran vitaminkészítményekkel igyekeztünk pótolni, pedig sokszor elég lenne, ha nagyobb odafigyeléssel alakítani ki az étrendünket. Törekedjünk erre, szervezetünk meghálálja majd a gondoskodást!

Az eddig futva, időhiányra hivatkozva készen megvett gyógynövényeket magunk is elkészíthetjük, összeállíthatjuk saját teánkat. Csak elhatározás kérdése, hogy ezeket a növényeket tavasztól akár már magunk termesztjük, esetleg magunk gyűjtjük, ezzel is csökkentve a háztartási kiadásokat. Az „alapszerek” egy nagyobb cserépben felnevelhetők, csakúgy, mint a konyhai fűszernövények többsége, de a természetben is megtalálhatjuk a házi patika alapszereit.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com