Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Egész-ség

Vírusok ellen hatástalanok

Hogyan szedjünk antibiotikumot?

Az orvosok gyakran írnak fel antibiotikumot, sokan azonban nincsenek tisztában szedésük szabályaival, és ezzel veszélyeztetik egészségüket. Mikor lehet szükség e gyógyszerekre, mire vigyázzunk használatukkor, és hogyan ellensúlyozhatjuk a vegyi anyagok káros hatásait?

2/2. oldal

Általános szabályként megfogalmazható, hogy az antibiotikum szedését csak az orvos írhatja elő – bakteriális fertőzés esetén. Az influenzavírus okozta fertőzés esetében orvosi javaslat nélkül bevett antibiotikum a vírust nem pusztítja el, viszont a szervezetben az arra érzékeny baktériumok elhalnak, és helyüket a gyakran sokkal veszélyesebb, az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumtörzsek foglalják el, így az influenza súlyos szövődményeit az antibiotikum szedése segítheti.

Csak pontosan, szépen...

A nem megfelelő mennyiségben szedett antibiotikum a rezisztens baktériumok elszaporodását segíti, és így a betegség nem szűnik meg, hanem még súlyosbodhat is. Az antibiotikumok a szervezetben rövid idő alatt hatástalanná válnak vagy hamar kiürülnek, ezért szükséges meghatározott időben és a pontosan előírt adagban bevenni őket. Otthoni kezelés esetén a láz megszűnése után sokan hajlamosak abbahagyni a gyógyszer szedését. A nem kellő ideig tartó gyógyszerszedés oka lehet a betegség kiújulásának, mert a teljes gyógyulás a tünetek javulásától független.

Indokolt esetben – a hatásos kezelés érdekében – tanácsos meghatározni a baktérium antibiotikummal szembeni érzékenységét. Ilyenkor a több helyről levett váladékmintából kitenyésztik a kórokozókat, azután antibiotikumot tartalmazó, különféle táptalajra teszik. Amelyik táptalajon nem látnak további szaporodást, az az antibiotikum használ az adott baktérium ellen, és valószínűleg a beteg szervezetben is elpusztítja majd a kórokozót. Az ilyen vizsgálat után végzett kezelést nevezzük célzott antibiotikum-terápiának. Sürgős esetben tapasztalati alapon, a legmegfelelőbbnek ítélt antibiotikummal kezdik meg a kezelést, és esetleg az érzékenység eredményének megfelelően a későbbiekben módosítják azt.

Antibiotikum mellé probiotikumot

A korszerű, teljes körű antibiotikus kezelés nemcsak a betegség legyőzésére, hanem a szervezet gyors regenerálására is kiterjed, mivel az antibiotikumok mérséklik a bélflóra működését, rosszabb esetben elpusztítják a bélflóra egy részét, és ez a betegség utáni regenerálódás elhúzódásához vezethet.

A bélbaktériumokat elpusztítva, az antibiotikumok legsúlyosabb tünetként gyakran okoznak komoly hasmenést, bélgyulladást, ezért széles spektrumú antibiotikumos kezelés mellett mindig ajánlott probiotikus szerrel segíteni a bél baktériumflórájának helyreállítását. A probiotikumok jótékony hatású baktériumok, javítják a bélflóra működését, elősegítik a problémamentes emésztést, erősítik az immunrendszert és segítik a vitaminhiány megszűnését.


(Forrás: Infovilág, szerk.: Kulcsár László)
A témáról további információk találhatók a
www.aranyszabaly.hu honlapon.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com