Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

Vértezzük fel magunkat

Influenza ellen: hagyományos módon

Megérkezett az influenzajárvány. A hagyományos kínai orvoslás az influenza elleni védekezésre főként a gyógynövényeket ajánlja, az immunrendszer megerősítését segítő táplálkozás mellett pedig fontos a nem túlfűtött, de páradús lakókörnyezet és annak ecetes fertőtlenítése.

A téli időszakban, amikor alacsony a hőmérséklet és kevés a napfény, a szervezet nehezebben birkózik meg a baktériumok és a vírusok támadásaival. Különösen így van ez a járványszerűen terjedő influenza esetében.

A hagyományos kínai orvoslás szerint a túlfűtött lakás gyengíti az immunrendszert, a lakótér ideális hőmérséklete 18-20°C fok, 70%-os páratartalom mellett. A belső páratartalmat növelhetjük párologtatók, inhalálók segítségével, amelyekbe különböző illóolajokat – például citromolajat, fahéjolajat, sőt aloe teát – is cseppenthetünk. Megfelelő páratartalom mellett a kórokozók fertőzőképessége csökken, ezért mindenképpen kerüljük a túl száraz levegőt.

Mindezek mellett fontos a lakás megfelelő fertőtlenítése is. Kínában a lakóhelyiségeknek van egy közismert fertőtlenítési módja, amelyet étkezési ecettel mi is elvégezhetünk. Töltsünk ecetet felforrósított lábasba, és 5-10 percig hagyjuk, hogy párologjon. Erre az időre becsukjuk az ajtókat, ablakokat. Ugyanezt a módszert alkalmazhatjuk párologtató segítségével is: hagyjuk, hogy a készülékben felforrjon az ecet, és a pára betöltse a helyiséget. Minden szobához 50 ml étkezési ecetet használjunk, ezt a mennyiséget súlyos, járványos időszakban 100 ml-re emelhetjük. Ismételjük a folyamatot 5 egymást követő napon keresztül.

Forró teák, piros gyümölcsök

A hagyományos kínai orvoslás az influenza időszakában reggelente, ébredés után éhgyomorra 2-3 dl langyos mézes víz fogyasztását javasolja. Ez segíti a belek egészséges „munkáját”, a jól működő emésztőrendszer pedig elengedhetetlen az influenza elleni hatékony védekezésben. Az izzadás is segíthet a gyógyulásban, ezért már a megfázás első jeleinek jelentkezésekor fontos a meleg, forró italok, például mézes gyömbértea vagy echinacea tea fogyasztása. A zöld tea is jó védekezés lehet, a benne található catechin gátolja az influenzát okozó kórokozók szervezetbe való bejutását. Megfázás esetén nagy segítséget jelenthet még a naponta háromszor fogyasztott Banlangen tea, illetve hatásosak a különböző szűztea készítmények is.

Influenzajárványkor a szakemberek szerint a megbetegedés kockázata jelentősen csökkenthető elegendő mennyiségű C-vitamin bevitelével (normál életmódot folytató ember eseténben napi 500-1000 mg), valamint ginszeng és egyéb immunerősítő gyógynövények, mint például az echinacea, az astragalus gyökér, a kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) vagy a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) fogyasztásával.

Az influenzás fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség tovább növelhető az echinacea és a grapefruit cseppek kombinációjával, de jótékony hatást fejt ki a piros színű zöldségek és gyümölcsök gyakori fogyasztása is. Együnk tehát sok erős paprikát, jujubát, sütőtököt, paradicsomot és lila hagymát! Az immunerősítés fontosságát támasztja alá az a kínai közmondás is, mely szerint „ha elég erős a belső energiánk (Zhen Qi), a betegség (Xie) nem vehet erőt rajtunk”.

Az emésztőrendszer megfelelő működésére is fontos odafigyelni, ezért járványidőszakban a nyers és hideg, valamint zsíros és olajban sült ételek kerülendők, helyettük érdemes több meleg, illetve folyékony ételt, leveseket fogyasztani.

Tanácsok a fertőzés megelőzésére

  • Kerüljük a tömeget. A gyermekek, az idős emberek és a legyengült fizikai állapotban lévők lehetőleg ne menjenek nagy társaságba, kerüljék a tömeget és a levegőtlen, fülledt helyiségeket.
  • Külső ruházatunkat tartsuk távol a hálószobánktól. Miután hazaérkeztünk, alaposan mossunk kezet szappannal, meleg vízzel, és öblögessünk sós vízzel. Az utcán viselt kabátot, külső ruházatot tartsuk távol a hálószobától, hiszen a szennyeződésekkel együtt megtelepedhetnek rajtuk a kórokozók is. Ebben az időszakban javasolt a fokhagyma rendszeres fogyasztása is.
  • Végezzünk rendszeresen valamilyen testmozgást, ami lehet akár séta, úszás, futás, hegymászás vagy labdajáték is. Ezzel növeljük a test hideggel szembeni tűrőképességét, és az immunrendszer is erősödik.
  • Elegendő alvás. A téli egészségmegőrzés egyik legfontosabb eleme a megfelelő mennyiségű alvás. Alvás előtt áztassuk lábunkat meleg vízbe és igyunk meleg tejet, ezzel javíthatjuk a pihenés minőségét. Ne feküdjünk le túl későn, és lehetőleg ne teli gyomorral. A chicagói egyetem kutatói kísérletekkel bizonyították, hogy azok szervezetének ellenálló képessége és antitest-mennyisége, akik naponta csupán 4 órát alszanak, a fele azokénak, akik 7,5-8,5 órát alszanak.

(Forrás: http://www.drchenpatika.com)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com