Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Egész-ség

Egészségtelen gabonapelyhek

Gyerekeknek szánják, tele cukorral

Egy neves amerikai fogyasztói magazin szerint az USA-ban kapható – és többnyire a gyerekeknek kínált – reggelire szánt pelyhek akár annyi cukrot is tartalmazhatnak, mint egy cukormázas fánk. Ilyen például a Kellogg's Honey Smacks, amelynek tömege gyakorlatilag 50%-ban cukor.

Vannak olyan márkák, amelyek cukor- vagy nátriumtartalma még ennél is magasabb, főleg, ha az amerikai piacra készülnek és nem más országokba. A vizsgált 11 gabonapehelyből 9 márka legalább 40%-ban tartalmazott cukrot – írja a Consumer Reports című magazin.

A gabonapehely tehát ma már a lehető legrosszabb választás reggelire? Kétségtelen, hogy a kényelemszeretetünk is elősegítette az eredendően egészséges gabonapelyhek elterjedését, de mára ez odáig fajult, hogy a piacon elérhető reggelire szánt gabonapelyhek nagy többsége teljesen feldolgozott alapanyagokból készül, teletömve szintetikus vitaminokkal. A legcsekélyebb közük sincs tehát az egészséges ételekhez, sőt, semmivel sem jobbak, mint a gofri, a palacsinta, a különféle péksütemények és a többi magas szénhidrát-és cukortartalmú étel. Ráadásul a gabonafélék között ezeknek van a legalacsonyabb beltartalmi értéke – mégis ezeket értékesítik a legagresszívebben, és elsősorban a gyerekeket célozzák meg!

A gyerekek járnak a legrosszabbul

Az Amerikai Dietetikai Társaság Lapjában (Journal of American Dietetic Association) megjelent, 161 márkára kiterjedő kutatás szerint a gyermekeknek szánt gabonapelyhekben több cukor, nátrium, szénhidrát és kalória van, viszont kevesebb fehérjét és rostot tartalmaznak, mint azok a termékek, amelyeket nem az ő célcsoportjuknak reklámoznak.

Az élelmiszeripar mintegy 229 millió dollárt költ évente a gyermekeknek szánt, tápértékben szegény gabonapelyhek reklámozására – színes képregényekkel és egyéb, feltűnő, csábító ajándékokkal próbálják meg felkelteni a gyerekek figyelmét. Az viszont egyáltalán nem vicces, hogy ezek a jópofa termékek micsoda károkat okoznak a gyermekek szervezetében. Az elhízás ma egyre növekvő probléma az amerikai gyermekek körében, és ennek két fő oka a túlzott mértékű cukor- és szénhidrátfogyasztás (az USA-ban a gyermekek 16%-a elhízott vagy túlsúlyos).

Túl sok cukor, túl kevés értékes anyag

A reggelire szánt pelyhek két fő hátránya a magas cukor- és szénhidráttartalom. (A szénhidrát, a gabona is cukorra bomlik le a szervezetben.) A gabonapelyhekből álló, gyerekeknek szánt tipikus reggeli önmagában kiteszi a napi cukorbevitel több mint 90%-át. Habár értékes rostokat is tartalmaz(hat!)nak, túl sok bennük a hozzáadott cukor, túl kevés a létfontosságú vitamin és ásványi anyag, amelyek elengedhetetlenek lennének az egészséges fejlődéshez.

A cukorfogyasztás csökkentése akkor is fontos, ha gyermekünk nem túlsúlyos, mert a cukor megemeli az inzulinszintet, ami magas vérnyomást, magas koleszterinszintet, szívbetegségeket, cukorbajt, hízást és idő előtti öregedést okoz. A cukor számos negatív hatást idézhet elő a szervezetben, de mérsékelt fogyasztása nem káros, hiszen bizonyos mennyiségre (kb. napi 6 grammra) szüksége van a szervezetünknek.

Egy 2005-ös amerikai tanulmány szerint a 2-3 évesek 14 teáskanál (kb. 58 gramm) cukrot, míg a 4-5 évesek 17 teáskanál (kb. 71 gramm) cukrot fogyasztottak el naponta. Napi 1,5-2 teáskanálnál (6-8 gramm) többet pedig nem volna szabadna fogyasztaniuk.

Mértékkel az egészséges gabonafélékkel is!

A gabonáról sok mindent lehet hallani, csak azt nem, hogy nem egészséges. Azoknak, akik a „szénhidrát típusba” tartoznak, valóban előnyükre válik a (lehetőleg feldolgozatlan, finomítatlan) gabonafélék fogyasztása, de ez a típus a népességnek csak kb. 15%-át teszi ki. A többség jobban jár, ha mértékkel fogyaszt a gabonafélékből és a gabonapelyhekből, hiszen a gabona az emésztés során cukorrá alakulva stimulálja az inzulintermelést.

Érdemes feldolgozatlan és cukrozatlan gabonát vagy gabonapelyheket vásárolni reggelire, nálunk is nagy választékban kaphatók már (zab, kukorica, tönkölybúza, köles, hajdina, rozs, árpa, amaránt). Azok, akik túlsúllyal, magas koleszterinszinttel, magas vérnyomással vagy cukorbajjal küzdenek, jobban teszik, ha csökkentik, vagy kiiktatják étrendjükből a gabonaféléket.

A „szénhidrát” és „kevert” típusok számára az ideális reggeli a zöldséglé (amely tartalmazza az értékes rostokat is): könnyen elkészíthető, és gyermekek számára is megfelelő. A „fehérje” típusba tartozóknak nem ajánlott ebből 2-3 dl-nél többet fogyasztaniuk, és érdemes előnyben részesíteniük a kevesebb káliumot tartalmazó zöldségféléket, például a spenótot vagy a zellert, illetve a különféle növényi és állati fehérjéket.

Jó megoldás még, ha reggel friss gyümölcsöket eszünk, mert így támogatjuk a délelőtt folyamán még méregtelenítésre berendezkedett szervezetünket, és a gyümölcsök egyébként is éhgyomorra hasznosulnak a legjobban.

(Forrás: The Worst Cereals in the World. Angolból fordította: Kolontár Elvira.)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com