Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Egész-ség

Teák, borogatások télen

Népi módszerek, bevált gyógynövények

Télen fokozottan ki vagyunk téve a megfázásnak, a vírusoknak. A betegség legyőzésére gyorsan ható gyógyszerhez, gyakran antibiotikumokhoz nyúlunk, ezzel azonban csak legyengítjük az immunrendszerünket. Vegyük fel hát a harcot a megfázás ellen népi módszerek segítségével!

2/2. oldal

A légcsőhurutot (bronchitis) enyhítő növények

A légcsőhurut általában meghűlés vagy légúti fertőzés után fejlődik ki. A népi gyógyászat így segít:

1.) A gyógynövényeket a következő arányban keverjük össze: fenyőrügyek – 1 rész, útifű (útilapu, Plantago) levele – 1 rész, martilapu (Tussilago farfara) levele – 1 rész. A keverékből 4 teáskanálnyit 2 órán keresztül áztassunk egy pohár hideg vízben, majd 5 percig forraljuk és szűrjük le. Naponta 1 pohárral, 3 részre elosztva kell fogyasztani. Bronchiális asztma esetében ugyanígy alkalmazzuk.

2.) Bronchitis esetén jól hatnak a következő forró gyógyteák mezei kakukkfűből (Thymus serpyllum), szurokfűből (Origanum), kerti kakukkfűből (Thymus vulgaris) – illóolaj tartalmuk (alapvetően a timol) jó köptető, gyulladásmegelőző, mikrobaellenes hatású. Ezeket torokgyulladás esetén is lehet alkalmazni toroköblögetésre.

3.) Vegyünk 4 rész tőzegrozmaringot, molyűzőt (Ledum, ritka hangaféle), 1 rész nyírfarügyet (Betula pendula), 2 rész szurokfüvet, 1 rész csalánt (Urtica diocia). Mindezt aprítsuk fel, keverjük jól össze. Ebből a keverékből 2 evőkanálnyit öntsünk le 5 dl lobogó forró vízzel, 10 percig forraljuk, majd letakarva állni hagyjuk 30 percig, végül leszűrjük. Naponta háromszor, étkezés után 1/3 pohárral kell belőle inni. Krónikus bronchitis esetén alkalmazzuk.

4.) Szúrós gyöngyajakot (Leonurus cardiaca) és a közönséges cikória (Cichorium intybus) gyökerét egyenlő arányban véve leöntjük lobogó forró vízzel, mint ha teát készítenénk, és állni hagyjuk. Influenza és megfázásos megbetegedések esetében naponta háromszor kell fogyasztani fél-fél pohárral.

5.) Gyógyító hatású az ánizs (Pimpinella anisum) főzete is. Ehhez egy pohár vízzel leöntünk egy teáskanál tört ánizsmagot, és 15-20 percig forraljuk, majd lehűtjük és leszűrjük. Naponta 3-4-szer 1/4 pohárral fogyasztunk belőle evés előtt.

6.) A kányafa (bangita, Viburnum) virágának ázata lázcsillapító és allergiaellenes hatású. A kányabangita bogyók magjának főzete remek izzasztószer, valamint gyomorrontás, hasmenés ellen is használhatjuk.

Herpesz kezelése házilag

A kezelés előtt és után is feltétlenül mossunk kezet szappannal. Ugyanez vonatkozik a herpesz elleni gyógykenőcs felvitelére is. Fontos tudni, hogy ha bizsergést kezdünk érezni, akkor a vírus már megkezdte „tevékenységét”, tehát tennünk kell ellene valamit.

1.) Ha nem tudunk azonnal orvoshoz fordulni, használjuk az egyszerű vírus elleni szert, a jegenyefenyő (Abies) olaját. Kétóránként kenjük be vele a „gyanús” helyet.

2.) Belsőleg a következő ázatot alkalmazzunk: borókafenyő (Juniperus) terméséből 1 részt, citromfű leveléből (Melissa) 3 részt, zelnicemeggy (Prunus padus) virágból 3 részt veszünk, összekeverjük. Ebből a keverékből teáskanálnyit leöntünk egy pohár forró vízzel, állni hagyjuk, langyosan fogyasztjuk.

3.) Ha éppen nincs otthon mindegyik összetevő, akkor kamilla (Matricaria recutita) virágát – 1 teáskanálnyit számítva 1 pohár vízre – forrázzuk le, szűrjük le, és öntsünk hozzá egy teáskanálnyi 10%-os alkoholos propoliszoldatot. Keverjük össze, és naponta kétszer, 3-4 napon keresztül kortyoljunk belőle. Az ázattal magát a herpeszt is lehet kenegetni.

A nátha népi ellenszerei

1.) A nátha jól gyógyítható népi módszerekkel. Ahhoz, hogy gyorsan meggyógyuljunk, az erős meghűlés esetén mindig javasolt a hársfatea (Tilia cordata vagy platyphyllos) fogyasztása és illóolajokkal való inhalálás.

2.) Kezdődő nátha esetén elegendő naponta 2-3-szor bekenni az orr belsejét a korallvirág levelének friss levével, és a nátha gyorsan elmúlik. Csepegtethetünk is belőle az orrba 3-5 cseppet.

3.) Ha már kialakult a nátha, szagoljuk a bazsalikom (Ocimum basilicum) szárított levelét, ez kitisztítja az orrot.

4.) Feltehetünk mustártapaszt is alul a sarkunkra, ezt flanellel jól tekerjük be. Ezután vegyünk fel meleg gyapjúzoknit, és addig tartsuk magunkon a mustártapaszt, ameddig csak bírjuk. Ha már nagyon csípne, vegyük le a tapaszt, és járkáljunk egy ideig fel-alá. Ezt a procedúrát legjobb lefekvés előtt elvégezni. A nátha csökken vagy elmúlik!

5.) Keverjünk el mézet felesben meleg vízzel, és naponta 2-3-szor cseppentsünk belőle néhány cseppet az orrba.

6.) Az illatos (kék) ibolya (Viola odorata) csodálatos szer torokgyulladás, influenza és felső légúti szervek nyálkahártyájának gyulladása esetén. Alkoholos ázatként alkalmazandó. Vegyünk 25 g virágot, és áztassuk 10 ml alkoholba. Ebből a folyadékból naponta háromszor, evés előtt vegyünk be 20-30 ml-nyit. Az ibolyás folyadékkal öblögethetünk is: 10 ml-nyit keverjünk el egy pohár meleg vízben, és evés után, majd lefekvés előtt is használjuk.

A gyógyulás elősegítésére vegyük figyelembe a következő három szempontot: pihenés, relaxálás és sok folyadék. Szedjünk vitaminokat, tartsuk be az egészséges étkezés szabályait – és egészségesek leszünk!

(Forrás: Terrawoman.ua, oroszból fordította: Bajkovné Edész Mária)

Oroszból és oroszra műszaki fordítást, üzleti levelezést vállal profi fordító.
E-mail: erdesz.maria@t-online.hu
Telefon: 06 (20) 226-3771.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 KESERŰ KÁLMÁNNÉ 2009-01-14 10:47:53
 
Értékes,hasznos információ.
köszönöm

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com