Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

Teák, borogatások télen

Népi módszerek, bevált gyógynövények

Télen fokozottan ki vagyunk téve a megfázásnak, a vírusoknak. A betegség legyőzésére gyorsan ható gyógyszerhez, gyakran antibiotikumokhoz nyúlunk, ezzel azonban csak legyengítjük az immunrendszerünket. Vegyük fel hát a harcot a megfázás ellen népi módszerek segítségével!

2/1. oldal

A gyengeség és a köhögés néhány napra könnyen „kiüt” bennünket, nem tudunk dolgozni, rossz a közérzetünk. Fontos szempont, mielőtt valamilyen gyógyító szerhez folyamodnánk: ahhoz, hogy biztosak legyünk hatásosságukban, feltétlenül konzultáljunk orvossal arról, hogy mennyit és hogyan alkalmazzunk ezekből a gyógyhatású készítményekből.

Segítség torokgyulladásban

A torokgyulladás vírusos megbetegedés. Fertőző, allergiás jellegű gyulladás, azaz a betegség kifejlődésében mind a mikrobák, mind a beteg saját immunrendszere „részt vesz”. A torokgyulladás gyógyítása általában otthon történik, gyógyulásig célszerű az ágyban fekvés. És persze segítenek a gyógyító keverékek.

1.) A fekete bodza (Sambucus nigra) virágzatát megfázás elleni szerként, forró teaként (ázatként) használjuk: 2-3 evőkanálnyi virágot 0,5 l forró vízzel leöntünk, áztatjuk, majd leszűrjük. Szükség esetén a teát megmelegítjük, és mézet teszünk hozzá. Evés után, naponta 3-5 alkalommal, 0,5 pohár meleg teát kell meginni.

2.) A korallvirág (Kalanhoe blossfeldiana): a torok megfázásos jellegű megbetegedése esetén a növény levét fele-fele arányban összekeverjük vízzel, és naponta többször öblögetjük vele a torkot. Ha náthásak vagyunk, a növény levét az orrba kell csepegtetni, influenza esetén pedig levét vízzel felére hígítva belsőleg alkalmazzák.

3.) A lengőfű vagy lengefű (Aira elegans) gyökereinek főzetét a torok öblögetésére használják torok- vagy mandulagyulladás, torokgyík (diftéria), gennyes torokgyulladás és gégegyulladás (laryngitis) esetén: 2 teáskanál felaprózott gyökeret 3-5 órán keresztül áztatunk, majd 5 percig forraljuk, és a meleg főzettel gargalizálunk. A teát ízesíthetjük mézzel.

4.) A torok öblögetésére a tölgyfa (Quercus robur és petraea) kérgét használhatjuk: egy teáskanál felaprított kérget 10 percig kevergetve forraljunk egy pohárnyi vízben. Leszűrjük, és melegen fogyasztjuk.

5.) A kamilla (orvosi székfű, Matricaria recutita) virágzatát ázat formájában alkalmazzuk, ízlés szerint mézzel, a száj öblögetésére torokgyulladás, szájüregi gyulladás, szájban lévő fekélyek esetében. Az ázat készítése: 2 evőkanálnyi virágzatot egy pohár forró vízben áztatunk egy órán keresztül, majd leszűrjük és hozzáadjuk a mézet.

6.) Vegyünk 2 teáskanálnyi keveréket fehér fűz (Salix alba) kérgéből, hársfa (Tiliae cordata vagy platyphyllos) virágából, orvosi veronika (Veronica officinalis) virágából 3:2:2 arányban. Forrázzuk le egy pohárnyi vízzel, 30-40 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le, és még melegen öblögessük vele a torkot.

7.) A fehér fűzfa (Salix alba) kérgének főzete önmagában is jó a torok öblögetése: 2 evőkanál felaprított fűzfakérget 2 pohár forró vízzel leöntünk, felforraljuk és lassú tűzön 15 percig főzzük. Melegen fogyasztjuk.

8.) Hasznos lehet a következő keverék is: egy teáskanálnyi felaprított málnát (Rubus idaeus), hársfa (Tiliae cordata vagy platyphyllos) virágát fele-fele arányban elkeverve leforrázunk 200 ml vízzel, 20 percig állni hagyjuk és leszűrjük. Meghűléses betegségek esetén éjszakára 200 ml meleg főzetet kell meginni izzasztószerként.

9.) A torok öblögetése mézes vízzel naponta 4-5-ször gyógyítja a tályogot és a mandulák gyulladását.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 KESERŰ KÁLMÁNNÉ 2009-01-14 10:47:53
 
Értékes,hasznos információ.
köszönöm

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com