Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

Gyógyító sárga labdácskák

Az egészségvédő mandarin

A mandarin a citrusfélék családjának képviselője. Citrus rokonaitól azonban nem csak C-vitaminban való gazdagságot örökölte. Ezenkívül a narancssárga labdácskákban van D-vitamin, amely véd az angolkórtól és K-vitamin, amely biztosítja a véredények rugal-masságát.

Fontos tudni, hogy a mandarin nitrátokat soha sem tartalmaz! Ezek a kártékony anyagok ugyanis citromsav jelenlétében nem képesek megmaradni.

Nem nehéz kiválasztani a legfinomabb mandarint. Ízét ránézésre is meg lehet állapítani. A legsavanyúbb az unshiu mandarin, amely kissé lapított és közepes méretű. Egyetlen jó tulaj-donsága, hogy nincs magja. A santra mandarin hatalmas, vastag héjú, ez a fajta a legköny-nyebben tisztítható, de édes ízben, aromában nem túl gazdag – írja az UNIAN hírügynökség.

A mandarin gyógyító célú felhasználásának rengeteg módja létezik. Lássunk néhányat:

1. A mandarin leve hasznos diétás és gyógyító ital. Különösen ajánlott gyermekeknek (még csecsemőknek is!) és betegeknek.
2. Láz esetén a mandarin leve jól oltja a szomjúságot.
3. A mandarint asztma és hörghurut (bronchitis) gyógyítására is használják. Nagy mennyiség-ben tartalmaz sinefrint, amely a gyógyszergyártásban jól ismert ödéma- és hurutellenes szer. A tüdő nyálkától történő megtisztítására minden reggel egy pohár mandarinlé elfogyasztása ja-vasolt.
4. Hörghurut és légcsőgyulladás (tracheitis) esetén a szárított mandarinhéj vizes ázata (hideg folyadékban) és főzete (1:10) megkönnyíti a köhögést és köptető hatású.
5. A hasmenéssel kísért emésztőrendszeri megbetegedések esetén egyaránt hasznos a friss mandarin és levének fogyasztása.
6. A mandarin héja az egyik összetevője annak a gyógynövénykeveréknek, amelyből keserű ázatot (hideg folyadékban) kapnak. Ezt a gyógyászatban az étvágy növelésére és az emésztés javítására alkalmazzák, étkezés előtt 15-30 perccel kell elfogyasztani 10-20 cseppet.
7. Az étvágy javítására ugyanilyen adagolásban javasolt a szárított, áztatott mandarinhéj leve.
8. A bélférgektől segít megszabadulni a nagy mennyiségben fogyasztott mandarinlé.
9. A mandarint – mint értékes diétás terméket – alkalmazzák téli időszakban a szervezet vita-minokkal történő „telítésére”.
10. A mandarin skorbutmegelőző és étvágygerjesztő hatású, javítja az anyagcsere-folyamatokat.
11. A mandarin illóolaj-tartalma hangulatjavító hatású.
12. Cukorbetegség (diabétesz) esetén a mandarin héjának főzete segít a vércukorszint csök-kentésében. 3 gyümölcs héját 10 percig forraljuk 1 l vízben. A főzetet szűretlenül (!) hűtőben kell tartani és naponta fogyasztani.
13. A mandarin és leve – fitoncid tulajdonságainak köszönhetően – baktériumellenes hatású. (Sok növényfaj bocsát ki légzése során olyan anyagokat, melyek a levegőben található mikro-organizmusokat elpusztítják, ezt hívják fitoncid hatásnak – a szerk.).
14. A mandarin levének külsődleges alkalmazása segít a tejláz elleni harcban.
15. Hasmenés, sőt vérhas esetén is hatékonyan segít a mandarin gyümölcse és leve.
16. A mandarint vérzéscsillapító szerként használják, ha klimax idején bő vérzés lép fel.
17. A mandarinban lévő fitoncidok bőrbetegségekre gyakorolt hatása olyan erős, hogy a friss lé némely gombákat (trichophyton, mikrospórák) azonnal elpusztít.

A gyógyító tulajdonságok mellett egyes betegségekben a mandarin árthat is az embernek. Izgathatja a vesét, valamint a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját, ezért fogyasztása nem ja-vasolt gyomor- és nyombélfekély, magas gyomorsavszinttel kísért gyomorgyulladás, heveny bélgyulladás (gastritis, enteritis, cholitis), valamint epehólyag-gyulladás, májgyulladás és he-veny vesegyulladás esetén.

(Forrás: mignews.com.ua, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária.)

Oroszból és oroszra műszaki fordítást, üzleti levelezést vállal profi fordító.
E-mail: erdesz.maria@t-online.hu
Telefon: 06 (20) 226-3771.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 mkaracsony 2009-01-07 15:38:32
 
Amikor ennyi jót mondanak el a mandarin héjáról, igen fontosnak tartanám felhívni a figyelmet arra, hogy ez csak a biomandarinra igaz. Mint ahogy a manapság vásárolható citrom és narancs héja sem alkalmas fogyasztásra. Sajnálatos módon ezt még a jobbára tájékozott ismerőseim sem tudják, ugyanis csak a csomagolt árun, és azon is miniatűr betűkkel van feltüntetve.

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com