Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Egész-ség

Három új könyv segíti a gyógyulást

Homeopátia: ...és a karaván halad

A legtöbb orvos csak legyint rá, ám az angol királynőnek saját homeopata orvosa van, Londonban homeopátiás kórház működik, a szelíd gyógymód igen elterjedt Franciaországban és Indiában. Nálunk is egyre többen élnek vele. Mostantól 3 új könyv segíti a tájékozódásukat.

2/1. oldal

Homeopátia és a gyermekA homeopátia ellenzőinek fő ellenérve: amiben nincs hatóanyag, az nem is gyógyíthat. Látszólag tetszetős gondolat, de több sebből vérzik.

Induljunk ki abból, ami a homeopátia lényege, vagyis az információból. Ugyan ki tagadná, mekkora hatással lehet rá egy jó vagy egy rossz hír, vagyis egy információ? Vajon mérték-e már a kutatók, hogyan változik valakinek a pulzusa, a vérnyomása, a légzése és az agyműködése pusztán attól, ha értesül róla, hogy megütötte a főnyereményt a lottón, vagy ha megmondják neki, hogy éppen most halt meg egy közeli hozzátartozója? Nyilvánvaló, hogy itt nincs hatóanyag, van viszont információ, amely erőteljesen hat a szervezetre. Miért tagadnánk ennek a lehetőségét a homeopátiás szernél?

Placebohatás?

A homeopátia ellenzőinek másik, gyakran hallott állítása szerint legfeljebb placebohatásról lehet szó. Tegyük fel egy pillanatra, hogy igazuk van, hiszen a placebohatás valóban igen erőteljes lehet: számos betegség esetén bizonyították, hogy az állapotjavulásba, a gyógyulásba vetett hit legalább annyira hatékony, mint maga a rendelt gyógyszer. Igen ám, de mi a helyzet a csecsemőkkel vagy a kisgyermekekkel, netán a kutyákkal vagy a macskákkal? Ők mitől gyógyulnak, ha megfelelő homeopátiás gyógyszert kapnak? Az ő esetükben nem lehet szó placebohatásról, mert azt sem tudják, hogy mi fán terem...

Nos, akármilyen erősen fúj szemben a szél, a karaván csak halad tovább. A homeopátiát ma már több mint 80 országban ismerik, alkalmazzák. Vegyük például Franciaországot, a homeopátia egyik európai bástyáját, ahol minden harmadik lakos folyamodik homeopátiás gyógyszerekhez, és minden harmadik doktor, azaz több mint 30 000 körzeti orvos ír fel homeopátiás gyógyszereket. Az utóbbi 15 év folyamán megduplázódott azon betegek száma, akik homeopátiával kezelik magukat.

Homeopátia és a sportAz Egyesült Királyságban 5 kórházban gyógyítanak homeopátiával, a kezelések egy részét a szigetországbeli társadalombiztosítás (NHS) finanszírozza. Az emberek egyre jobban bíznak a homeopátiában, mind többen alkalmazzák a homeopátiás gyógyszereket. 2007-ben ezeknek a szereknek a nagy-britanniai forgalma mintegy 38 millió fontot tett ki, és arra számítanak, hogy 2012-re a forgalom évi 46 millió fontra bővül.

Előbb a jelenség, azután a magyarázat

A szelíd gyógymód magyarországi hívei is megbizonyosodtak róla, hogy a homeopátia működik – no persze csakis akkor, ha megfelelő szert választott hozzá a beteg vagy nehezebb esetekben az erre külön, éveken át képzett orvosa. Ahogy dr. Kiss Éva Zsuzsanna, a Homeopátia és a sport című, most megjelent könyv szaklektora írta:

„Valóban működik. Segít, gyógyít, megelőz. És mindezt mellékhatás nélkül. A világban és itthon is egyre népszerűbb az emberek körében ez a szelíd gyógymód – függetlenül attól, hogy a tudomány még nem ért el odáig, hogy egyértelműen megmagyarázza a hatásmechanizmusát. Jelenségek világában élünk, amelyeket a tudomány próbál értelmezni, megmagyarázni. Ez így helyes, de soha ne felejtsük, a jelenségek előbb vannak; ha nem így volna, akkor mit kutatnánk?”

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com