Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Egész-ség

Ünnepeljük a megtisztulást!

Tévhitek a menzesz körül

A nők többségének életét – akár titkolja a társadalmi szokásoknak megfelelően, akár nem – többnyire megkeseríti a menstruáció és a vele járó több kellemetlen tünet. De vajon elgondolkodtunk-e azon, hogy a természet, a tökéletes alkotó, tényleg „ki akart szúrni velünk”?

3/2. oldal

A női természet sajátja az élet körforgásának szerető támogatása, fenntartása és elfogadása. Ez a női bölcsesség tükröződik a női ciklus Hold-ciklusokhoz hasonló folyamatában is, ami hónapról hónapra a születés-virágzás-halál körforgását testesíti meg, mintegy újra és újra figyelmeztetve a nőt a természet örök rendjére és saját regenerációs képességére.

A nő saját ciklikus természete révén könnyebben maradt közeli kapcsolatban a természeti erőkkel, a Hold változásaival, az elemek változékonyságával, saját ösztönösségével. A nő legbensőbb lényéből fakad az emberi élet változásainak békés elfogadása: az életet a halállal együtt, a virágzást az elmúlással együtt, a ragyogó emberi természetet árnyoldalaival együtt, egységben érzékeli.

Piros betűs ünnepnapok?

A menstruáció ebben a megközelítésben egyfajta tisztulás, a régi, elavult elengedése, átalakítása, felkészülés az új ciklusra, és ez bizony sokszor fájdalommal jár. Érdemes ezt elfogadni, semmint mindenáron gyógyszerekkel küzdeni ellene. (Természetesen minden nőnél előfordul igazán fájdalmas menstruáció, amikor szükségét érezheti egy-két csillapító gyógyszernek, de ebben az esetben sem árt a mértékletesség.)

Lenyűgöző a női természet, az, hogy havi rendszerességgel lehetővé teszi számunkra a régi elengedését testi szinten is. Emellett a fájdalom csak egyfajta kellemetlen „mellékhatás”, ami gyengéden visszahelyez a testünkbe, és amivel meg lehet barátkozni, hiszen saját női mivoltunkból fakadó, folyton megújuló teremtő erőnkre hívja fel a figyelmünket.

Ünnepeljük azt a csodálatos adományt, hogy havonta lehetőségünk van újjászületni és újra megtapasztalni saját teremtő erőnk újjáéledését!

Gyakorlat:
Amikor érzed a kezdődő görcsöket, fájdalmakat a testedben, teremts alkalmat egy rövid elengedő szertartásra vagy meditációra. Mondj köszönetet a testednek, hogy ebben a hónapban is lehetővé teszi számodra a tisztulást, a régi dolgoktól való megszabadulást. Írj listát azokról a tulajdonságaidról, rossz szokásaidról, emlékeidről vagy érzéseidről, amelyektől úgy érzed, ideje már megválnod, mert nem támogatják tovább a fejlődésedet. Gyújts gyertyát és égesd el azzal a szándékkal, hogy hajlandó vagy őket elengedni – a tűz elem mágikus ereje segít a megtisztulásban.

Legyünk gyengédek önmagunkhoz!

A menstruáció, mint minden mélyreható testi-lelki változás, fájdalmakkal, vérzéssel, hormonszint-ingadozással járó átalakulás, sebezhetőbbé és érzékenyebbé teszi a nők nagy részét. Sokan ingerültek, hisztisek és akár elviselhetetlenek is tudunk lenni a menstruáció előtt és közben. Ebben nagy része van a havi vérzést nyűgként kezelő felfogásunknak, és a már saját magunkkal szemben is érvényesített elvárásunknak, hogy ilyenkor is maximálisan teljesítsünk.

Ám ha elfogadjuk azt, hogy ezeken és a megelőző napokon igenis visszahúzódóbbak, elesettebbek és kevésbé aktívak vagyunk, gyengédségre, egyedüllétre vagy lustálkodásra vágyunk, megszelídíthetjük, és alkotó módon használhatjuk fel ezt az állapotot. Sokan ilyenkor öntudatlanul is befelé fordulnak, mintegy összegezve a lezáruló ciklust. A vérzés megindulását megelőző és követő néhány nap kifejezetten alkalmas önreflexióra, önvizsgálatra, szenteljünk ezért önmagunknak elég időt és figyelmet.

A menstruáció megtanít a saját magunkról való gondoskodásra és felelősségvállalásra is. Ha megadjuk magunknak azt az elfogadó szeretetet, törődést és gyengédséget, amire ilyenkor különösen szükségünk van, képesek leszünk más módon viszonyulni a környezetünkhöz – és az is hozzánk.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com