Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Egész-ség

Gesztenye, ginszeng, jujuba

Készülődés tél előtt

Aki hajlamos rá, ősszel biztosan felszed néhány kilót, és szinte mindenkit elér kisebb-nagyobb nátha, influenza. Gyakoribbak az emésztőrendszeri panaszok is. Mindez nem törvényszerű – állítja a hagyományos kínai orvoslás. Mit tegyünk-együnk, hogyan készüljünk a télre?

Az ősz beköszöntével ugrásszerűen megnő a megfázások, a felső légúti és emésztőrendszeri megbetegedések gyakorisága. A hagyományos kínai orvoslás, az adott évszak jellegzetességeit szem előtt tartva, éppen ezért ősszel az immunerősítésre koncentrál. Ehhez hozzájárulhat többek között a kelleténél lengébb öltözködés, a pontyból készült halászlé, a ginszeng, a jujuba, a lándzsás útifű és a gesztenye rendszeres fogyasztása. És bármilyen meglepő, az ősz kiváló időszak a fogyókúrához is.

A hosszú, meleg nyár után a szervezetnek folyadékpótlásra van szüksége, hogy elkerüljük az ősszel gyakran fellépő folyadékhiányt. A hagyományos kínai orvoslás szerint ősszel a betegségek elkerülése érdekében fokozottan érdemes odafigyelni a folyadék- és vitaminbevitelre, ahhoz, hogy megóvjuk légzőrendszerünk nyálkahártyáját. Minél több teát – szűz teát vagy echinaceát és gyömbért tartalmazó teakeveréket – és lédús savanyú ételeket, például szőlőt, galagonyát, kivit érdemes fogyasztani, amelyek erősítik májunk védekező képességét is. A légutakra jótékony hatással van a lándzsás útifűből és C-vitaminból készült szirup rendszeres fogyasztása is. Ebben az évszakban ajánlott továbbá a magas alkoholtartalmú italok, illetve a csípős, fűszeres és nehezen emészthető ételek teljes mellőzése.

Lenge ruha, pontyhalászlé

A kínai gyógyászat azt vallja, hogy tavasszal öltözzünk kissé melegebben, ősszel pedig lengébben a kelleténél, így támogathatjuk immunrendszerünk megfelelő működését. Az ősz beköszöntével ne hamarkodjuk el melegebb ruhadarabjaink felvételét, inkább hagyjunk időt szervezetünknek, hogy magától is alkalmazkodjék a hűvösebb időjáráshoz.

Az állati eredetű fehérjebevitel – így a marhahúsból, tyúkhúsból készült levesek –, valamint a pontyból készült halászlé fogyasztása ugyancsak segítheti a felkészülést a hideg hónapokra. Az idősebb és gyengébb szervezetet hatékonyan támogathatjuk ginszeng, méhpempő készítmények, jujuba és gesztenye gyakori fogyasztásával.

Recept a Dr. Chen Patikából
Az általános immungyengeség és a tüdő energiahiánya hajlamossá tehet a gyakori megfázásra és köhögésre. A Dr. Chen Patika a következő egyszerű recept elkészítését és fogyasztását javasolja a leírt gyógynövényekkel kiegészítve, mely nagy segítség lehet a megelőzés során: fél kg körtét vágjunk darabokra, adjunk hozzá 10 db ginkgo magot, 2-3 evőkanál mézet és 800 ml vizet. Forraljuk 30 percig, amikor kihűlt, 3-4 adagra elosztva fogyasszuk el a nap folyamán.

Őszi fogyókúra

Az ősz kiváló időszak a fogyókúrához – állítja a hagyományos kínai orvoslás. Legtöbben ugyan tavasszal, a nyár beköszönte előtt kezdenek hozzá a fogyókúrához, hiszen a felesleges kilók a nyári lenge öltözetben feltűnőbbek. A kínai orvoslás szerint ugyanakkor ősszel, amikor szervezetünkben megkezdődik a felhalmozás időszaka, inkább érdemes diétát tartani, hogy elkerülhető legyen a nem kívánt súlygyarapodás. A fogyókúrás étrend hasznos kiegészítőjeként tartják számon például az algasalátát, a fafülgombát, a szűztea kekszet, a babot, a jégretket és a spenótot. Egy-egy alapos helyi masszázs emellett – fokozva a vérkeringést – sok zsírsejtet égethet el, és a bél perisztaltikát is javítja, ami szintén elősegítheti a fogyást.

A hűvösebb őszi estéken feküdjünk le korábban, és reggel is keljünk korán, kezdjük a napot testmozgással, így sokat tehetünk tüdőnk egészségéért. Szervezetünk megtelik energiával, ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, és könnyebben alkalmazkodik majd a téli hideghez.

(Forrás: Dr. Chen Patika)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com