Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Egész-ség

Milyen a sikeres hazug?

Hazudok, tehát vagyok

Hogyan jobb élni? Ha mindig az igazságot tartjuk szem előtt? Netán hazugságokkal? Több közmondást ismerünk a hazugsággal kapcsolatban, például: A hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát. A Biblia egyik zsoltárában ezt olvashatjuk: „Minden ember hazudik.”

Wilhelm Busch, az ismert német humorista is így vélekedett: „A legjobbaknak olykor hazudniuk is kell. S teszik ezt időnként élvezettel.”

A Psychologie heute (Napjaink pszichológiája) című folyóirat beszámolt arról az új pszichológiai és társadalomtudományi felismerésről, amely megerősítette, hogy hazugságok nélkül képtelenség élni, sőt a hazugságoknak még értelmük is van. Erkölcsi szempontból azt mondhatjuk, hogy a hazugság csak akkor elvetendő, ha azzal tudatosan ártunk másoknak.

Peter Stiegnitz bécsi tudós, aki a mentiológia, azaz a hazugságtan alapítójának tekinthető, úgy találja, lelki higiéniánk szempontjából nélkülözhetetlen, hogy hazudjunk, és a hazugság szociális intelligenciánk fontos aspektusát képezi. Ő maga is annak köszönheti életét, hogy a 2. világháború idején képes volt hitelesen megtagadni zsidóságát.

Udvarias hazugságaink

Régóta elfogadjuk, hogy udvariasságból, bókolás céljából hazudunk. Azt mondani valakinek, hogy milyen csinos, miközben ízléstelennek találjuk a ruházatát, néha mindkét fél számára kedvezőbb, mint az őszinte ítélet. A partnerkapcsolatokra is jellemző, hogy a felek nemcsak kapcsolatuk kezdetén, de később is gyakran füllentik azt, hogy közös a kedvenc ételük... Emellett nem szabad megfeledkeznünk az intim szférában megjátszott féligazságokról és egymás becsapásáról sem. Ez utóbbiakat számos német és amerikai kutatási eredmény is megerősíti.

Ki tud igazán sikeresen hazudni? A Gehirn & Geist (Ész & értelem) című folyóirat a Julian Paul Keenan ((Montclair State University, New Jersey) emóciókutató által vezetett team kutatásairól számolt be, amelyekből kiderült, hogy kapcsolat áll fenn a sikeres hazudás és az én-tudat fejlettsége között. A kevésbé erős én-tudattal rendelkező emberek rosszul tudnak hazudni, és könnyebben megtéveszthetők hazugságok által. A gyerekek nem sokkal én-tudatuk kialakulása után, vagyis két-hároméves koruk körül már képesek hazudni. Négyévesen már azzal a képességgel is rendelkeznek, hogy célzottan vessék be hazugságaikat – mondjuk azért, hogy megússzanak maguknak egy-egy dühkitörést.

Büntetendő hazugságok

Különös jelentősége van annak, ha valaki a bíróság előtti hazudik – ez büntetendő tett. Az említett Gehirn & Geist folyóiratban szó esik arról is, hogy az agykutatás legújabb eredményei alapján feltárt módszerek igen hasznosnak bizonyulhatnak a hamis állítások leleplezésében. Bár Németországban a Szövetségi Törvényszék egy 1998-ban hozott határozatában nem engedélyezte az úgynevezett poligráfos vizsgálati módszert mint a bíróság által elfogadható bizonyítékot, a modern csúcstechnológiai hazugságvizsgálók új generációja talán változtathat ezen. A gyakorlat azt mutatja, hogy míg eddig természettudományos módszerekkel többnyire csak az agyban lévő idegingerület-átvivő anyagokat (neurotranszmitterek) tudták vizsgálni, nem pedig a gondolatok tartalmát, mostanában változott annak a megítélése, hogy mi is ez a szellemi tartalom. A gondolatok ugyanis tükröződnek az idegsejtek közötti kapcsolódási helyek szerkezetében és dinamikájában.

Felismerhető hazugságok

Az igazságszolgáltatás és a rendőrség számára ez azt jelentené, hogy a kihallgatások során ezzel az úgynevezett agyi képet leképező eljárással meg lehetne állapítani az egyén kijelentései és a szubjektív tudása közötti esetleges eltéréseket. A szakfolyóirat megállapítása szerint valószínűleg már csak idő kérdése, hogy mikor lesznek képesek a tudósok eléggé pontosan meghatározni a hazugság és a valóság idegi jelzéseit. Ez döbbenetes változásokat hozhatna nem csak az említett két területen, hanem a politikai élet színterén is – gondoljunk csak a politikusok választási beszédeire...

(Forrás: Lügen, Eine Frage der Hygiene, németből fordította: Mészáros Csilla)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com