Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Egész-ség

A húgyhólyag–agy kapcsolat

Alvás- és figyelemzavarok gyógymódjai

A hólyagproblémák befolyásolhatják az agy működését is, mert az agyi aktivitás folyamatait megváltoztatva, az alvási ciklus megszakadásához és figyelemzavarokhoz vezethetnek. Így tehát egy rendellenesen működő szerv az egész szervezet működését befolyásolhatja.

A húgyhólyag-túlműködésben szenvedő amerikaiak egyhatoda esetében az önkéntelen hólyagösszehúzódások gyakrabban fellépő, sürgető vizelési kényszert okoznak. Ez a típusú agy-test válaszreakció meglehetősen érdekes lehet a kutatók számára.

Az egész szervezetre hat

Hajlamosak vagyunk arra, hogy csak egyetlen szervre koncentráljunk, de ebből az esetből kitűnik, hogy egy rendellenesen működő szerv mi módon befolyásolhatja az egész szervezetet – mutat rá dr. Rita J. Valentino viselkedéskutató, a philadelphiai gyermekkórház orvosa. Dr. Valentino vezetésével zajlott az a kísérlet, amely leírja, hogyan változott meg egyes állatok idegrendszeri működése hiperaktív hólyagjuk révén.

A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences (Nemzeti Tudományos Akadémiai Jegyzőkönyvek) online kiadásában jelent meg 2008. július 21-én.

A húgyhólyag túlzott működése, bár mind felnőtteknél, mind gyermekeknél változatos körülmények között fordulhat elő, a leggyakoribb idősebb férfiak körében, akiknél a megnagyobbodott prosztata akadályozza a vizelet ürítését és önkéntelen izomösszehúzódásokra készteti a hólyagot. Valentino kutatócsoportja állatokon mutatta be ezeket a körülményeket úgy, hogy sebészi eljárással összehúzták a kísérleti patkányok húgyhólyagjának kivezető nyílását.

Alvászavarok, idegesség, koncentrációs problémák

Korábbi kutatásaikra alapozva, melyek a húgyhólyag és az agy közötti idegpályákat vizsgálták, a kutatók úgy találták, hogy két kis agyi terület, a Barrington nucleus és a locus ceruleus a hólyag nehezebb ürítése következtében abnormális módon kezdett működni. Egész pontosan a locus ceruleus folyamatosan magas aktivitást mutatott, ami abnormális elektroenkefalogramot (EEG) eredményezett a kortexben (az agy magasabb rendű funkciókat irányító, nagyobb része). A kortex rendellenesen magas aktivitása az emberek többségénél alvászavarokat, idegességet és koncentrációs problémákat okozott.

Dr. Valentino beszámolója szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy elemezni lehessen a megnövekedett agyi aktivitás és a sajátos viselkedésforma között fennálló közvetlen kapcsolatot. Hozzátette azt is, hogy az agyi idegpályák, köztük a locus ceruleus az egyik lehetséges célpontja lehet a gyógyszeres kezelésnek, amelyben a hólyagproblémákban szenvedők részesülhetnek figyelem- és alvászavaraik gyógyítása végett.

A philadelphiai gyermekkórház kutatóprogramjai

A túlműködő hólyag mellett, tette hozzá a doktornő, egyéb emésztőszervi megbetegedések, mint például az irritábilis bélszindróma (IBS) is okozhatnak ugyanilyen idegi választ, hasonló viselkedésbeli tünetekkel.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet adományával támogatja a kutatást. Dr. Valentino kutatócsoportjának tagjai – Stephen A. Zderic, M.D.; Elizabeth Rickenbacher, Madelyn A. Baez, Lyman Hale és Steven C. Leiser – mindannyian a philadelphiai gyermekkórház munkatársai.

A philadelphiai gyermekkórházat 1855-ben alapították az Egyesült Államok első gyermekkórházaként. A kórház régóta elkötelezett a kiemelkedő minőségű betegellátás és a gyermekgyógyászok új generációinak képzése iránt, valamint élenjáró az alapkutatások kezdeményezése terén, ennek következtében számos olyan felfedezést tett, melyek világszerte a gyermekek javára váltak. Gyermekgyógyászati kutatási programja a legnagyobbak egyike az USA-ban, és a harmadik helyen áll a Nemzeti Egészségügyi Intézet támogatott projektjeinek sorában. Emellett a 430 ágyas kórház egyedülállóan családcentrikus ápolási és közösségi programot nyújt a gyermekeknek és fiataloknak.

(Forrás és további információ: Bladder-Brain Link May Point To Better Treatments For Sleep, Attention Problems, Medical News Today, eredeti forrás: Children's Hospital of Philadelphia, angolból fordította: Kolontár Elvira)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com