Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Egész-ség

Vég Erzsébet:

Kemoterápia: eddig ismeretlen veszélyek

Döbbenetes hír látott napvilágot egy amerikai orvosi szaklapban: kutatók azt találták, hogy a kemoterápia során alkalmazott gyógyszerek mérhetetlenül károsak, többek között az agysejtekre is. Megkérdeztünk erről az állításról egy magyar szakembert.

2/2. oldal

Az életet meghosszabbító és a gyógyulást ígérő kezelés

Jómagam laikusként most tudtam meg, hogy a kemoterápiás kezelésnek két nagy csoportját különböztetjük meg:

1. A palliatív kezelés. Ezeknek a betegeknek semmi esélyük a gyógyulásra, de a kemoterápiával a betegség átmeneti időre stabilizálható, a beteg élete meghosszabbítható. Például egy áttétes tüdődaganatos beteg várható átlagos túlélése kezelés nélkül 4 hónap, a kezeléssel viszont háromszor ennyi.

2. Az adjuváns kemoterápia. Erről akkor beszélünk, ha a daganatot műtéttel eltávolították, és „csak” a feltételezett „elkószált”, a szervezetben maradt daganatsejteket kell elpusztítani. Ezzel a kezeléssel az orvos teljes gyógyulást tud ígérni a betegnek.

Vannak még olyan kemoterápiák – például heredaganat, gyerekkori daganat vagy vérképzőszervi daganat esetében –, ahol a kezeléssel szintén teljes gyógyulás várható, de számolni kell a kemoterápia késői mellékhatásaival (szívkárosodás, vese- és halláskárosodás, a perifériás idegek károsodása, tüdőkárosodás, második daganatot okozó hatás – kb. 10 év után jelenik meg).

Elengedhetetlen a beteg korrekt tájékoztatása

Dr. Somogyiné Dr. Ezer Éva nagyon fontosnak tartja az onkológusokra háruló korrekt betegtájékoztatást a kezelés várható eredményeiről és annak mellékhatásairól. Ezek után a beteg dönt a kezelés elkezdéséről. További fontos feladat egyre pontosabban kiválasztani azokat a betegeket, akiknél műtét után ténylegesen szükség van kemoterápiára. Nehezíti a munkát, hogy ha csak néhány „elkószált” daganatsejt van a szervezetben, azt szinte lehetetlen kimutatni. A prognosztikai faktorok (daganat mérete, szövettani mintázat) alapján statisztikai valószínűséggel dől el, hogy kell-e „elkószált” daganatsejttel számolni és a kemoterápiát elkezdeni.

Nem szabad azonban elfeledkezni a gyógyszeripar feladatáról sem, hangsúlyozta a doktornő. Ugyanolyan hatékony, de kevesebb mellékhatással járó gyógyszerek kifejlesztésére van szükség. Szerinte áttörést jelentenek majd a kezelésben az úgynevezett biológiai szerek, melyeknek lényegesen kevesebb a mellékhatásuk.

Mindabból, amit a doktornő elmondott nekem, azt szűrtem le: ő lenne a legboldogabb, ha kevésbé ártalmas szerekkel lehetne gyógyítani a betegeket. Reméljük, hogy a fejlődés ebben az irányban halad.

Vég Erzsébet

(Forrás: Chemotherapy: The one thing that every patient knows, but doctors kept denying, Studies Reveal Underlying Mechanism for Chemotherapy's Adverse Effects on Brain, Tracy Hampton, PhD, Journal of the American Medical Association, 2008; 299: 2494).

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com