KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2023. ápr. 2. (va) – Áron
Egész-ség

Természetes gyógymódok (10.)

Fejfájás, migrén

Aligha van olyan ember, aki legalább egyszer nem találkozott a fejfájással. Mások éveken át szenvednek visszatérő fejfájástól, illetve súlyosabb formájától, a migréntől. A jelenséget mindenki ismeri, hiszen bárkinek megfájdulhat a feje, akár egészséges, akár beteg.

3/2. oldal

A kizárólag őszi margitvirágból készített teát is érdemes kipróbálni csakúgy, mint a gyömbérteát. (A gyömbér nyersen ugyancsak fogyasztható.) Egyébként mindkét növény hatóanyagai étrend-kiegészítőként is kaphatók.

Stressz okozta fejfájásnál ellazulást és ezzel enyhülést hoz a citromfűvel, levendulával vagy macskagyökérrel készült fürdő.

Forró kamillás hátborogatás

Az izomkötegek és -csomók fájdalmas görcseinek oldásában valóságos csodát művel a forró kamillás hátborogatás. Főzzünk erős kamillateát, 10 perc állás után szűrjük le. Felváltva használjunk két kisebb frottírtörülközőt: mártsuk a főzetbe és amilyen forrón csak lehet, borítsuk a tarkóra, a vállra és a hátra. A törülközőcserét úgy hajtsuk vége, hogy a második, forró törülközőt tegyük az elsőre, majd fordítsuk meg a csomagot, és a fölül lévőt újra benedvesítve, legalább hússzor ismételjük meg a műveletet.

A feszültség már kezelés közben oldódik! Végül a kivörösödött bőrt nyugtassuk meg orbáncfűolajos bedörzsöléssel.

Menta és eukaliptusz olaj

Egy csepp borsmenta- vagy eukaliptuszolajat zsebkendőről vagy kézfejről lélegezzünk be vagy egy cseppet dörzsöljünk be a tarkón, a homlokon, illetve a halántékon (főleg meghűléses megbetegedéseknél jó).

Hideg vizes borogatáshoz használjuk fel 1 csepp levendula-, 1 csepp majoránna-, 2 csepp citromfű és 2 csepp muskotályzsálya olaj elegyét.

Meleg vagy hideg vizes és rozmaringos lábfürdő

Meleg vizes fürdő: Helyezzük lábunkat lábszárközépig érő meleg (35 fokos) vízbe, majd fokozatosan, 5 percenként melegítsük a lábfürdő hőmérsékletét 45 °C fokra. Mielőtt a forró vizet hozzáadjuk a fürdőhöz, természetesen azonos mennyiségű vizet ki kell mernünk onnan. Langyos vizes öblítéssel fejezzük be a lábfürdőt, és törülközés nélkül húzzunk vastag zoknit, majd járkáljunk, amíg a lábunk átmelegszik és megszárad.

Hideg vizes fürdő: 5 cm-es vízben addig dörzsöljük két lábunkat egymáshoz, míg át nem melegszenek. Két perccel később a vizes lábunkra húzzunk zoknit és feküdjünk ágyba.

Mindkét lábfürdő ellenjavallt alacsony vérnyomás, érelmeszesedés, szívpanaszok és túlműködő pajzsmirigy esetén.

Rozmaringos lábfürdő: egy csészényi rozmaringlevélből forró vízzel főzetet készítünk, beöntjük a fürdővízbe úgy, hogy a víz még ellepje a bokákat. Tíz perc múlva kiemeljük a lábakat, és egy pillanatra a már előkészített jéghideg vízbe dugjuk. A „váltófürdőt” még egyszer megismételhetjük. Szinte érezhető, ahogy az összes feszültség és blokkolt energia lehúzódik a fejből a lábakba. Rendkívül hatásos eljárás akut migrénes fájdalomnál is! (Theiss)

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com