Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

Az Egészséges Szív projekt 6 éve

Előzzük meg a szívbetegségeket!

A diagnosztikai és terápiás lehetőségek folyamatos fejlődése ellenére a világ gazdaságilag fejlett országaiban, így Európában is, évtizedek óta a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett halálozás a leggyakoribb halálok. Lássuk a fő kockázati tényezőket!

2/2. oldal

Az eredményes munka alapfeltétele olyan stratégiák kidolgozása, amelyek felhasználják a nyilvánosság erejét. A szakemberek egyetemi és másoddiplomás képzésén kívül célul tűzték ki a lakosság széleskörű oktatását is. Felhívják a figyelmet arra, hogy külön, kiemelt szűrő-gondozó programok elindítása és működtetése szükséges a magas kockázatú népcsoportok szűrésére és gondozására. A nemzeti programok, melyekben a szív és az érrendszer szakemberei mellett az egészségfejlesztéssel foglalkozó társszakmák is aktívan részt vesznek, az európai irányelvek alapján működnek, ám azokat a helyi igényekhez, adottságokhoz igazítják. A programok hatékonyságát és az azokra fordított kiadásokat központilag elemzik és értékelik. A nemzeti cselekvési programok eredményeit is rendszeresen értékelik.

Egészségesebb táplálkozás, aktív életmód

Magyarországon az Egészséges Szív Projekt a Népegészségügyi Program szerves részeként 2002-ben kezdte el működését. Az eddig elért eredmények közé sorolják az egészséges ifjúság életmódprogramot, a gyermekbarát büfék kialakítását, az időskorúak egészségi állapotának javítását célzó törekvéseket, a különféle, tömeges szűrésre invitáló rendezvényeket, amelyek a lakosság széles rétegeihez eljutva, nagy létszámú csoportokon mérték a jelentkezők vérnyomását, vércukor- és koleszterinszintjét, a rászorulókat pedig tanácsokkal látták el.

Fontos lépésként említik a dohányzás visszaszorítására tett intézkedéseket, a megelőző programokat, a nemzeti dohányzásellenes stratégia kidolgozását, a leszoktatást segítő intézményrendszer fejlesztését. Az életmódváltás fontos elemeként deklarált egészséges táplálkozás megvalósítása céljából jogszabály született az iskolai büfék választékának átalakításáról; különböző rendezvényeken szakemberek tartottak táplálkozási és ételbemutatókat. A nemzeti életformaváltó egészségpolitika keretében meghatározták azokat a táplálkozási ajánlásokat, amelyek nemcsak a lakosságnak, hanem a gyártóknak, a kereskedőknek is szólnak. E feltételeket teljesíteniük kell azoknak az élelmiszereknek, melyek kereskedelmi forgalomba kerülnek.

A központi program szakemberei a nagy mennyiségben élelmiszert árusító bevásárló központok vezetőivel is felvették a kapcsolatot. Az egészségesebb étrend kialakítása végett a közétkeztetésben dolgozó élelmezésvezetők továbbképzésben részesülnek. Az aktív életmód, a rendszeres mozgás széleskörű elterjesztésének elősegítése céljából külön támogatásban részesülnek a települési sportkörök, helyi rendezvények, meghirdették a Mozdulj, Magyarország programot, továbbá az idősek számára a Tízezer lépés gyalogló projektet. A különféle tömegsport rendezvényeket sok helyütt vérnyomás-, vércukor-, testtömegindex-méréssel, egészségügyi tanácsadással kötik össze.

A dohányzás visszaszorítása mellett az Egészséges Szív program lényeges elemei egyrészt a túlzott alkoholfogyasztást megelőző tevékenység, másrészt a már szenvedélybeteggé vált egyének intenzív kezelésének elősegítése. Az alkoholbetegek lehetőség szerinti korai kezelésbe vétele, a gyógyultak civil életbe való visszavezetésének civil szervezetek által is támogatott munkája, illetve az alkoholisták korai kezelésének megvalósítása már az alapellátásban elkezdődhet.

Cél: a megelőzés

A program nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek intenzív megelőzési teendőivel, hanem a már megbetegedettek korai halálozásának elkerülési lehetőségeivel is foglalkozik. Célul tűzte ki például a különösen nagy kockázatú betegcsoportok (magas vérnyomás, diabétesz) folyamatos szűrését, gondozását. Indítványozza továbbá a népegészségügy és társtudományai oktatásának intenzív fejlesztését, az egészségfejlesztés mint önálló tárgy beépítését a tanárképzésbe, és a települési polgármesterek egészségfejlesztési ismereteinek továbbképzés által való gyarapítását. Cél továbbá a már működő, illetve a jövőben indítandó egészségfejlesztő programok hatásainak elemzése, folyamatos monitoroza és az eredmények nyomon követése.

(lóránth)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com