Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Németh Imréné Éva cikksorozata (9.)

Visszér és a kellemetlen gyulladások

A nyár kezdetével lekerülnek a lábakról a hosszú nadrágok, harisnyák. A látványból is kiderül, milyen sokan szenvednek a visszér betegségeitől. A gyógynövények között számos olyan található, amely segít a megelőzésben és a már kialakult visszérbetegség enyhítésében is.

2/2. oldal

Teakeverék, lábfürdő

Bátran, de átgondolt óvatossággal egészíthetjük ki a gyógykezelést az alábbi gyógynövényből készített teakeverékkel:

  • vadgesztenye virága (Aesculus hippocastanum herba L.),
  • útifű (Plantago lanceolata),
  • körömvirág (Calendula off.),
  • orbáncfű (Hypericum perforatum),
  • orvosi somkóró (Melilotus off.L.) azonos arányban
  • citromfű (az egyéb gyógynövények arányának negyed része is elég belőle)

Vegyük figyelembe az orvos által felírt gyógyszer összetételét és hatásait is. A gyógynövénytea csökkenti a visszér gyulladását, a kemény és gyulladásban lévő érfalakat tonizálja, és a vérrögök képződését is megakadályozza. Elkészítése: a fenti keverékből egy evőkanál teát forrázzunk le 2,5 dl vízzel, fedjük le, majd 15 perc elteltével leszűrve fogyaszthatjuk, étkezések után. Ízlés szerint édesíthetjük elsősorban mézzel, ideális esetben propoliszos mézzel.

A külső tünetek – elsősorban a fájdalom – gyors csökkentésében, mielőbbi panaszmentes állapot elérésében sokat segít az esti pihentető lábfürdő alkalmazása, amely borsmenta, menta, citromfű, levendula virág, vadgesztenye virág, feketenadálytő levél és szár, rozmaring és végül, de nem utolsósorban almaecet (éjszakai borogatásként is hatásos) hozzáadásával készülhet. A lábfürdőhöz friss gyógynövények hiányában alkoholos kivonatokat vagy gyógynövényolajakat is felhasználhatunk. A lábfürdőhöz adott gyógynövény 3 evőkanálnyi lehet egyszeri alkalmazás esetén.

Lábfürdőzés közben enyhe masszázs alkalmazásával is segíthetjük a lábfájdalmak csökkentését, a keringés javítását. Figyeljünk azonban arra, hogy mindig a jobb oldali lábbal kezdjük a masszírozást (vagyis a szívtől távolabbi oldalon, hiszen a masszázs a vérkeringésre irányul).

Miből áll a hatékony gyógynövénykrém?

A külsőleg alkalmazott gyógynövénykrémek az alábbi alkotórészekből a leghatékonyabbak: vadgesztenye virágából és termésből, körömvirágból, orbáncfűből, feketenadály gyökérből, izsópfűből, útifüvekből, mentából (fodor- és borsmenta egyaránt megfelelő), levendulavirágból, japán akácból, hegyi árnikából és propoliszból.

A rendszeres törődés, odafigyelés meghozza az eredményt. Akinél már kialakult ez a betegség, annak mindig figyelnie és törődnie kell magával, ha meg akarja előzni a visszérműtétet vagy a nagyobb bajt, a trombózis kialakulását.

A természetben található gyógynövények akkor segítenek, ha élünk a felkínált gyógyhatásaikkal. Ne feledjük, bizony nekünk is tennünk kell önmagunk egészségéért. Fogadjuk be és alkalmazzuk a gyógynövények univerzális erejét!

Végül egy ideillő idézet:
„A sugárhajtású repülőgépek és a gépi intelligencia korában még mindig a természet a legjobb laboratórium és a legjobb patika.”
(Richard Lucas)

* * *

Felmerülő kérdésekre a Natúrsziget portál Tanácsadók – kérdezzen tőlük menüpontjában szívesen válaszolok, személyes megkeresésre az esti órák alkalmasabbak.

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
Tel.: (24) 530-570 vagy (20) 974-2394

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 SINKÓJULIKA 2009-12-09 05:45:43
 
nagyon köszönöm .már piros foltok vannak a viszeres lábamon.remélem sagít a teakeverék .

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com