Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Egész-ség

Gere Tibor és Gere Zsolt sorozata (3.)

Csontritkulás: kezelés, megelőzés

A csontritkulás népbetegség, mivel a lakosság 9-10%-át érinti. A betegségben szenvedő diagnosztizáltak számát 600 ezerre, a látens esetekét 300 ezerre teszik. Háromrészes sorozatunk befejező cikkében a diagnosztika, a kezelés és a megelőzés lehetőségeit tekintjük át.

3/2. oldal

A terápiás célokra használt – a kelátterápia alapját képező – vegyület egy aminocetsav, amely javítja a sók vízoldhatóságát, feloldja az erek falára lerakódott plakkokat, a meszet, ezzel javul az érfalak állapota, az erek átjárhatósága, a mikrocirkuláció. A kelátok alkalmazásának további előnye, hogy ezek a vegyületek megkötik a nehézfémeket, csökkentik a dohányzás okozta kadmiumfeldúsulást a szervezetben.

A megelőzés lehetőségei

A legfontosabb teendő, hogy át kell térni a helyes táplálkozásra. Kerülni szükséges a nagy fehérjetartalmú ételeket, a húst, a tejet, a tojást, a sajtokat, a tejfölt, a koffeintartalmú italokat, valamint a finomított, úgynevezett fehér ételeket. Növelni kell a növényi eredetű táplálékok, vagyis a zöldség- és gyümölcsfélék, gabonafélék, mák, szezámmag, olajos növények, dió, mogyoró, mandula, hántolatlan gabonafélékből készült termékek fogyasztását.

A mozgás

A rendszeres, aktív mozgás fontos mechanikai inger a csontok számára, javítja azok vérellátását, a tápanygok szállítását és bejutását a csontszövetbe. A mozgáshiány csontritkulást okozó hatásának ékes bizonyítéka például, hogy az űrhajósok a kozmoszból való visszatérésük után rendszerint enyhe csontritkulásban szenvednek.

Az életkornak és az alkatnak megfelelő sport vagy/és torna, idősebb korban napi 40 perces séta javítja a csontváz általános állapotát. Fekvőbetegeknél és sportolóknál jól megfigyelhető a csontok használatának vagy nem használatának a következménye. Különösen az időskori finom, átgondolt és megfelelően átélt mozgás (pl. jóga, tajcsi, csikung) kiemelkedő fontosságú az egészségmegőrzésben.

A természetes gyógymódok

A legegyszerűbb terápiás elemek alkalmazása, például a csonterősítő drágakövek (kalcitkő, opál) viselése, rezgésük révén segíti a csontok erősödését. Minden alkalmas időt meg kell ragadni a rendseres napfürdőzésre és a friss légfürdőre.

A hidroterápiás eljárások közül a meleg fürdő, a váltózuhany, a frottír törülközővel való ledörzsölés, az úgynevezett frottírozás, a ledörzsölés és a vízi gimnasztika jótékony hatású.

Célszerű a terápiás programba beépíteni a kötőszöveti és csonthártya masszázst. Számításba jöhet még a mérsékelt termoterápia és a mágnesterápia is mint a csontváz állapotát és szerkezetét előnyösen befolyásoló tényező.

Az egyéb terápiás beavatkozások között a rendszeres vitaminkiegészítést, a kalciumszükségletnek megfelelő cápaporc vagy tojáshéjpor fogyasztását említjük meg. Jól kiegészíti a programot a csipkebogyó, a diólevél, a kakukkfű, az édeskömény vagy a tarackgyökér tea fogyasztása.

A talpreflexológiás beavatkozások (talpmasszázs) között az anyagcsere javítása és a kalciumpont kezelése jöhet számításba.

Az akupresszúrás pontok szisztematikus kezelése szintén segíthet.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com