Gere Tibor és Gere Zsolt sorozata (2.)
Csontritkulás: kalcium, foszfor, tej
A csontritkulás népbetegség, mivel a lakosság 9-10%-át érinti. A diagnosztizáltak számát 600 ezerre, a látens esetekét 300 ezerre teszik. Sorozatunk folytatásában többek közt a hormonrendszerről, a kalcium és a foszfor arányáról, a tejről és az üdítőitalokról lesz szó.
3/3. oldal
A természetes tehéntej feldolgozása során ugyanis a kalciumhasznosulást elősegítő enzimek tönkremennek. Bonyolítja a tej megítélését az a körülmény is, hogy az emberek egy része a tejet rosszul emészti. A Föld lakosságának egy részénél ugyanis örökletesen hiányzik a tejcukor emésztéséhez szükséges laktóz enzim. Az ilyen személyeknél jelentkező laktózintolerancia, vagyis a bélben emésztetlenül maradt cukrok erjedése miatt bekövetkező rendszeres hasmenés rontotta ennek a biológiailag nagy hatékonyságú tápláléknak a megítélését.
Véleményünk szerint – bár igaz, hogy az ember szinte az egyetlen faj, amely a más állatok által termelt tejet szívesen fogyasztja – mégsem nélkülözhetjük a természetnek ezt a legcsodálatosabb, mintegy 120-féle hasznos összetevőt tartalmazó produktumát. Annál is kevésbé, miután fehérjéje biológiailag teljes értékű, esszenciális amino- és zsírsavtartalma az ember számára ideális táplálékká teszi. Vitamin-, enzim-, hormon-, baktérium- stb. tartalma mellett rákellenes, öregedést lassító, idegnyugtató, alvást támogató, gyulladáscsökkentő stb. hatású anyagokat is tartalmaz. Ezen a helyzeten még az sem változtat lényegesen, hogy a csecsemők egy része, akik egyéves koruk előtt anyatej helyett tehéntejet fogyasztottak, gyakrabban válnak allergiássá, mint a kizárólag anyatejen felnőtt társaik.
Az üdítőitalok és a csontritkulás
Szólni kell – a csontritkulás szempontjából vizsgálva – a korunkban tömeges méretet öltő, különböző izgató, ajzó, élénkítő és ízfokozó anyagokat tartalmazó, agyonreklámozott, a kelet-európai országokban sokáig nélkülözött üdítőitalok fogyasztásáról.
Régóta feltételezik ugyanis, hogy az üdítők, különösen a kólaféleségek, nagy foszfortartalmuk miatt csökkentik a vér kalciumszintjét, fokozzák annak kiürülését. Különösen veszélyes a gyermekek fejlődésére a túlzottan magas foszfortartalmú, nem csak natúrgyümölcs alapanyagú üdítők fogyasztása, mert a csontváz hiányos ásványianyag-beépülése (mineralizációja) különösen a gazdagabb országokban tömeges méreteket öltött. Ezzel is magyarázható, hogy a csontritkulás egyre fiatalabb korosztályokat érint.
Gere Tibor, Gere Zsolt
Prof. Dr. Gere Tibor a Magyar Tudományos Akadémia doktora,
természetgyógyász, reflexológus, addiktológus,
fül- és elektroakupunktőr, bioenergetikus
Tel.: (20) 411-5887
(Folytatjuk)
A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
- A csontritkulás, a „néma” betegség
- Törékeny csontok, kopó ízületek
- Ízületi bántalmat okoz a kevés mozgás
- A csonterősítés gyengéi
- Test és lélek méregtelenítése
- Kerüljük el a hátfájást!
- Erősen veszélyezteti a csontok egészségét a kólafogyasztás
- Mozgásszervi kórképek: kétmillió ember érintett
- Mérgező italunk: a tej
- A tej és a tejtermékek egészségkárosító hatásai: ez lenne a feketeleves?
- Fontosabb a D-vitamin a csontoknak, mint gondolták
- Elkerülhető terhességi tünetek
A szerző egyéb cikkei:
A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!