Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 18. (csü) – Andrea,Ilma
Egész-ség

Gere Tibor és Gere Zsolt sorozata (1.)

Csontritkulás: tünetek, okok, élettan

A csontritkulás népbetegség, mivel a lakosság 9-10%-át érinti. A betegségben szenvedő diagnosztizáltak számát 600 ezerre, a látens esetekét 300 ezerre teszik. Háromrészes sorozatunk első cikkében a betegség tüneteit, okait és élettani hátterét vesszük szemügyre.

3/2. oldal

A csontszövet ugyanis, mint a legtöbb szövetféleség, dinamikusan változó, le- és felépülő állományú, és teljes átépülése, kicserélődése 7 évenként következik be.

A csontritkulás nem csak a női nemhez kötött; a férfiak is egyre gyakrabban betegszenek meg csontritkulásban. Minden negyedik férfi és minden harmadik nő érintett.

A legfontosabb kiváltó okok

A csontritkulás az emberiség két lábon való járásának az ára. A test statikai viszonyainak megváltozása miatt az állapothoz gyakori derékfájás, lumbágó is társul.

A megnövekedett átlagéletkor a következő tényező. A kedvezőbb életfeltételek és a rendezettebb egészségügyi viszonyok következtében meghosszabbodó életkor miatt vált gyakoribbá a betegség. Európában például néhány generációval ezelőtt az átlagéletkor 40 év körül alakult, vagyis az emberek még a csontritkulás bekövetkezése előtt meghaltak.

A csontritkulás okai között harmadikként említhető – talán a legfontosabb, a valósághoz legközelebb álló feltevés szerint – az iparosodás és az azzal együtt járó életmódbeli, táplálkozási és civilizációs változások, a mozgásszegény életvitel, a motorizáció, a csökkenő fizikai munka. Mindez vezetett ahhoz, hogy a csontritkulás tömeges méreteket öltött.

A helyzetet tovább rontotta a denaturált, finomított, úgynevezett fehér ételek (a kristálycukor, a fehér finomított lisztek és a belőlük készült pékáru) megjelenése és széleskörű elterjedése a fejlett életszínvonalú népesség körében.

A gyógyszerfaló ember

A csontsűrűség csökkenésében nem kis szerepük van a mértéktelenül alkalmazott és fogyasztott gyógyszereknek. Az ember a betegségek leküzdése céljából egyre nagyobb mennyiségű, mesterségesen előállított medikamentumokat fogyaszt, amit a világon a legnagyobb profitot hozó számító iparág állít elő és bocsát rendelkezésére. A betegségektől való rémület és pszichés irtózás következtében „gyógyszerfalóvá” (medicinafággá) váló emberiség soha nem látott tömegű -gyakran indokolatlan mennyiségű – gyógyszert fogyaszt. A szintetikus hatóanyagok „marékszámra való felvétele” számos úgynevezett mellékhatásuk révén tönkreteszik a bélflórát, terhelik az anyagcserét, elsősorban a májat, és rongálják az emésztőtraktust.

A csontritkulást elősegítő (kiváltó) gyógyszerek között a szteroidokat, a víz-és hashajtókat, a véralvadásgátlókat és a gyomorsavcsökkentőket kell említeni. Jelentős szerep jut ezenkívül a csontritkulás kiváltásában a fogamzásgátló és antidepresszáns készítményeknek.

A felsoroltakon kívül a tömeges méretekben alkalmazott élvezeti cikkek kategóriájába tartozó anyagok, mint az alkohol, a koffein és a nikotin tovább növelik a kalcium kiürülését a szervezetből, csökkentik a májműködést, a D-vitamin-átalakulás hatékonyságát, ami tovább rontja az egyébként sem megnyugtató helyzetet.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com